Trei milioane de doze de vaccin gripal ajung la medicii de familie, începând din septembrie

10 august 2020 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a anunțat că, în acest an, vaccinarea împotriva gripei sezoniere va începe cu o lună mai devreme, pentru a se evita suprapunerea virusului gripal cu SARS-CoV2. Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a solicitat Uniunii Europene zece milioane de doze de vaccin antiCovid, atunci când va fi disponibil.

 

Pandemia de Covid-19 nu dă semne că s-ar potoli, iar numărul infecțiilor cu SARS-CoV2 crește pe zi ce trece, în întreaga lume. În același timp, deși se fac eforturi uriașe pentru dezvoltarea și omologarea unui vaccin care ar duce la imunizarea împotriva noului virus, nu există speranțe că acesta va fi disponibil prea curând.

În acest context, Ministerul Sănătății a hotărât ca vaccinarea împotriva gripei sezoniere să înceapă, anul acesta, cu o lună mai devreme. Dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că vaccinarea antigripală va începe în septembrie şi nu în octombrie, ca de obicei, autorităţile şi specialiştii sperând astfel să se poată evita suprapunerea gripei sezoniere cu Covid 19, care ar putea bloca secțiile de Terapie Intensivă.

Trei milioane de doze de vaccin gripal vor pleca, începând cu jumătatea lunii septembrie, către medicii de familie şi personalul medical din spitale.Anul acesta, lucrurile se desfăşoară altfel în privinţa vaccinării antigripale. La Ministrul Sănătăţi am identificat persoanele la risc. Până acum, acest proces de identificare începea în luna august, la finalul verii, noi am finalizat acet proces. Fiecare medic de familie declară câte doze, câţi pacienţi la risc are fiecare”, a dat asigurări secretarul de stat.

 

Prin intermediul medicului de familie ar trebuie să să fie vaccinate împotriva gripei sezoniere persoanele incluse încategoriile de risc, adică femeile gravide, copiii mai mici de 5 ani, persoanele cu boli cronice şi cele trecute de 65 de ani. Pe de altă parte, cei care nu fac parte din grupele de risc sunt sfătuiți să-și procure vaccinul gripal imediat ce apare în farmacii și să și-l administreze, atrăgându-li-se atenția că durează cel puţin 14 zile până apar anticorpi.

Potrivit specialiștilor în imunologie, infecţia gripală se transmite identic cu Covid-19, iar pe baza simptomatologiei clinice este imposibil de diferențiat. Din această cauză, se pot suprapune uşor, iar situaţia numită Covid-flu poate afecta sever plămânii şi sistemul imunitar. De aceea, odată cu sezonul gripal se recomandă ca în cazul apariției simptomelor gripale, pacienții să fie testați în primul rând pentru Covid-19, testul fiind singurul care poate face diferența dintre cele două tipuri de virus. Testarea durează cel puţin 24 de ore, iar în anumite cazuri, chiar două-trei zile.

De aceea, în Marea Britanie s-a decis ca, din această săptămână, să fie distribuite în spitale şi centrele de îngrijire teste noi, care pot detecta atât virusul gripal, cât şi Sars-Cov-2, în doar 90 de minute. Și ministerul român al Sănătății analizează posibilitatea achiziționării unor astfel de teste, prin intermediul Comisiei Europene, potrivit oficialilor MS.

 

Până una-alta, cert este că Ministerul Sănătății a comandat și va distribui, începând cu jumătatea lunii viitoare, un număr dublu de doze de vaccin față de anul trecut, pentru a fi administrat persoanelor vulnerabile.

La sfârșitul lunii aprilie, ministrul Nelu Tătaru anunța că, având în vedere pandemia de Covid-19, anul acesta trebuie pregătit din vreme sezonul de gripă sezonieră și luate toate măsurile de protecție, iar Ministerul Sănătății a demarat deja procedurile necesare, pentru sezonul 2020-2021 se vor achiziționa 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, iar zilele acestea, secretarul de stat Andrei Baciu a confirmat cantitatea.

În primăvara acestui an, pentru prima dată în România, a existat pe piaţă şi varianta spray a vaccinului antigripal, folosită mai ales pentru copii. Vaccinul – spray ori injectabil este recomandat oricărei persoane, începând cu 6 luni de viaţă. Până la această vârstă, bebeluşii primesc anticorpi de la mama care alăptează, dacă aceasta a fost imunizată. Ministrul Sănătății a declarat că s-a semnat „primul contract de vaccin gripal tetravalent” pentru copiiu cu cârste între 6 luni și 5 ani.

 

În cerea ce privește vaccinul împotriva Covid-19, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că, la ora actuală, sunt peste 150 de variante în lucru, iar peste 20 au intrat deja în faze avansate de testare clinică. Două dintre acestea sunt în stadiul cel mai avansat de testare și sunt creditate cu șansele cele mai mari de reușită, iar la ele lucrează peste 150 de producători.

Una se bazează pe sistemul clasic de funcționare a unui astfel de vaccin, prin care un adenovirus generic și inofensiv, de tip gripal, este folosit pentru a căra material genetic din noul coronavirus în corpul uman. Organismul va produce anticorpi care vor ști pe viitor să lupte cu boala Covid-19. Britanicii de la AstraZeneca și Universitatea Oxford, dar și cercetătorii din China sunt în stadiul cel mai avansat pentru a dezvolta un astfel de vaccin.

O variantă inovativă de vaccin presupune folosirea ARN-ului (acidul ribonucleic), modificat astfel încât atunci când ajunge în organismul pacientului, îl învață, practic, să producă proteine asemănătoare noului coronavirus. Organismul va fi astfel păcălit să producă anticorpi care să lupte cu adevăratul coronavirus. Compania americană Moderna și Pfizer împreună cu germanii de la BioNTech sunt în stadii avansate în dezvoltarea unui astfel de vaccin.

 

De obicei, dezvoltarea unui vaccin durează 10-15 ani, dar în contextul actualei pandemii au fost puse în joc resurse fără precedent și și-au unit eforturile mii de specialiști din întreaga lume, pentru a obține mult mai curând un vaccin împotriva noului virus. Cel mai probabil un vaccin împotriva Covid-19 va fi disponibil în primăvara anului viitor. Problema cea mai critică este însă că nu toți cei ce vor dori sau care vor avea nevoie vor avea acces la vaccin, așa că poate chiar mai dificil decât obținerea lui în sine va fi distribuirea către cât mai mulți oameni, în mod echitabil.

Mari puteri precum SUA, Marea Britanie sau Uniunea Europeană în bloc au negociat înțelegeri directe cu cei mai avansați producători care dezvoltă vaccinuri anti-Covid19 sau le oferă acestora finanțări, pentru a se asigura că vor avea întâietate la achiziția unui eventual vaccin.

Țări precum Rusia, China sau India, care au și ele în dezvoltare vaccinuri anti-Covid-19, nici măcar nu iau în calcul posibilitatea unei cooperări, așa că se conturează tot mai puternic ipoteza ca fiecare să producă mai întâi pentru el și să nu țină seama de nevoile celorlalți.

La noi, despre vaccinul dezvoltat de profesorul Virgil Păunescu de la Oncogen Timișoara în colaborare cu Institutul Cantacuzino, nu s-a mai auzit nimic, din mai, din momentul încheierii acordului de colaborare, așa că șansa României de a primi un vaccin împotriva Covid-19 stă în faptul că face parte din Uniunea Europeană, care încearcă să securizeze vaccinul, în cazul în care va fi disponibil, printr-un fel de rezervare şi prin sprijinirea celor care cercetează aceste produse”, potrivit prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

 

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a confirmat, în acest weekend, că că a solicitat Uniunii Europene zece milioane de doze de vaccin pentru Covid-19, în momentul în care acesta va fi disponibil. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene, din această cantitate cerută, a declarat ministrul Sănătăţii, menționând că în primul rând vor fi vaccinaţi cei care fac parte din categoriile cele mai expuse – personalul medical, copiii, bătrânii și persoanele cu comorbidități.

Ministrul Sănătății și-a exprimat în același timp speranța că, în următoarea perioadă, se va stabiliza numărul de infectări cu noul virus și se va ajunge la „un parcurs descendent”. Totodată, Tătaru a spus că va solicita mai mulţi bani la rectificarea bugetară, care se va face în perioada imediat următoare, pentru „achiziţia de măşti, mănuşi sau dezinfectanţi” pentru alegeri și pentru începutul anului şcolar pentru personalul medical care va fi implicat, dar şi pentru testări.

La ultima raportare, România avea 61.768 de cazuri de infectare de la debutul pandemiei, din care 1.145 de cazuri noi, înregistrate în ultimele 24 de ore. Din totalul de pacienți infectați, 30.119 au fost declarați vindecați, 458 sunt în stare gravă la Terapie Intensivă, iar 2.700 au decedat.

 


Adaugati un comentariu


 

*