Se reduce birocrația la donarea plasmei superimune de către pacienții vindecați de Covid19

10 august 2020 | 0 comentarii |

Pentru a putea dona sânge total/plasmă, persoanele ce pot dovedi că au fost infectate cu SARS CoV-2 și nu mai prezintă risc de transmitere a bolii nu mai trebuie să fi fost internate în prealabil în spital și nici să prezinte două teste succesive RT-PCR negative înainte de donare.

 

Ministerul Sănătății a stabilit noi condiții pentru donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID 19.

În urma consultării specialiștilor din Comisia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), Comisia de Transfuzii și Institutul Național de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C. T. Nicolau”, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 referitoare la aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Potrivit noului act normativ, selecția potenţialilor donatori de sânge total/plasmă care vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii se va face fără să se mai aplice cerința că aceștia să fi fost internați în prealabil în spital.

De asemenea, în vederea reducerii birocrației au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 precum și lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislației în vigoare. De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte 2 teste RT-PCR negative.

 

Noile cerințe minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi, astfel: semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;  prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii; încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale; intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Modificările urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă. Mai mult, Ministerul Sănătății va contribui cu date în platfomă de raportare a datelor privind recoltarea de sânge total/plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 pusă la dispoziția statelor membre de către Comisia Europenă- EU CCP Database”, se menționează în comunicatul MS.

Informațiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel UE privind siguranța și eficacitatea acestei terapii.

 

Ordinul MS stabilește și responsabilitățile privind transmiterea informațiilor în baza de date a UE. Recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislația națională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine, respectând totodată principiului donării voluntare neremunerate și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19, pentru tratamentul pacienților care diagnosticați cu aceeași boală.

În același document se subliniază că „plasma (superimună -n.r.) se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice”.

Conform datelor INHT, până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19.

 


Adaugati un comentariu


 

*