Se reduce birocrația la donarea de plasmă de la pacienţii vindecaţi de covid-19

3 august 2020 | 0 comentarii |

Zilele acestea, Ministerul Sănătății va emite un Ordin prin care schimbă regulile de donare a plasmei convalescente, iar printre măsurile anunțate se numără aceea că nu vor mai fi necesare două teste negative înainte de donare.

 

Tratamentul cu plasma convalescentă împotriva noului coronavirus, una dintre soluţiile folosite în întreaga lume pentru tratarea pacienților în stare gravă, este disponibilă și la noi în țară, dar este accesibilă doar unora dintre cei care ar avea nevoie de acest tratament.

Plasma cu anticorpi donată de persoanele care s-au vindecat de COVID-19 este o șansă reală la viață pentru mulți pacienți aflați în stare gravă, însă tratamentul nu este disponibil pentru toți acești bolnavi, chiar dacă ar exista voluntari.

Procesul prin care cei vindecați sunt uneori puși chiar să scoată bani din buzunar ca să își facă testele prin care să demonstreze că este necesar ca autoritățile să găsească metode și căi mai simple pentru potențialii donatori.

 

Andrei Baciu

În contextul în care tot mai mulți pacienți în stare gravă ajung la Terapie Intensivă, Ministerul Sănătății a ajuns la concluzia că este necesar să reducă procedura birocratică în cazul donării de plasmă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a anunțat chiar că tratamentul cu plasmă superimună va fi în curând mai accesibil, Ministerul Sănătății având în vedere anularea unor proceduri birocratice. „La nivelul Ministerului Sănătății, odată cu modificarea framework-ului și modului în care se desfășoară lucrurile în general, s-au făcut și modificări cu privire la eligibilitatea pentru donarea de sânge și de plasmă pentru tratamentul cu plasmă convalescentă”, a declarat  secretarul de stat, la un post central de televiziune, menționând că în general „criteriile de eligibilitate devin mult mai laxe” și vor apărea săptămâna aceasta.

Andrei Baciu a subliniat însă că aceasta nu e o chestiune administrativă, ci dimpotrivă, este o chestiune medicală și științifică și acestea au fost date de către Comisia de hematologie din cadrul Ministerului Sănătății, așa cum este și normal. Pentru că nu este o chestiune simplă. Din punct de vedere medical, trebuie tratate lucrurile cu maximă seriozitate”, confirmând însă că aceste criterii se referă la faptul că nu vor mai fi cerute donatorului două teste negative la Covid-19.

 

Primul pacient donator de plasmă la Buzau

Protocolul prelevării sângelui pentru plasma anti-COVID prevede ca donatorii să vină cu un buletin de analize negativ, iar pentru cei externați fără acest test, care vor să doneze, nu există reglementări clare.

Dr. Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii București, spune că este foarte dificil de gestionat situația acestor pacienți. „Ei au ieșit pozitiv din spital, dar nu știm sigur dacă s-au vindecat și ne pot supune pe noi unui risc de contaminare. În al doilea rând nu știm dacă au trecut 2 săptămâni din momentul în care ei au ieșit negativi. Se pot adresa DSP-ului, se pot adresa oricărui spital, pentru că este foarte important ca acești oameni să își facă testul SARS-CoV-2 să știe că s-au negativat, iar dacă nu să reintre în izolare, să nu contamineze pe alții”, a explicat medicul.

Actuala legislație nu îi ia în calcul însă și pe pacienții asimptomatici, care nu au fost internați. În plus, pentru donarea de plasmă nu există o rețea bine pusă la punct la nivel național. În prezent, plasma poate fi recoltată doar în 17 centre de transfuzie din țară. Persoanele eligibile care pot dona plasmă anti-COVID trebuie să fie sănătoase și să aibă vârsta între 18 și 60 de ani, să se prezinte la centrul de donare la două, cel mult 3 săptămâni de la ieșirea din spital, cu biletul de externare și cu un buletin de analize care să arate că s-a vindecat de COVID-19.

 


Adaugati un comentariu


 

*