Farmaciștii trag un semnal de alarmă: Se conturează o criză acută de medicamente în farmacii!
Având exemplul altor state care deja se confruntă cu această problemă, Colegiul Farmaciștilor din România atrage atenția Ministerului Sănătății și CNAS că din cauza unor reglementări din ultima perioadă s-au creat deja disfuncționalități în sistem și în aprovizionarea cu medicamente esențiale.
Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România trag un semnal de alarmă către autoritățile din domeniul medical și arată că, în contextul pandemiei de Covid-19, oricât de fideli ar rămâne datoriei legale și morale de a asigura accesul pacienților la medicamente și respectării obligațiilor ce le revin față de oameni și față de sănătatea publică, se conturează riscul major de a rămâne fără medicamente esențiale.
„În pofida eforturilor pe care le depunem, ne confruntăm zilnic cu deficite în aprovizionarea cu medicamente esențiale. Ultimele modificări legislative luate de către autorități, legate de prescrierea medicamentelor și transmiterea prescripțiilor, au avut scopul de a limita deplasarea pacienților vulnerabili către spitale și medicii specialiști, având în vedere asigurarea protecției celor mai fragili dintre noi în fața pandemiei”, dar se pare că s-a obbținut un efect cotrar interesului pacienților.
Colegiul Farmaciștilor din România atrage atenția asupra unor situații apărute în teritoriu, ca urmare a aplicării acestor reglementări, care aduc disfuncționalități în procesul de aprovizionare și eliberare a medicamentelor și pot pune pacienții la risc în cele din urmă, se menționează într-un comunicat remis presei, de Colegiul Farmaciștilor.
În același document se subliniază că au fost deja semnalate în teritoriu situații în care pacienții tind să își facă rezerve de medicamente, fapt care pune presiune suplimentară pe stocurile existente. De asemenea, unii „medici transmit prescripțiile direct către anumite farmacii (numai către anumite farmacii, indiferent de opțiunea sau de domiciliul pacientului), în loc de a le transmite pacienților, sau transmit pe email/whatsapp rețete pentru produse cu regim special din categoria stupefiantelor și psihotropelor”, deși acestea nu pot și nu trebuie să facă obiectul modificărilor adoptate, datorită regimului foarte special în care sunt încadrate și a faptului că nu sunt eliberate online, cea ce face aproape imposibil controlul traseului pacientului și al medicamentului.
În aceste condiții, organizația profesională solicită atât Executivului cât și Legislativului să țină cont de propunerile înaintate, în vederea rezolvării dificultăților din sistem, astfel încât să nu apară dificultăți în tratarea unor pacienți cu afecțiuni grave, așa cum deja se întâmplă în țări cu un sistem mult mai bine pus la punct, precum Olanda, Finlanda sau Luxemburg.
În contextul în care se anunță cel puțin încă o lună și jumătate sau chiar mai mult în care noul virus ar putea genera situații deosebit de critice, iar interesul general trebuie să se concentreze pe salvarea vieților celor aflați în pericol, farmaciștii cer să se ia în considerare situațiile semnalate și să se acționeze în consecință.
„Organizația noastră a centralizat toate aceste situații și le-a înaintat Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, solicitând soluționarea lor urgentă. Vom urmări rezolvarea tuturor acestor probleme și vom continua să monitorizăm situația din țară. Până atunci, lansez un apel la un comportament responsabil, adresat tuturor categoriilor implicate, pentru a înțelege caracterul excepțional al acestor măsuri luate în contextul pandemiei și de a respecta prevederile legislației, astfel încât lanțul de aprovizionare cu medicamente al populației să nu fie afectat și orice posibilitate de fraudă să fie înlăturată”, a declarat domnul Prof. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.
Colegiul Farmaciștilor din România dă asigurări că va continua să fie un partener al autorităților române în lupta cu pandemia, iar farmaciștii, deși dintre categoriile cele mai expuse pericolului, vor rămâne credincioși angajamentului luat față de pacienții români și față de sistemul de sănătate și vor asigura accesul pacienților la tratamente necesare.