S-a probat Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de COVID-19 și a fost aprobată lista unităților medicale în care vor fi tratați pacienții infectați

161 de unități medicale sunt de astăzi centre COVID. În ultimele 24 de ore au fost confirmate aproape 300 de noi cazuri de îmbolnăvire, astfel că s-a ajuns la 2.245 de pacienți infectați cu noul coronavirus, din care 36 sunt în stare gravă la Terapie Intensivă. 

 

România a trecut deja în Scenariul 4 al evoluției pandemiei de COVID-19, așa cum au anunțat aseară reprezentanții autorităților. În această după-amiază, Grupul de Comunicare Strategică a transmis că numărul pacienților infectați a ajuns 2.245, înregistrându-se o creștere de 293 de cazuri în ultimele 24 de ore.

Totodată, 220 de pacienți au fost declarați vindecați, astfel că în spitale se mai află la acest moment 2.025 de pacienți infectați. Dintre aceștia, 62 sunt internați la Terapie Intensivă, iar 36 sunt în stare gravă.

Din păcate a crescut și numărul deceselor, care a ajuns la 72 în acest moment, fiind vorba în cele mai multe cazuri de persoane care sufereau și de alte afecțiuni.

În contextul în care numărul de îmbolnăviri crește de la o oră la alta, iar sute de cadre medicale sunt deja infectate, o parte dintre medicii și asistenții medicali de la mai multe spitale din țară renunță la job-uri, pentru că spun că nu există dotări suficiente pentru a putea trata pacienții infectați, chiar dacă autoritățile promit că vor avea tot ce trebuie.

Totodată, pe teritoriul României se află în carantină instituționalizată 11.576 de persoane, iar alte 123.577 de persoane sunt în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală. Până la acest moment, la nivel național, au fost prelucrate 24.654 de teste, iar încă 10 aparate pentru determinarea moleculară rapidă a noului virus au fost distribuite în teritoriu.

 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat astăzi Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19 și lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2. Au fost stabilite astfel spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv cu noul virus, pașii ce trebuie urmați de spitale și modul de folosire a echipamentului individual de protecție (PPE), în mod rațional și corect.

Astfel, „în contextul COVID-19, echipamentul individual de protecție trebuie utilizat pe baza riscului de expunere (ex. tipul de activitate) și a dinamicii de transmitere a agentului patogen (ex. contact, picături sau aerosoli). Tipul de PPE utilizat atunci când se oferă îngrijiri pacienților cu COVID-19 va varia în funcție de situație, personalul sanitar și activitatea desfășurată. Personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienților trebuie să utilizeze următoarele PPE: halate, mănuși, mască și protecție oculară (ochelari de protecție sau scut facial). În mod specific, pentru procedurile generatoare de aerosoli pentru pacienții cu COVID-19 (ex. intubare, ventilație non-invazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR COVID) personalul medical trebuie să utilizeze ca protecție, mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3; de asemenea, se vor utiliza șorțuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele/halatele nu sunt impermeabile”, se arată într-un comunicat remis presei de Ministerul Sănătății.

 

A fost elaborată și Lista cu spitalele de suport pentru pacienții COVID – 19 pozitiv care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex afecțiuni cardiace, ortopedice, etc). Au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 de spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București.

În spitalele COVID-19 se numără și Spitalul Municipal Rm. Sărat, unde vor fi tratate cazurile pozitive la infecția cu noul virus din județ, care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii. Centrul de dializă Diaverum Buzău va sigura o tură suplimentară, iar în cazul în care capacitatea spitalului râmnicean va fi depășită, Spitalul Județean de Urgență Buzău va gestiona cazuri grave și critice.

Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale. Au fost incluse în rețeaua de spitale de suport, unități municipale/orășenești și spitale din alte județe preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele decât ale Ministerului Sănătății ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private).

Ministrul Sănătății spune că Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor a fost elaborat de specialiștii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, boli infecțioase și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, pe baza recomandărilor OMS și CE. 

Ordinul a fost publicat, astăzi, în Monitorul Oficial și a fost adus la cunoștința managerilor unităților sanitare și a direcțiilor de sănătate publică într-o videoconferință condusă astăzi de ministrul Sănătății.

 

În ceea ce privește situația epidemiologică la nivelul județului Buzău, 237 de persoane se află în carantină și 4.274 de persoane sunt izolate la domiciliu, transmite Biroul de presă al Prefecturii.  Tot la nivel județean, 127 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău și din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Ploiești au executat atât misiuni specifice, cât și misiuni pentru asigurarea respectării măsurilor instituite în contextul stării de urgență. Au fost asigurate atât transporturile care doar au tranzitat județul Buzău, precum și cele cu persoane duse către centrele de carantină instituite la nivel județean.

Jandarmii au fost angrenați în misiuni atât independent, cât și în sistem integrat, pentru verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu și a prevederilor ordonanțelor militare, fiind aplicate 20 de sancțiuni, în valoare totală de 7.300 de lei. Aceștia au distribuit totodată formulare tip declarație pe propria răspundere și pliante cu principalele obligații ale persoanelor aflate în izolare sau carantină și au făcut recomandări pe linia respectării normelor prevăzute în ordonanțele militare. În același timp, polițiștii buzoieni au efectuat misiuni de verificare la domiciliu a persoanelor aflate în autoizolare, ocazie cu care au fost controlate 1.310 persoane aflate în izolare la domiciliu și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.000 de lei, pentru nerespectarea regimului izolării la domiciliu.

 

Polițiștii au aplicat, la rândul lor, 253 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 480.000 de lei, pentru nerespectarea obligației de a părăsi domiciliul doar în anumite condiții.

Totodată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a deschis un nou dosar penal pentru „Zădărnicerea combaterii bolilor” pe numele unei persoane aflată în carantină la „Poiana Pinului”, care vineri a încercat să părăsească izolarea, după ce mai săvârșise aceeași faptă și în data de 24 martie.

La nivel național, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.124 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare, iar 32 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile. Au fost întocmite 15 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, iar Poliția de Frontieră a întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat în același interval de timp, 990 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare sau carantină.

De asemenea, polițiștii au depistat, în ultimele 24 de ore, 8.276 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei, cărora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 13.174.104 de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*