Sistemul sanitar buzoian, sufocat de Covid 19

14 iulie 2020 | 0 comentarii |

Direcția de Sănătate Publică are 14 angajați confirmați cu coronavirus, Inspecția Sanitară a fost „trasă pe linie moartă”, Spitalul Județean de Urgență se află la „cote de avarie”, iar spitalul suport-Covid din Râmnicu Sărat abia face față numărului mare de pacienți infectați.

 

Buzoienii se numără printre românii cei mai puțin responsabili privind protecția împotriva coronavirusului, după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat împotriva internării, tratării și carantinării obligatorii a persoanelor infectate sau suspecte de a fi infectate. Zilnic, în județ sunt confirmate cel puțin 20-30 de cazuri de noi îmbolnăviri, dar în ciuda acestei realități, tot mai puțini oameni respectă măsurile de protecție și de prevenție. Mai mult, în timp ce politicienii se ceartă ca la ușa cortului pe teme care nu au nicio legătură cu realitatea, în spitale, tot mai mulți pacienți le explică medicilor că acest virus nu există sau că știu ei, de la cinevaimportant și care știe sigurcă tratamentul împotriva virusului este de fapt un tratament impus de ocultă”, pentru a le face rău.

Este, probabil, exemplul luat de la anumițilideri de opinie, al unor politicieni care declară triumfal că „nu medicii conduc această țară, deși politicienii (mulți repetenți) sunt cei care au intrat cu bocancii în zona medicală și au politizat medicina și își mai fac din asta și un titlu de glorie pentru că, nu-i așa, ei fac legile care ne afectează pe toți și se mai răsplătesc pentru asta cu salarii și pensii regești.

Iar în timp ce legea carantinei este aruncată ca un cartof fierbinte între Guvern și Parlament, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus, cel al cazurilor grave aflate la Terapie intensivă și cel al deceselor crește alarmant.

 

Ura oamenilor crește parcă pe zi ce trece, direct proporțional cu indolența politicienilor și cu nerespectarea măsurilor de protecție, alimentată de proferarea a tot felul de jigniri, acuzații, înjurături și „scenarite” rostogolite în mass-media și pe rețelele de socializare.

Ce dacă doctorul Raed Arafat a explicat parlamentarilor că definiţia clară a bolnavilor asimptomatici este o problemă, arătând că i-au fost aduse la cunoştinţă trei cazuri din Bucureşti ale unor pacienţi uşor simptomatici care au refuzat internarea şi starea lor s-a agravat și acum sunt la Terapie Intensivă? Ce dacă a invocat un studiu de la Universitatea Yale, conform căruia peste 50% din infecţiile cu Covid 19 sunt cauzate de asimptomatici și a arătat că multe state impun din nou restricții de teama unui al doilea val de infecție cu SARS-CoV-2? Ce dacă a prezentat legislaţia din mai multe ţări în cazurile infecto-contagioase și a subliniat că în Finlanda există examinarea sanitară ţintită şi obligatorie, izolarea, carantinarea persoanelor şi a bunurilor sau că în Austria se face carantinarea graduală, că în Irlanda nu se discută detenţia şi izolarea persoanei sursă a infecţiei, în Marea Britanie sunt carantinate persoanele posibil infectate, iar în Franţa există posibilitatea izolării persoanelor?

 

La noi, deși practica medicală este reglementată după reguli stricte și nu este accesibilă decât celor cu adevărat înzestrați intelectual și emoțional, se pare că acum se cred îndreptățiți să culeagă probe, să facă teste și să emită verdicte tot mai mulți dintre cei care nici măcar n-au prea trecut pe la școală. Iar consecințele se văd în numărul din ce în ce mai alarmant de îmbolnăviri.

Degeaba transmit medicii mesaje disperate și spun că ar trebui să ne bazăm în primul rând pe lucrurile care și-au dovedit deja eficiența – „multe dintre ele măsuri de bun simț”, să purtăm mască, să ne spălăm frecvent pe mâini și să evităm contactul cu persane necunoscute pentru că există mulți pacieninfectați care au intrat în contact cu sute de persoane și, chiar dacă sunt asimptomatici pot transmite virusul…

Neaplicare unor sancțiuni date în perioada stării de urgență, precum și decredibilizarea permanentă a autorităților au făcut ca tot mai mulți români să nu mai creadă în pericolul Covid 19 și să refuze internarea, deși au boala, să nu mai creadă în medici, deși aceștia nu sunt nici torționari”, nici „inchizitori”, așa cum i-a catalogat Avocatul Poporului și au ajuns la disperare văzându-se în imposibilitatea de a-și face datoria…

 

Daniela Dumitru

Din toate aceste cauze, la care se adaugă, probail, și altele, la Buzău situația este din ce în ce mai gravă. Direcţia de Sănătate Publică Buzău a anunţat că are, în total, 14 cazuri de Covid 19 în rândul angajaţilor, între care directorul executiv al instituţiei, trei epidemiologi, un asistent epidemiologie, un asistent de la recoltări, 6 inspectori sanitari şi doi şoferi. Mare parte dintre aceştia au fost  asimptomatici, dar au fost internaţi în spital, cu o excepţie.

Luni, pe la Buzău a trecut și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care aflând cum stau lucrurile, a promis că în cazul în care situația continuă să se agraveze și nu se va mai putea face față cu personalul care a mai rămas, va detaşa personal din judeţele limitrofe.

Eu cred că ne vom descurca, totuși, chiar dacă va fi extrem de dificil, cel puțin în această săptămână. Luni s-au externat directorul executiv, Cristina Ungureanu, epidemiologul-șef, dr. Carmen Scântei, și o asistentă medicală, care s-au vindecat, și probabil își vor relua activitatea săptămâna viitoare. Cea mai dificilă situație este la Inspecția Sanitară, unde toți cei șase inspectori au fost confirmați ca fiind infectați. Mai avem trei inspectori la Râmnicu Sărat, probabil vom mai detașa câte unul în Buzău, să facă parte din echipele mixte care fac cotroale, încercăm să facem față”, a explicat directorul economic al DSP, Daniela Dumitru, care acum coordonează activitatea instituției.

 

Aceeași sursă menționează că din păcate, numărul tot de pacienți simptomatici care se prezintă în UPU, la Spitalul Județean, este tot mai mare. „Ne concentrăm acum, în special, pe efectuarea anchetelor epidemiologice și testarea pacienților care se prezintă la UPU. Mai avem patru asistenți medicali sănătoși la Epidemiologie, vor lucra în două schimburi, vor mai fi ajutați de la distanță și de medicii care încă nu pot veni la serviciu, vom încearca să ținem situația sub control. Laboratorul lucrează la capacitate, avem acum și teste, chiar astăzi am primit cele 2.000 de kituri comandate săptămâna trecută, vom face o nouă comandă, pentru a nu mai fi nevoiți să trimitem testele la București, de unde rezultatele ne vin la 3-4 zile, pentru a gestiona mai bine lucrurile”, a mai spus Daniela Dumitru.

Până acum, la nivelul DSP Buzău au fost confirmați cu Covid 19 directorul executiv al instituției, 3 epidemiologi, un asistent epidemiologie, un asistent de la recoltări, 6 inspectori sanitari și 2 conducători auto, iar trei dintre ei au fost declarați vindecați și externați. De mâine, secretara instituției, responsabilul de relații cu publicul și jurista revin la serviciu, după ce au stat după săptămâni în izolare, fiind contacți direcți ai directoarei Cristina Ungureanu, care își va relua la rândul său activitatea, de săptămâna viitoare, când probabil se va întoarce la muncă și dr. Carmen Scântei, ambele fiind externate din spital, vindecate, la începutul acestei săptămâni.

 

Despre situația de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, managerul Claudiu Damian spune că în fiecare zi se înregistrează un un număr mare de prezentări în UPU, peste 100 pe zi, dar încearcă să gestioneze lucrurile astfel încât „să nu mai avem un focar în spital. La începutul pandemiei, cei care erau testați și ieșeau pozitivi erau foarte mulți asimptomatici, acum sunt mulți cu simptomatologie specifică. Știu că este dificil pentru pacienți să stea în corturi, dar nu-i putem interna pe secții înainte de a avea rezultatul testului Covid, dacă nu este vorba despre o urgență majoră. În ultima perioadă, cam 15% dintre suspiciunile de coronavirus se pozitivează. Încercăm să facem tot ce ne stă în putință pentru a le face șederea în cort suportabilă, iar dacă acum vom fi ajutați și de DSP, iar testele vor veni mai rapid, nu va mai fi o problemă, în cel mult o zi vom ști despre fiecare unde poate fi internat, dacă este sau nu pozitiv și ce măsuri trebuie să luăm”.

La momentul actual, în SJU Buzău sunt internați 47 de pacienți cu coronavirus, iar alți 27 sunt în izolatoare și așteaptă rezultatul testelor RT-PCR.

 

Claudiu Damian

Dacă numărul îmbolnăvirilor va continua să crească la fel ca în ultimele zile, când DSP a confirmat în medie 20 de cazuri pe zi, la care în unele zile s-au adăugat până la 10-12 cazuri testate în mediul privat, atât Spitalul Județean de Urgență cât și spitalul suport-Covid Râmnicu Sărat vor fi în situația de a nu mai avea unde să interneze pacienții infectați.

Avem 21 de pacienți confirmați cu Covid 19 la Boli Infecțioase, alți 25 la Pneumologie, mai avem un pacient care a suferit o intervenție chirurgicală și s-a dovedit a fi infectat, izolat în compartimentul-tampon de pe secția Chirurgie, iar alți patru pacienți sunt în stare gravă, pe Terapie Intensivă. În izolator și în compartimentul-tampon de pe secția Medicală se află alți 27 de pacienți”, a detaliat Claudiu Damian.

Așadar, nu este exclus să se treacă la următorul scenariu, respectiv, la eliberarea etajului trei al SJU Buzău, pentru a fi transformat în secșie Covid. Situația ar genera însă o serie de alte probleme pacienților non-Covid aflați în spital, unii în stare gravă, care au nevoie de îngrijire și supraveghere medicală, pentru că într-o astfel de situație s-ar reduce numărul de paturi destinate pacienților neinfectați, dar care  suferă de alte boli care nu pot fi ratate în ambulatoriu.

 

Potrivit Prefecturii Buzău, în județ au fost identificate 11 focare de infecție cu SARS-CoV-2: Centrul rezidențial pentru recuperarea și reabilitarea copilului cu tulburări de comportament nr. 5 Beceni – 20 persoane confirmate pozitiv Covid-19, Complexul servicii pentru copilul cu handicap sever nr. 8 – 5 persoane, Centrul rezidențial pentru victimele violenței în familie Râmnicu Sărat – 6 persoane, Primăria Râmnicu Sărat – 3 persoane, Direcția de Sănătate Publică – 14 persoane, Centrul de Dializă – 7 persoane, Electrica Furnizare Râmnicu Sărat – 3 persoane, Inspectoratul Județean de Poliție – 8 persoane, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate – 4 persoane, Inspectoratul pentru Situații de Urgență – 3 persoane  confirmate și o societate comercială de producție din municipiul Buzău – 8 persoane confirmate pozitiv.

În toate aceste cazuri, Direcția de Sănătate Publică a recomandat o serie de măsuri, precum internarea persoanelor confirmate Covid-19, testarea contacților simptomatici, izolarea la domiciliu, împreună cu ceilalți membri ai familiei care locuiesc la aceeași adresă, timp de 14 zile, aplicarea procedurilor de curățenie și dezinfecție terminală, intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție continue, respectarea măsurilor pentru prevenirea și limitarea răspândirii Coronavirusului

Astăzi au fost raportate 18 noi cazuri de infecție, dar cu o zi în urmă au fost 30 de noi îmbolnăviri și un deces.

 


Adaugati un comentariu


 

*