Un robot produs în România „angajat” să facă dezinfecție și sterilizare la Spitalul Universitar

14 iulie 2020 | 0 comentarii |

Aparatul va lucra pentru început doar în turele de noapte, suplimentând procedurile de dezinfecție care se efectuează în prezent a nivelul spitalului.

 

Începând din această săptămână, Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) beneficiază de serviciile unui robot produs de o companie din România. Acesta a primit misiunea de a efectua lucrări de dezinfecție pe timpul nopții, în zonele în care nu se desfășoară activitate medicală la momentul respectiv.

Dispozitivul a fost donat spitalului bucureștean în urma unei campanii de responsabilizare derulate de Banca Comercială Română. Campania #staycontactless a încurajat utilizatorii de reţele de socializare să distribuie mesajele de responsabilitate şi distanţare socială promovate de robotul bancar George, instituția bancară angajându-se să doneze suma necesară realizării robotului care urma a fi donat către SUUB, în cazul în care mesajele campaniei ar fi fost distribuite de cel puțin 23.000 de utilizatori. Campania a avut succes în mediul online, fiind chiar depășit pragul stabilit de inițiatori, așa că BCR a sponsorizat realizarea robotului de către compania românească Modulab. Odată ieșit de pe linia de producție, dispozitivul a fost donat Spitalului Universitar, unde va fi supus unei perioade de testare.

În cursul zilei de azi, robotul a fost prezentat public, producătorii precizând că este vorba de un dispozitiv autonom, care foloseşte raze ultraviolete pentru sterilizarea spaţiilor închise şi are capacitatea de a cartografia mediul în care se mişcă.

 

Dr. Catalin Cirstoiu

Acesta a fost pus la treabă pentru prima dată în cursul zilei de ieri, urmând să fie supus unor teste și în zilele următoare, astfel încât producătorii să evalueze experienţa funcţionării aparatului, în vederea adaptării funcţiilor acestuia la necesităţile reale din spital.

Managerul interimar al SUUB, Cătălin Cîrstoiu, a declarat azi că robotul va acţiona în timpul nopţii, în spaţiile unde nu există personal medical, activitatea sa suplimentând măsurile de dezinfecţie realizate în procedura curentă. „El funcţionează în momentul în care acolo nu este personal. Deci, evident, în cursul nopţii vom începe să sterilizăm aceste spații cu ajutorul lui. Este vorba de laboratoarele de radiologie, computerele tomograf, acolo unde nu se fac investigaţii medicale. Până acum, noi făceam o dezinfecţie mecanică, urmată de una chimică, şi nebulizări. Le vom face în continuare, dar vom suplini cu acest roboţel”, a mai precizat managerul SUUB.

 

Totodată, dr. Cîrstoiu a mulțumit donatorilor pentru gestul făcut, mărturisind că robotul a făcut „senzație printre angajații spitalului, încă din prima zi de muncă. „Mulţumirile vin din partea mea, dar mai mult, vin din partea colegilor mei, medici, asistente, infirmiere, pentru că n-aş vrea să vă spun ce privire fascinată aveau colegii mei ieri, când îl vedeau în lucru şi cum vedeau cartografierea spaţiilor. Era o imagine pe care n-am mai văzut-o demult în spital, şi care şi pe mine m-a bucurat enorm. Trebuie să fim cu toţii conştienţi că pandemia va schimba cu totul paradigma în sistemul medical, pentru că dacă până acum acordam sau nu atenţie infecţiilor nosocomiale, de azi încolo va trebui să învăţăm să trăim alături de un virus, un virus destul de temut, cu transmitere uşoară, şi va trebui să ne luăm măsuri de protecţie, măsuri de dezinfecţie, de aseptizare, care nu se vor termina o dată cu pandemia şi va trebui să devină o constantă”, a subliniat dr. Cîrstoiu.

La rândul său, reprezentantul companiei producătoare, Paul Popescu, a precizat că „acest aparat cartografiază o zonă din spaţiu şi apoi o parcurge cu emisia de raze ultraviolete. Acţiunea de inactivare a agenţilor patogeni se întâmplă prin acţiunea asupra ADN-ului, aceştia existând în continuare, dar nefiind viabili din punct de vedere biologic. Ei nu pot infecta celule vii în urma inactivării cu radiaţii ultraviolete. Poate acoperi o suprafaţă de câteva mii de metri pătraţi, având în vedere că în 10 minute poate acoperi aproximativ 20-25 de metri pătraţi”.

 


Adaugati un comentariu


 

*