„Sorin Oprescu internat la ATI” – un alt fake news lansat de antivacciniști

21 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Departamentul pentru Situații de Urgență a infirmat informațiile false diseminate în spațiul public, atât despre fostul primar al Capitalei, cât și despre numărul mare de pacienți vaccinați cu doză completă și internați la Spitalul Floreaca, în stare gravă, la ATI.

 

În cursul zilei de ieri, o știre care se voia senzațională a făcut înconjurul internetului, fiind intens promovată pe rețelele de socializare de un personaj care s-a transformat, peste noapte, din creator de modă în analist politic, specialist în medicină și în orice subiect aflat la ordinea zilei. Conform informației, medicul Sorin Oprescu s-ar fi aflat internat în stare gravă în spital cu Covid-19, deși era vaccinat cu schema completă. Unele variante susțineau că fostul primar al Capitalei este „în perfuzii” la Institutul „Matei Balș”, în timp ce altele îl plasau direct la ATI, într-o secție plină cu pacienți vaccinați, aflați în aceeași stare.

Informația a fost preluată „de-a gata” și de unele site-uri cu „pretenții”, ajungând chiar subiect de analiză pentru personajul mai sus-menționat, care susținea că la spitalul „Floreasca”, 7 din cei 11 pacienți internați la secția ATI erau vaccinați cu schema completă, dând astfel de înțeles că vaccinarea este ineficientă și avertizând astfel populația asupra ineficienței vaccinurilor anti-COVID.

 

În consecință, Departamentul pentru Situații de Urgență a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă cei care au preluat informația și au răspândit-o în spațiul public, transformând-o din bârfă de Facebook în știre și subiect de talk show. Dacă situația medicului Sorin Opreascu a fost lămurită încă de sâmbătă, de dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, care a precizat că acesta „nu este în ATI, este pe o secţie normală, iar starea sa este bună”, DSU a cerut detalii și de la spitalul Floreasca.

Cum era de așteptat, realitatea nu se potrivea cu informațiile aruncate inconștient în spațiul public, unitatea medicală transmițând că „de la debutul valului 4 până în prezent, în secția ATI-SCUB Floreasca au fost internați în total 15 pacienți, dintre care 4 erau vaccinați cu schemă completă. Pacienții vaccinați au vârste cuprinse între 72-84 ani și prezintă comorbidități de tipul boli cardiace, diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială, boală renală în program de hemodializă și imunosupresie. Toți pacienții se află la mai mult de 6 luni de la finalizarea schemei de vaccinare. La acest moment, în cadrul secției au rămas 11 pacienți, dintre care doar 3 cu schemă completă de vaccinare, în categoria și comorbiditățile descrise anterior”.

 

Sorin Oprescu

Referitor la cazul medicului Sorin Oprescu, care a fost într-adevăr testat pozitiv cu SARS-Cov-2, DSU a precizat că acesta nu doar că nu se află în ATI și nici „în perfuzii”, ci este acasă, încă de sâmbătă, menționând că acesta s-a aflat într-adevăr în spital, însă starea sa nu a fost gravă și nu s-a pus problema transferului la ATI, dovadă că a și fost externat.

Ca o notă definitorie, fiind vorba despre vaccinare, adresăm un nou apel tuturor cetățenilor să se informeze din surse oficiale, să urmărească analizele efectuate de specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, date oficiale care sunt prezentate pe site-ul oficial INSP, respectiv informările zilnice furnizate  de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19. Suntem în plin val 4 al pandemiei, în care presiunea pe sistemul medical este evidentă, iar personalul medical depune eforturi considerabile în scopul salvării de vieți și autoritățile competente în gestionarea pandemiei de conlucrează eficient, permanent și continuu în depășirea acestei situații dificile” au mai transmis reprezentanții DSU.

 


Adaugati un comentariu


 

*