Medicii și autoritățile, îngrijorați din cauza pacienților simptomatici care refuză tratamentul și ignoră regulile de protecție sanitară

10 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Au existat situații când pacienții confirmați cu Covid-19 au plecat de la Urgențe fără să fie văzuși de un medic, precum și pacienți care au mers la muncă având simptome specifice bolii.

 

Raed Arafat

Secretarul de star Raed Arafat a făcut un apel către populație să nu ignore simptomele specifice Covid-19, și mai ales să evite să mai meargă în colectivitate dacă apar astfel de simptome, caz în care trebuie să ia imediat legătura cu medicul de familie. Acesta a precizat că au existat numeroase situații în care persoanele simptomatice au continuat să meargă la muncă timp de câteva zile după apariția simptomelor, ajungând în cele din urmă la urgențe, unde au fost confirmate cu Covid-19. Au precizat apoi că au mers la muncă având simptome, iar Raed Arafat spune că un astfel de comportament iresponsabil îngreunează semnificativ eforturile de prevenire a răspândirii bolii. „Apelul nostru către populaţie, dacă eşti simptomatic, nu te duci la lucru, porţi masca tot timpul şi te testezi ! Dacă eşti pozitiv, anunţi medicul şi intri în izolare şi dacă e nevoie, bineînţeles, ajungi să fi consultat, pentru că aplicarea tardivă a tratamentului poate să pună viaţa unei persoane în pericol. Aşa că, nu este de glumit cu acest virus, cine poate fi pozitiv, cine are simptome, să nu meargă la locul de muncă, să se testeze şi să ia legătura cu medicul lui de familie” a declarat secretarul de stat.

 

Acesta spune că o altă problemă o reprezintă pacienții care, deși sunt confirmați pozitiv, refuză tratamentul și ajung apoi la spital când starea lor se agravează. În acest sens, au existat situații în care pacienții au mers la spital pentru că aveau simptome, au fost testași și confirmați pozitiv, după care au plecat pur și simplu, refuzând orice consult medical și orice tratament. Zilele trecute, un tânăr de 34 de ani, nevaccinat, care nu credea în existența COVID, internat în stare gravă la spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, s-a externat pe propria răspundere, imediat ce s-a simțit ceva mai bine, ignorând orice sfat al medicilor, iar la scurt timp a murit.

Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență a readus în prim-plan importanța vaccinării, precizând că 92,8% din decesele atribuite Covid-19 în ultima săptămână au fost în cazul persoanelor nevaccinate, iar 5%, în cazul celor cu schema incompletă. Totodată, 80,4% din cazurile confirmate în același interval au fost persoane nevaccinate. „Vă reamintesc că, pe 1 iulie, în România existau 31 de cazuri de Covid-19, iar în prezent s-a ajuns la peste 2.200 de cazuri. Diferența este una importantă şi a dus la creşterea numărului cazurilor din terapie intensivă de la 67 de pacienţi în la începutul lunii iulie la peste 520 de pacienţi în prezent. La decese, am avut o perioadă în care numărul deceselor era unul mic, deci chiar şi un deces pe zi am avut, şi în ultimele zile am ajuns chiar la 45 de decedaţi în 24 de ore” a mai declarat Raed Arafat.

 

Având în vedere această situație, numărul paturilor de la ATI destinate pacienților cu Covid-19 urmează să fie suplimentat cu 150, care se vor adăuga celor 848 de paturi existente în prezent. Dintre acestea, 13 paturi sunt la nivelul județului Buzău – 8 la Spitalul Județean și 5 la cel din Râmnicu Sărat.

Ministerul Apărării ne-a confirmat că Spitalul Ana Aslan – ROL 2, cum era cunoscut – va relua activitatea de terapie intensivă şi, de vineri după-masă, vom avea acces la încă 12 paturi de terapie intensivă, urmând să crească la 23, într-o scurtă perioadă. Avem mai multe locaţii unde urmează să crească numărul paturilor de terapie intensivă în următoarele zile, prin detaşare de personal sau chiar şi de echipamente medicale şi aici vorbim de Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon, Spitalul Universitar de Urgenţă şi Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, unde urmează să fie reinstalată unitatea mobilă de terapie intensivă, care va fi utilizată ca ultim resort”, a declarat secretarul de stat. Acesta a mai precizat că din cele 150 de paturi ATI suplimentare, 70 vor fi repartizate la nivelul Capitalei, iar 80 în spitalele din țară, acolo unde va fi nevoie. „Suntem în discuţii, să ne asigurăm că spitalele care s-au angajat că fac planuri clare de revenire şi de creştere a capacităţii pentru Covid, implementează planurile respective, pentru că, dacă ne aducem aminte foarte bine, când a scăzut numărul paturilor de terapie intensivă, li s-a cerut clar conducerilor spitalelor să facă un plan clar de revenire în timp scurt, dacă începe să crească numărul cazurilor”, a mai precizat Raed Arafat.

 


Adaugati un comentariu


 

*