Crește numărul spitalelor suport COVID, iar trei spitale private intră în lupta pentru salvarea pacienţilor infectați

19 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat ieri, în ședința de guvern, că au fost identificate încă 24 de unități medicale din țară care vor intra în lupta COVID și încă 280 de paturi ATI vor fi operaționalizate, în perioada imediat următoare.

 

Numărul de infectări cu virusul SARS-CoV-2 crește alarmant de la o zi la alta, iar spitalele nu mai fac față fluxului mare de internări. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat ieri, în ședința de guvern, că la ora actuală există în jur de 1.300 – 1.350 de paturi la Terapie Intensivă în unitățile de suport, dar încă 24 de unități medicale din țară vor intra în lupta împotriva noului coronavirus și vor fi operaționalizate încă 280 de paturi ATI.

Am căutat suplimentarea paturilor de terapie intensivă la nivel naţional şi în Bucureşti. Astăzi (miercuri – n.r.), am introdus în ordinul 555/2020 încă 24 de unităţi medicale în totalitate sau doar cu o parte de ATI, urmând ca în 7 până la 21 de zile să operaţionalizăm 280 de paturi de terapie intensivă”, a spus Nelu Tătaru, menționând că după evaluarea fiecărui spaţiu în parte, de către echipele de la Inspecţia Sanitară de Stat, ISU şi ANMDMR se va face şi o evaluare a necesarului de personal pentru a putea operaţionaliza cele 280 de paturi de ATI.

Un nou spaţiu modular destinat pacienţilor suspecţi de infectarea cu SARS-CoV-2, alcătuit din 16 containere, cu 20 de paturi și toate dotările necesare, a fost inaugurat, miercuri, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. Spitalele „Cantacuzino” și „Sfântul Ștefan” din Capitală devin unități suport COVID-19. Spitalul Sf. Ștefan a primit deja avizul DSPMB pentru a trata pacienții infectați cu SARS-CoV-2. Unitatea medicală dispune de 50 de paturi ATI care vor fi folosite pentru tratarea pacienților infectați, pe periada pandemiei.

 

Creşterea accelerată a numărului de cazuri de COVID-19 şi de pacienţi în stare gravă din Terapie Intensivă a determinat autorităţile să solicite și unităţilor medicale private, pentru a creşte capacitatea de paturi din sistem. Astfel, 120 de paturi, din trei unităţi medicale private, sunt pregătite să primească pacienţi, de la cei cu formele medii ale virusului până la persoanele cu forme grave ale bolii.

Spitalul MedLife Genesys din Arad, Spitalul Medicover Pelican din Oradea şi Monza Metropolitan Hospital din Bucureşti (care a mai tratat aproximativ 200 de pacienți COVID până la începultul lunii iulie), sunt cele trei unităţi private care au devenit spitale suport pentru COVID-19.

Reprezentanţii Spitalului Pelican din Oradea, parte a grupului Medicover, au anunţat încă de săptămâna trecută că unitatea medicală este în fază avansată a pregătirilor pentru a deveni spital suport COVID-19, având alocate în acest sens 46 de paturi, din care 20 de Terapie Intensivă. Decizia a fost luată împreună cu autoritățile locale, pentru a putea crește numărul de paturi de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) alocate pentru pacienţii Covid-19 la nivelul judeţului Bihor.

Monza Metropolitan Hospital, primul spital privat din România care a mai tratat 200 de pacienți COVID până în una iulie când și-a reluat activitatea pentru pacienți non-COVID, reintră, de asemenea, în lupta împotriva virusului care face zilnic sute de victime. Potrivit unei referiri a premierului Ludovic Orban, de la începutul acestei luni, unitatea medicală privată va pune la dispoziţie 30 de paturi de ATI.

 

MedLife a anunțat, de asemenea, că va continua să sprijine autoritățile în lupta cu pandemia de COVID-19 și pune la dispoziția Ministerului Sănătății, în calitate de unitate suport COVID, spitalul MedLife Genesys din Arad, cea mai mare unitate medicală a grupului din Vestul țării. Este al doilea spital privat din România care se alătură sistemului medical public, urmând să fie reconfigurat pentru a trata cazurile medii și grave, care necesită internare la terapie intensivă, se precizează într-un comunicat al companiei.

Venim în sprijinul autorităților statului pentru a lupta împreună împotriva pandemiei de COVID-19 și punem la dispoziție întreaga unitate spitalicească, ce include 20 de paturi cu prize de oxigen și 4 paturi ATI, asigurând spațiul, personalul medical, aparatura medicală de ultimă generație și logistica necesară desfășurării activității de tip suport în această perioadă. Toată activitatea obișnuită a spitalului de până acum se va opri, nu se vor mai efectua nașteri și nici alte tipuri de operații, cât timp acesta va fi parte din circuitul de spitale suport COVID. Sperăm astfel să ușurăm povara care este acum asupra sistemului sanitar și să oferim pacienților din zona de vest a țării șansa de a primi îngrijirea de care au nevoie în această situație delicată. Avem o echipă medicală dedicată de profesioniști care va asigura îngrijire și tratament pacienților infectați. Totodată, pacienții din Vest care vor avea nevoie de intervenții chirurgicale care nu suportă amânare, vor fi transferați către Spitalul nostru Polisano din Sibiu, unde am pregătit toată logistica necesară pentru astfel de situații”, a declarat Mihai Marcu, CEO și președinte MedLife Group.

 

Mihai Marcu – CEO MedLife

Adițional pacienților COVID, MedLife vine și în sprijinul pacienților cronici, cu alte patologii. Astfel, „unitatea MedLife Genesys din Arad a configurat zona de clinică astfel încât activitatea din cabinetele de specialitate pentru monitorizarea pacienților cu alte boli, cât și activitatea din laborator să nu se intersecteze cu circuitele pentru spital”, se subliniază în comunicatul MedLife.

În paralel, s-au făcut toate demersurile pentru a veni în sprijinul autorităților, prin dezvoltarea a patru laboratoare de testare RT-PCR în București, Timisoara, Cluj și Sfântu Gheorghe și a demarat o serie de programe sociale care au venit să sprijine diverse categorii cheie, cum ar fi programul de testare pentru HoReCa, programul de testare pentru învățători, programul de donare de plasmă etc.

De asemenea, MedLife anunță că a demarat o serie de studii de piață cu privire la imunizarea populației, secvențierea genomului și evoluția anticorpilor, finanțate în totalitate din resurse proprii și care au fost puse la dispoziția autorităților pentru a-i sprijini în managementul decizional al acestei pandemii. „Avem în plan să investim resurse importante pentru proiecte dedicate reabilitării pacienților post COVID, să creștem capacitatea de testare COVID prin deschiderea a noi laboratoare, să continuăm demersurile de cercetare și să dezvoltăm programele de screening pentru pacienți cu o atenție sporită în zona de digitalizare și medicină personalizată”, a mai spus Mihai Marcu, menționând că demersurile companiei vor continua în același ritm.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*