Instalațiile electrice și sistemele de gaze medicale din spitale, modernizate cu fonduri europene

19 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

În paralel vor fi regândite instrumentele legislative și financiare care susțin activitatea de service și mentenanță a aparaturii din unitățile medicale.

 

Președintele Klaus Iohannis a avut ieri o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului și cu specialiști din lumea medicală, tema de discuție fiind legată de starea aparaturii și instalațiilor din spitale. Ședința de la Cotroceni a fost convocată ca urmare a incendiului produs sâmbătă seară în secția ATI a spitalului din Piatra Neamț.

La discuții au fost convocați prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat – secretar de stat în MAI, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă – dr. Dorel Săndesc, șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” – col. dr. Dan Corneci, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş – dr. Emilian Imbri și Elena Ovreiu – lector la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universităţii Politehnice.

 

Klaus Iohannis

Întâlnirea s-a derulat pe parcursul câtorva ore, la finalul cărora președintele Iohannis a prezentat concluziile, în cadrul unei conferințe de presă.  S-a căzut de acord că este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale și a instalațiilor electrice din spitale, precum și o regândire a instrumentelor financiare și legislative ce reglementează activitatea de service și mentenanță a aparaturii din unitățile sanitare.

S-a decis să se demareze imediat demersurile pentru modernizarea sistemelor de gaze medicale și a instalațiilor electrice din spitale cea mai bună soluție de finanțare identificată ca fiind fondurile europene.

În primul rând, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicale, în special oxigen, şi a reţelelor electrice. Aici am găsit împreună soluţia pregătirii unui program de finanţare bine pus la punct, folosindu-ne de fondurile europene, o resursă foarte valoroasă şi la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România”, a precizat președintele, la finalul ședinței de ieri.

 

În ceea ce privește serviciile de mentenanță a dispozitivelor și aparaturii medicale din spitale, Klaus Iohannis a precizat că se impune o mai bună implicare a inginerilor medicali în activitatea spitalicească.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie asigurat și un cadru legislativ adecvat precum și resursele financiare necesare. În această privință, s-a căzut de acord că este necesară o regândire a instrumentelor legislative și financiare disponibile în prezent, iar acest aspect va fi introdus în pachetul de legi privind reforma în sănătate, aflat în plin proces de elaborare la nivelul Ministerului Sănătății.

Aceste decizii au fost luate după ce specialiștii prezenți la întâlnirea de la Cotroceni au prezentat o evaluare naţională a infrastructurii reţelelor de gaze în secţiile de anestezie şi terapie intensivă din spitalele publice şi o analiză a disfuncţionalităţilor şi defecţiunilor care pot apărea pe perioada de funcţionare a acestor aparate. „Pentru a avea o imagine cât mai corectă asupra situaţiei la zi, am solicitat Ministerului Sănătăţii şi experţilor o analiză a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura medicală din dotarea spitalelor publice. Este evident că, în condiţiile asigurării necesarului de medicamente, materiale sanitare şi a acoperirii cheltuielilor salariale, fondurile pentru service-ul şi mentenanţa aparaturii sunt masiv subdimensionate şi adeseori insuficiente” a mai precizat Klaus Iohannis.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*