Zece oameni au murit după un incendiu violent la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț. Un medic ranit grav în incendiu a fost transferat în Belgia

15 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Pacienții decedați se aflau în stare gravă din cauza COVID-19. Alte șapte persoane, între care și medicul transferat la spitalul militar din Bruxelles, sunt în stare gravă, iar un alt medic și două asistente au suferit arsuri ușoare. Este cel mai grav bilanț după tragedia de la clubul Colectiv. 

 

Un incendiu violent a izbucnit, sâmbătă seară, în jurul orei 18,30, în secția ATI a spitalului Județean din Piatra Neamț. Aici erau internați, în două saloane, 16 bolanvi COVID-19 în stare gravă, intubați și ventilați mecanic. Opt dintre ei, care se aflau în salonul în care a izbucnit incendiul, n-au avut nicio șansă să spupraviețuiască, deși medicii din spital și pompierii s-au mobilizat imediat și au făcut tot posibilul să-i ajute. La scurt timp au decedat încă doi pacienți din salonul alăturat.

Alte șapte persoane au suferit arsuri grave. Medicul de gardă, Ioan Cătălin Denciu, a suferit arsuri de gradul II, III și IV, pe o mare parte din suprafața coporală. Combinezonul medicului a luat foc atunci când a încercat să salveze pacienții, iar în acest moment se află în stare gravă. Un alt medic și două asistente au suferit arsuri ușoare, pentru care nu au necesitat internare.

 

Departamentul pentru Situații de Urgență menționează, într-un comunicat, că pompierii au ajuns la spitalul județean din Piatra Neamț în 5 minute de la primirea apelului la 112 și că incendiul a fost lichidat în 25 de minute. Din păcate, specificul secției fiind unul special, în care se folosesc bjutelii de oxigen pentru a ajuta pacienții să respire, nu-i de mirare că în câteva minute vâlvătaoia a cuprins totul în jur. Incendiul a fost cu flacără deschisă și degajare mare de fum, iar autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție. 140 pompieri, medici și asistenți de la ISU Neamț, SAJ Neamț, ISU Iași, ISU Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași și Spitalul Clinic Militar de Urgență Iași au participat la intervenție.

O celulă de criză a fost constituită la nivelul Ministerului de Interne, coordonată de secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu, la care a participat și premierul Ludovic Orban, în timp ce ministrul Sănătății a plecat la Piatra Neamț pentru a evalua situația.

 

Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau pacienților evacuați și care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamț, s-a luat decizia transferului lor la Spitalul Modular din Lețcani, Județul Iași. Cele 6 persoane au fost transportate cu 2 autospeciale de transport victime multiple și 2 unități de terapie intensivă mobilă. Împreună cu acestea a fost transportată și o altă persoană confirmată pozitiv, aflată la UPU, în așteptarea internării la terapie intensivă. Pe toată perioada deplasării, persoanele au beneficiat de asistență medicală acordată de echipaje ale UPU- SMURD Iași.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, dr. Carmen Dorobăţ, a declarat că va fi deschis încă un salon de Terapie Intensivă de la spitalul mobil de la Leţcani pentru a primi pacienţii afectaţi de incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ. „Sunt locuri pentru şase pacienţi COVID-19 pozitivi, pacienţi de Terapie Intensivă. Vor fi duşi direct la spitalul mobil de la Leţcani, unde deschidem încă un salon de şase paturi Terapie Intensivă. Două locuri libere mai erau în urmă cu două ore. Vom putea să absorbim toţi pacienţii cu probleme de la Neamţ. În total vor fi disponibile 18 paturi. Încercăm să rezolvăm problemele de personal”, a spus dr. Dorobăţ, solicitând însă să fie detașați medici la această unitate medicală pentru a face față situației.

Terapia Intensivă de la spitalul mobil de la Leţcani, care pe perioada pandemiei este spital COVID-19 şi funcţionează ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, are o capacitate totală de 100 de locuri.

 

Nelu Tataru

Ajuns la Piatra Neamț, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că toți pacienții care au supraviețuit incendiului vor fi transferați la Iași, dar și că urmează  să se refacă, în scurt timp, secția ATI a spitalului din Piatra Neamț. Ministrul a declarat că în timpul incendiului izbucnit sâmbătă seara la Spitalul Judeţean din Neamţ au ars complet opt paturi de la ATI, iar alte opt, aflate într-un salon alăturat celui în care s-a produs incendiul, pot fi folosite.„Doar secţia de terapie intensivă. (…) Opt paturi au ars complet. În celelalte opt au fost cei care au fost coborâţi la Primire Urgenţe. Pot fi folosite. În următoarea perioadă dorim evaluarea şi refacerea terapiei intensive. Îi mutăm la etajul trei, unde era cealaltă terapie intensivă care a funcţionat până astăzi şi care are o capacitate de 12 paturi pe ATI”, a explicat ministrul Sănătăţii, menționând că s-a format o celulă de criză din care vor face parte primarul și managerul spitalului „tocmai pentru a evalua o capacitate de terapie intensivă, urmează să evaluăm şi am evaluat perspectiva Secţiei de ATI cu tot ce înseamnă dotări şi refacerea Secţiei de ATI în următoarele două săptămâni”, a spus Nelu Tătaru.

 

În soluționarea crizei a intervenut și ministrul Sănătăţii, care a efectuat, sâmbătă noapte spre duminică, o vizită și la Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru a vedea modul în care a fost pregătită unitatea medicală ca să primească pacienţii de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.

Am venit să evaluăm pregătirea pentru cei şase pacienţi care vin de la Piatra Neamţ. Sunt în acest moment operaţionabile 18 paturi de ATI din care avem 10 paturi libere. Este suplimentat personalul (…)”, a declarat ministrul Sănătăţii, care a menționat că „doi dintre cei şase pacienţi transferaţi de la Neamţ la Leţcani din cauza incendiului sunt intubaţi invaziv, doi sunt pe SiPAP şi doi pe canulă de oxigen”.

Spitalul mobil este amplasat în apropiere de Iaşi, pe DE 585, iar pe perioada pandemiei de coronavirus a fost declarat spital suport COVID, în subordinea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

 

Dr. Ioan Cătălin Denciu

Medicul Ioan Cătălin Denciu, care era de gardă sâmbătă seara și a fost rănit grav în tip ce încerca să îşi salveze pacienţii internaţi la ATI Piatra Neamț, a fost transportat cu o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD la aeroportul din Iași, de unde a fost preluat cu o aeronavă militară pusă la dispoziție de Ministerul Apărării Nationale și transportat la Spitalul Floreasca din București, la Secția de Arși, pentru a primi îngrijirile necesare.

În această dimineață a fost transferat, cu o aeronavă Spartan, la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, care și-a dat acordul pentru a-l prelua și unde au fost tratați mai mulți pacienți arși în clubul Colectiv, în 2015. „Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian duminică dimineață, la ora 7.30. Pacientul va fi preluat de medicii militari belgieni, care vor stabili, după finalizarea procedurilor de evaluare medicală, conduita terapeutică şi de suport medical”, transmite MApN.

Transferul pacientului se realizează în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată asigurată, pe toată durata transportului, de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București.

Dr. Ioan Cătălin Denciu are 48 de ani, este căsătorit, soția sa este medic ginecolog și este tatăl a doi copii. Ministrul Nelu Tătaru, spune că-l cunoaște foarte bine și că „este un profesionist, suntem și prieteni și colegi de facultate. Își face meseria, după cum am văzut și în această seară, când a încercat să salveze și acei pacienți”.

 

Întrebat dacă își asumă vreo vină pentru ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, ministrul Sănătății a spus că „pentru situaţia de peste 30 de ani şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”.

Colegiul Medicilor din România exprimă regretul și transmite condoleanțe pentru victimele incendiului din această seară, care s-a produs în cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Suntem de asemenea alături de colegul nostru medic aflat de serviciu și care a suferit arsuri foarte grave în această tragedie încercând potrivit informațiilor să salveze pacienții. Sistemul de sănătate românesc trebuie să nu mai producă tragedii! Am avut incendiul de la Maternitatea Giulești, iar acum această tragedie care poate arată și infrastructura deficitară a spitalelor.”  – a transmis prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR.

 

Pentru a nu se mai ajunge într-o astfel de situaţie, Nelu Tătaru a spuns că va face „începând, dacă îmi puteţi permite, de ieri, ca să zicem aşa, reevaluarea managementului, tot ce înseamnă reevaluare, capacitate de tratament a unităţilor sanitare, tot ce înseamnă coordonare de către minister a situaţiei (…) Nu ştiu dacă vom da afară managerii. Coordonarea activităţii medicale trebuie să fie cea care reflectă activitatea lor”, a precizat ministrul.

Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii care au murit în incendiul de la Colectiv, susține că de cinci ani le spune politicienilor și medicilor că trebuie să schimbe sistemul medical, dar în zadar. „Le spun că de Colectiv nu vor scăpa nici peste 20 de ani. Iar ei, fie miniștri sau secretari de stat, manageri de spital sau profesori șefi de secție, se uită la mine ca la un om cu o traumă care va dispărea în uitare. Au trecut 5 ani și povestea se repetă, Colectiv este din nou cu noi. De ce se întâmplă asta? Simplu, pentru că toți cred că la Colectiv a fost o întâmplare nefericită. Nu domnilor, Colectiv a fost rezultatul nepăsării, corupției, lipsei de asumare, lipsei de exercițiu, lipsei prevenției, hoției, ticăloșiei voastre. Nu ați schimbat nimic si iată, focul lovește din nou, moartea își ia din nou tributul. Pe voi cine vă ia?” – a întrebat, retoric, Eugen Iancu.

 

Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul de la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu zece morţi, ancheta fiind preluată de Parchetul General. Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Cauza a fost înregistrată iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, a anunţat Parchetul General.

Procurorii Eduard Mihai Ilie (care a instrumentat dosarul incendiului din clubul Colectiv) și Marius Iacob 9 care a intrumentat dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești) instrumentează dosarul incendiului izbucnit sâmbătă seară la Spitalul Județean din Piatra Neamț, potrivit informațiilor Parchetului General.

Potrivit declarațiilor ministrului Sănătății, pompierii nu exclud ca un scurtcircuit să fi putut declanșat incendiul pe secție, dar cauza oficială nu a fost încă stabilită. Secția ATI are o atmosferă saturată de oxigen, fapt care a favorizat producerea unei explozii. Exploziile care au la bază oxigenul sunt printre cele mai violente, similare cu cele ale explozibililor militari.

 

Președintele Iohannis, Patriarhul Daniel

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat „profund îndurerat” de decesul pacienţilor de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ şi a transmits condoleanţe familiilor îndoliate. „Tragedia care a avut loc la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a îndoliat întreaga ţară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienţilor de la Secţia de Terapie Intensivă şi transmit condoleanţe şi multă putere familiilor în aceste momente grele. Urez însănătoşire grabnică victimelor aflate în stare foarte gravă! Sunt alături de toţi cei care sunt afectaţi de acest accident îngrozitor”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Patriarhul Daniel a transmis, de asemenea, un mesaj de condoleanțe pentru victimele incendiului de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț și l-a elogiat pe medicul grav rănit. „Am aflat cu multă durere despre tragedia provocată de incendiul din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 10 persoane și alte 7 au ajuns în stare critică. În aceste momente pline de suferință și tulburare, ne rugăm lui Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor decedați și pentru însănătoșirea grabnică a celor răniţi, între care se află și medicul de gardă care a pus viața pacienților săi mai presus de propria sa viaţă. Adresăm un părintesc mesaj de condoleanţe şi consolare familiilor pacienților decedați, rudelor, prietenilor, precum şi întregului personal medical”, transmite Patriarhul Daniel.

 

Marcel Ciolacu, Ludovic Orban

Președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a postat la rândul său un mesaj pe Facebook:Sincere condoleanțe în acest moment de mare încercare pentru familiile îndoliate de tragedia de la Piatra Neamț. Le doresc sănătate, putere și recuperare grabnică tuturor supraviețuitorilor. Medicul erou care s-a luptat pentru a salva pacienții trebuie să aibă parte de cel mai bun și mai rapid tratament. Dumnezeu să îi aibă în pază!

La rândul său, premierul Ludovic Orban, președinte al PNL, se declară „şocat” de tragedia care a avut loc la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ şi transmite condoleanţe familiilor celor decedaţi. „Am fost şocat de vestea acestei tragedii care s-a produs în Piatra Neamţ. Transmit condoleanţele mele familiilor îndoliate. Transmit respectul meu pentru medicul erou care a dat dovadă de un curaj şi un spirit de sacrificiu deosebit în încercarea de a salva pacienţii în momentul izbucnirii incendiului”, a afirmat Orban, duminică dimineaţă. El a precizat că după ce a aflat de eveniment a luat imediat legătura cu şefii de instituţii implicaţi în gestionarea situaţiei, pentru a se informa în legătură cu măsurile care s-au luat.

 


Adaugati un comentariu


 

*