Aspirina, posibil tratament pentru Covid-19

14 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Medicamentul va fi evaluat în cadrul unui studiu clinic amplu, efectuat în Marea Britanie.

 

Aspirina va fi evaluată ca posibil tratament pentru Covid-19 în unul dintre cele mai mari studii clinice din Marea Britanie, care va analiza dacă acest medicament ar putea reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge la persoanele diagnosticate cu această boală. Studiul  Recovery analizează o gamă de potenţiale tratamente pentru Covid-19, iar specialiștii implicați  au declarat că vor include în teste și aspirina, utilizată în mod obişnuit pentru proprietatea de a subţia sângele.

Există o justificare clară pentru a crede că aspirina ar putea fi benefică, şi este sigură, ieftină şi disponibilă pe scară largă”, a declarat  Peter Horby, unul dintre cercetătorii implicați în studiului clinic. Acesta a explicat că pacienţii infectaţi cu noul coronavirus prezintă un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge din cauza trombocitelor hiper-reactive, celule cu rol important în coagularea sângelui şi oprirea sângerării. În cadrul studiului, cel puţin 2.000 de pacienţi urmează să primească în mod aleatoriu 150 de miligrame de aspirină zilnic, împreună cu tratamentul obişnuit. Datele obţinute de la aceşti pacienţi vor fi comparate cu cele rezultate de la cel puţin alţi 2.000 de subiecţi care vor primi tratamentul standard pentru Covid-19.

 

Există însă și anumite riscuri, de care cercetătorii au precizat că vor ține seama. Astfel, din cauza proprietăţii de a subţia sângele, aspirina creşte riscul de sângerare internă, iar o doză prea mare administrată de-a lungul unei perioade extinse de timp a fost asociată cu afectarea rinichilor.

Printre alte tratamente testate în cadrul studiului clinic Recovery se numără antibioticul comun azitromicină şi cocktailul din anticorpi de sinteză al companiei Regeneron, care a fost utilizat pentru tratarea simptomelor Covid-19 ale fostului preşedinte american Donald Trump.

Spre deosebire de Remdesivir, care a fost aprobat ca tratament pentru Covid-19 în Statele Unite însă a demonstrat rezultate slabe într-un studiu clinic de amploare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aspirina este un medicament generic, ceea ce înseamnă că este un tratament mult mai ieftin.

 

Un alt studiu, efectuat de cercetătorii Şcolii de Medicină a Universităţii din Maryland -Baltimore, SUA, arată că o doză zilnică de aspirină poate ajuta la reducerea riscului de complicaţii grave în cazul pacienților cu Covid-19. Au fost examinate dosarele medicale a 412 pacienţi, care au fost internaţi în spital şi s-a observat că cei care au luat aspirină acăzut cu 47% riscul de deces din cauza coronavirusului, în comparaţie cu cei care nu luau o doză zilnică de aspirină.

De asemenea, în cazul pacienților cărora li s-a administrat aspirină a scăzut cu 44% nevoia de a fi pus pe un ventilator și cu 43% de a ajunge la terapie intensivă.

Și în acest ca, doctorii atrag atenția că dozele mari, luate fără consultul unui medic pot duce la complicaţii.

Aspirina are efect antiinflamator, dar şi anticoagulant, adică împiedică formarea de cheaguri, scade inflamaţia de la nivelul ţesuturilor afectate. Are şi un pic de efect antialgic, deci scade durerea şi, desigur, această componentă antiplachetară. Ştim prea bine că în infecţia cu Sars-Cov-2 este un status procoagulant, adică se formează trombi care pot duce la complicaţii severe, cum este tromboembolismul pulmonar. Prin administrarea de aspirină scădem puţin acest risc. Nu trebuie totuşi să luăm aspirină fără indicaţia unui medic”, a explicat dmedicul infecționist Anamaria Dobrotă.

Studiile clinice indică faptul că între 30 și 70% dintre persoanele cu Covid-19 de la ATI dezvoltă cheaguri.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*