Un medicament nou impotriva maladiei Alzheimer, in faza de testare pe subiecti umani
Cresterea graduala a dozei din acest nou medicament are ca efect reducerea acumularilor de placi senile si a riscului de edem cerebral.
Un nou medicament produs de compania Biogen Inc. a fost testat cu succes pe un prim lot de subiecti umani, constituit din 31 de pacienti cu forme incipiente de Alzheimer sau cu forme mai putin severe ale bolii. Acestia au primit, fie doze crescute treptat, fie doze mari fixe si respectiv un placebo, in prima etapa a testelor. Rezultatele au aratat faptul ca o cresterea graduala a dozei administrate are ca efect reducerea acumularilor de placi senile si diminueaza riscul de edem cerebral.
Medicamentul a fost denumit Aducanumab, iar anul trecut, compania producatoare a inceput faza a treia a testarii produsului, folosind doze titrate, insa vor mai trece cativa ani pana la obtinerea rezultatelor finale. Specialistii care au contribuit la crearea noului medicament spun ca acesta actioneaza prin indepartarea placilor cerebrale din beta-amiloid, care duc la alterarea capacitatilor cognitive.
Au incercat si alte companii sa dezvolte medicamente care sa blocheze acumularile de placi de amiloid, insa nu au reusit sa incetineasca in mod semnificativ declinul cognitiv al pacientilor, iar in unele cazuri au fost semnalate riscuri crescute de producere a unor edeme cerebrale.
Un alt medicament experimental, Solanezumab, produs de compania Eli Lilly & Co., a fost conceput sa absoarba proteinele de beta-amiloid direct din fluxul sanguin al pacientilor, insa s-a dovedit un esec.
Nereusitele in acest domeniu i-au determinat pe cercetatori sa isi puna problema daca placile de amiloid trebuie sa ramana tintele predilecte pentru tratamentele impotriva acestei boli necrutatoare care afecteaza din ce in ce mai multi oameni care ajung la senectute, in conditiile cresterii sperantei de viata, sau terapiile trebuie indreptate si catre alte directii.
Unii experti in domeniu sunt de parere ca aceasta abordare ar putea fi eficienta in stadiile incipiente ale bolii, dar odata ce placile de amiloid sunt formate in creier si-ar pierde foarte mult din eficienta.