Campanie mondiala de constientizare a riscurilor rezistentei la antibiotice

17 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii spun ca una dintre cele mai mari probleme in aceasta privinta este faptul ca oamenii nu constientizeaza ca pot fi oricand afectati, chiar daca urmeaza tratamentul corect si nu fac abuz de antibiotice.

 

medicamenteOrganizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a demarat, in premiera, o campanie de anvergura internationala in scopul educarii populatiei cu privire la utilizarea corecta a antibioticelor, in contextul in care rezistenta la antibiotice a ajuns sa fie catalogata drept o amenitare importanta la adresa sanatatii la nivel mondial.

Astfel, incepand de ieri, a fost lansata prima Saptamana mondiala pentru buna utilizare a antibioticelor”. Unul dintre scopurile principale urmarite prin aceasta actiune este constientizarea populatiei cu privire la faptul ca rezistenta la antibiotice poate afecta oricand, pe oricine, nu doar pe cei care fac exces in administrarea acestor medicamente, asa cum gresit este perceputa problema in randul majoritatii oamenilor, la ora actuala.

Decizia Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a demara aceasta actiune vine in urma unui sondaj international legat de rezistenta la antibiotice, primul pe aceasta tema efectuat vreodata de organizatie.

 

Dr. Margaret Chan, presedintele OMS

Dr. Margaret Chan, presedintele OMS

Medicul Margaret Chan, presedintele OMS, a declarat ca sondajul a fost efectuat in 12 tari, iar rezultatele sunt ingrijoratoare, atat in ceea ce priveste proportiile pe care le-a luat aceasta problema cat si perceptia in randul populatiei. Multi dintre cei care au participat la studiu nu au stiut exact despre ce este vorba sau aveau cunostinte total gresite in aceasta privinta.

Presedintele OMS a precizat ca 44 la suta dintre persoanele intervievate in cadrul sondajului cred ca rezistenta la antibiotice nu constituie o problema decat pentru cei care abuzeaza de aceste medicamente, pe principiul ca organismul acestora se obisnuieste cu antibioticele, iar acestea nu isi mai fac efectul. Aceasta perceptie este total gresita, subiliaza Margaret Chan, explicand ca antibiorezistenta apare atunci cand bacteriile evolueaza si devin rezistente la antibioticele utilizate pentru tratarea infectiilor, iar aceste bacterii pot provoca oricand si imbolnavirea persoanelor care nu fac abuz de medicamente, situatie in care tratamentele administrate nu vor mai avea efectul scontat.

 

medicamente-controlSpecialistii OMS atrag astfel atentia ca rezistenta la antibiotice este o problema de sanatate care ameninta intreaga populatie, termenul de „rezistenta” referindu-se la bacteriile care provoaca infectii si nu la organismul celor care fac abuz de medicamente.

Tot in urma sondajului efectuat de OMS a rezultat faptul ca doua treimi dintre cei intervievati cred ca nu exista niciun risc de infectie rezistenta la medicamente la persoanele care iau corect tratamentul cu antibiotice care le-a fost prescris. Si aceasta este, in opinia specialistilor OMS, o perceptie total eronata. „In realitate, oricine poate, la un moment dat si in orice tara, sa sufere de o infectie rezistenta la antibiotice”, a subliniat Chan, care a mai precizat ca serviciile de sanatate din lume nu actioneaza suficient impotriva utilizarii abuzive a antibioticelor, care confera rezistenta la medicamente si determina decese cauzate de boli curabile.

Pe parcursul acestei saptamani, declarata „Saptamana mondiala pentru buna utilizare a antibioticelor”, OMS recomanda autotitatilor sanitare din intreaga lume sa intreptinda actiuni de constientizare si educare a populatiei, astfel ca oamenii sa inteleaga ca nu trebuie sa ia antibiotice decat daca au fost prescrise de medici, ca trebuie sa urmeze pana la capat tratamentul prescris, chiar si atunci cand se simt mai bine, ca nu trebuie sa foloseasca niciodata antibiotice ramase de la o prescriptie predecenta si nici sa imprumute antibiotice altor persoane.

 


Adaugati un comentariu


 

*