Pacienții cu HIV/SIDA reclamă din nou lipsa tratamentului

22 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Semnalele vin atât din România cât și din partea unor organizații din străinătate, care au trimis o scrisoare deschisă pe adresa premierului Viorica Dăncilă.

 

Mai multe organizații care apără drepturile pacienților infectați cu HIV/SIDA au semnat o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă, prin care atrag atenția asupra faptului că în mai multe spitale din țară lipsesc medicamentele necesare tratamentului acestor persoane, iar situația aceasta se repetă deja de ani buni. Printre cele 13 organizații semnatare al documentului se numără Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice şi Asociaţia ACCEPT, împreună cu alte 10 organizații similare din Franța, Belgia, Maroc, Portugalia, Ecuador, Elveția, Canada și Germania, fiind pus accent pe faptul că stocurile de medicamente sunt foarte scăzute și există riscul ca cei aproximativ 20.000 de pacienți cu HIV/SIDA din România să nu își mai poată continua tratamentul, iar acest lucru se întâmplă la mai puțin de o lună și jumătate distanță de momentul preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene.

În același document cele 13 organizații semnatare solicită și reinstituirea Comisiei Naţionale HIV/SIDA, precum și adoptarea în regim de urgenţă a planului naţional care să permită finanţarea activităţilor de prevenire şi combatere acestei afecțiuni.

 

Maria Georgescu

Solicitările vin în condițiile în care România nu mai are de mai bine de 10 ani o Strategie Naţională anti-HIV şi o strategie naţională privind sănătatea şi drepturile sexuale şi reproductive. Maria Georgescu, directorul executiv al ARAS, a declarat în acest sens că „rezervele de medicaţie în mai multe spitale din ţară sunt deja epuizate, cu toate eforturile Ministerului Sănătăţii din ultimele luni, de a gestiona situaţia. Statul responsabil pentru infectarea a sute de copii în spitalele din România periclitează astăzi tratamentul care poate salva vieţile pacienţilor care trăiesc cu HIV/SIDA în mai multe judeţe. Situaţia este gravă, nu e acceptabil să trecem din criză în criză. A sosit timpul pentru regândirea şi reactivarea unui mecanism naţional care să permită atât prevenirea, cât şi tratamentul”.

În scrisoarea deschisă semnată de reprezentanți ai celor 13 organizații, se mai arată că „tentativele repetate de a adopta chiar şi un plan naţional care vizează finanţarea intervenţiilor care pot stopa răspândirea HIV şi SIDA nu s-au concretizat în beneficiul pacienţilor. În timp ce guvernul român nu îşi respectă angajamentele de a contracara SIDA, vieţile cetăţenilor români care trăiesc cu HIV sunt expuse riscului, deoarece în mai multe regiuni şi judeţe sunt raportate întreruperi ale medicaţiei pentru mai mult de trei luni. Situaţia devine din ce în ce mai gravă, deoarece stocurile de rezervă ale spitalelor au fost epuizate în timpul verii, iar pacienţii nu au primit tratament continuu”.

 

Un semnal similar a venit zilele trecute și din partea Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), care nu se numără printre semnatarii scrisorii deschise adresate premierului Dăncilă. Reprezentanții organizației au semnalat că o parte din pacienţii cu HIV/SIDA din Constanţa au fost nevoiţi să întrerupă tratamentul antiretroviral, din cauza faptului că din farmacia spitalului lipsesc o parte din medicamentele necesare, în condițiile în care spitalul are fonduri, dar nu poate achiziţiona medicamentele pentru că nu a reuşit să finalizeze procedura legală de achiziţie.

În replică, Ministerul Sănătății a transmis la începutul acestei săptămâni că a fost finalizată licitaţia centralizată, iar în perioada următoare vor fi semnate acordurile-cadru pentru toate medicamentele necesare tratamentului pacienţilor cu HIV/SIDA. „Ministerul Sănătății a finalizat licitaţia centralizată şi în această săptămână vor fi semnate acordurile-cadru pentru toate medicamentele necesare tratamentului pacienţilor cu HIV/SIDA. Până atunci, ministerul a solicitat centrului de la Constanţa să ceară medicamentele lipsă de la alte centre, care în acest moment le deţin, pentru a asigura tratamentul pacienţilor fără întreruperi. Programul de HIV/SIDA se află în evaluare, aşa cum a solicitat ministrul Sănătăţii, iar la sfârşitul acestei săptămâni va fi realizată o videoconferinţă cu toate centrele de tratament pentru analiza situaţiei şi o reechilibrare a stocurilor de medicamente, astfel încât toţi pacienţii să primească tratament gratuit”, se arată în răspunsul venit de la minister în urma sesizării făcute de UNOPA.

 

Sorina Pintea

În urmă cu puțin timp, ministrul Sorina Pintea a anunțat că mâine, Agenţia Naţională de Programe şi Ministerul Sănătăţii, vor prezenta o strategie referitoare la pacienții cu HIV/SIDA „Strategia este în dezbatere în acest moment la Ministerul Sănătăţii. Din punctul nostru de vedere, lucrurile s-au încheiat. Există diverse probleme ridicate de asociaţiile de pacienţi, probleme care nu se pot rezolva în cadrul Ministerului Sănătăţii. Eu am propus să negociem ultimele detalii legate de această strategie, iar celelalte lucruri să fie discutate punctual. Motivele pentru care stăm în loc nu sunt, din punctul meu de vedere, normale. Eu am dat termen celor din Agenţia Naţională de Programe şi celor din Ministerul Sănătăţii ziua de vineri să o prezinte şi îmi asum, în calitate de ministru, să public pe transparenţă decizională această strategie, astfel încât să putem să începem să lucrăm”, a declarat miistrul.

Referindu-se la problema lipsei de medicamente semnalată de reprezentanții organizațiilor pacienților cu HIV/SIDA, Sorina Pintea a mai adăugat că „în acest moment, la Ministerul Sănătăţii este o întâlnire între Agenţia Naţională de Programe şi reprezentanţii furnizorilor de medicamente, pentru că am întâmpinat probleme inclusiv din cauza lor. Pe de altă parte, spitalele care gestionează asemenea programe ar fi trebuit să declanşeze o procedură de achiziţie pentru medicamente, având în vedere faptul că au cerut o suplimentare de buget. După cum ştiţi, rectificarea este abia acum finalizată. Există punctual centre care nu pot asigura tratamentul şi cei de la minister au repartizat medicamente din alte centre pentru a putea acoperi nevoile din centrele respective. Pe de altă parte, există şi o problemă de prost management. Tot săptămâna aceasta s-au semnat la minister 52 de acorduri cadru pentru medicamentele necesare programului”.

 


Adaugati un comentariu


 

*