Peste 111 milioane de lei pentru tratamentele HIV/SIDA

MinisterulSanatatii a incheiat 33 de contracte cu diversi furnizori care vor distribui medicamentele la unitatile implicate in Programul National HIV/ SIDA.

 

farmacie medicamentePrintr-un comunicat postat pe site-ul institutuiei, Ministerul Sanatatii a anuntat ca a incheiat 33 de contracte, in valoare de peste 111 milioane de lei, vizand furnizarea de medicamente in cadrul Programului National HIV/ SIDA. Contractele sunt valabile pe durata a 24 de luni, perioada in care furnizorii vor livra medicamentele la sediul unitatilor sanitare cuprinse in acest program.

Contractele au fost atribuite prin licitatie deschisa, in urma cu o saptamana, criteriul de atribuire fiind pretul cel mai mic. Dupa incheierea contractelor, Ministerul Sanatatii a anuntat si numele firmelor castigatorare: Mediplus Exim SRL din Mogosoaia, Farmexpert DCI SRL din Bucuresti, Fidelio Farm SRL din Sibiu, Europharm Holding SA din Brasov si Romastru Trading SRL din Bucuresti.

In ceea ce privsete medicamentele care fac obiectul acestor contracte, Ministerul Sanatatii precizeaza ca este vorba de Abacavirum, Lamivudinum, Nevirapinum, Ritonavirum, Atazanavirum, Darunavirum, Stavudinum, Lopinavirum, Maravirocum, Zidovudinum, Tenofovirum, Fosamprenavirum, Etravirinum, Efavirenzum si Emtricitrabinum.

 

Iulian Petre

Iulian Petre

La inceputul acestei luni, presedintele Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Iulian Petre, reclama faptul ca, de la 1 iulie 2015, cand au fost impuse noile preturi, doua medicamente folosite in tratamentul bolnavilor cu HIV/SIDA au fost retrase de pe piata din Romania. Acesta solicita Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale sa vorbeasca despre situatia medicamentelor din Romania pentru ca bolnavii cronici sa stie ce ii asteapta. „Situatia medicamentelor este grava, critica. Vorbim despre o situatie de siguranta nationala pentru ca Romania nu poate sa asigure unele tratamente. Prin scaderea preturilor ne asteptam sa mai dispara medicamente. Ne temem ca masurile preconizate de scadere a preturilor vor duce la disparitia altor medicamente”, declara Iulian Petre in cadrul unei conferinte prilejuita de lansarea unei campanii menite sa atraga atentia asupra crizei de medicamente care se resimte pe piata din Romania.

 

HIV-SIDATot la inceputul lui martie, Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA din cadrul Institutului de Boli infectioase Matei Bals a dat publicitatii cele mai recente date referitoare la prevalenta acestei afectiuni in Romania. Conform acestor informatii, pe parcursul anului trecut au fost identificate 698 de cazuri noi, dintre care 370 sunt persoane infectate cu HIV, deci doar purtatoare ale virusului, iar in cazul a 238 de persoane a fost stabilit diagnosticul de SIDA. Cele mai multe cazuri au fost identificate in judetul Ilfov, unde au fost depistate 280 de persoane infectate, in timp ce Covasna este judetul cu cele mai putine cazuri noi consemnate, cu un singur pacient. Din numarul total de cazuri noi identificate pe parcursul anului trecut, 27 la suta sunt femei, iar 73 la suta barbati. Datele transmise de la Matei Bals mai indica faptul ca tot in cursul anului trecut, 168 de pacienti diagnosticati cu aceasta afectiune au decedat.

Principala cale de transmitere a virusului ramane in contnuare calea sexuala, peste 50 la suta din pacientii nou identificati contracatnd virusul pe aceasta cale, insa specialistii sunt ingrijorati de cresterea numarului de persoane infectate in urma administrarii de droguri pe cale injectabila.

 


Adaugati un comentariu


 

*