Consumatorii de droguri injectabile, tot mai expusi riscului de infectare cu HIV si Virus hepatic C

25 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Asociatia Romana Anti-Sida trage un nou semnal de alarma in acest sens, cerand autoritatilor sa ia masuri pentru a limita extinderea focarelor epidemiologice.

 

droguri intravenoasePrin intermediul unei scrisori deschise adresata premierului Dacian Ciolos si ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, reprezentantii Asociatiei Romane Anti-Sida (ARAS) cer luarea unor masuri urgente pentru a se preveni extinderea focarelor epidemiologice de SIDA, Hepatita C si Tuberculoza in randul consumatorilor de droguri injectabile. Ei atrag atentia ca raspandirea bolilor in cadrul acestei comunitati reprezinta un risc si pentru restul populatiei.

Asociatia reaminteste, astfel, autoritatilor ca Romania si-a asumat obiectivul fixat de Organizatia Natiunilor Unite, care prevede ca pana in anul 2030 sa fie eliminate noile infectii cu HIV/SIDA, iar acesta nu poate fi indeplinit fara asigurarea unor programe de reducere a riscurilor in randul consumatorilor de droguri injectabile. Acestia sunt mai expusi riscului de a se imbolnsavi de SIDA, Tuberculoza si Hepatita B sau C contractand virusii prin intermediul seringilor folosite de mai multi consumatori. Reprezentantii ARAS spun ca cele mai bune solutii pentru a limita extinderea focarului epidemiologic in randul consumatorilor de droguri injectabile constau in dezvoltarea unor programe care sa le asigure acestora, permanent, seringi de unica folosinta, a unui program de tratament substitutiv, precum si dezvoltarea capacitatilor pentru tratamentul hepatitei C la nivel national.

 

tuberculozaTotodata, ARAS solicita autoritatilor dezvoltarea serviciilor auxiliare de asistenta medico-psiho-sociala, oferite gratuit si extensiv, in vederea rezolvarii urgentelor medicale minore, si sprijin acordat persoanelor din aceasta categorie in obtinerea documentelor de identitate.

In scrisoarea deschisa se mai solicita implementarea coordonata a unui plan comun de interventie de catre organismele guvernamentale si societatea civila, precum si dezvoltarea mecanismelor de cooperare, monitorizare si schimb sistematic de informatii si bune practici. „Un regim juridic care nu pedepseste consumatorii, insotit de dezvoltarea programelor si serviciilor de reducere a riscurilor, plus accesul imediat la tratament, duc la scaderea numarului de infectii noi cu HIV si Hepatita si produc beneficii sociale pe termen lung. Tratamentul substitutiv sta la baza reducerii cu 54% a riscului de infectare cu HIV in randul consumatorilor de droguri. Totodata, a condus la o scadere importanta a noilor cazuri de hepatita C, a crescut aderenta la tratamentul antiretroviral, a scazut cheltuielile din domeniul sanitar si a redus cu peste 90% riscul de supradoza cu opiacee”, se mai mentioneaza in document.

 

droguriLa acest moment, Capitala detine recordul absolut in ceea ce priveste numarul de consumatori de droguri injectabile de mare risc, statisticile Agentiei Nationale Antidrog indicand ca aici sunt inregistrati 7.189 de consumatori.

Ingrijorator este faptul ca prevalenta infectarii cu HIV si cu virusul Hepatitei C a crescut foarte mult in doar patru ani. Astfel, daca in 2008, prevalenta infectarii cu HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile din Romania era de doar 1%, in 2012 a ajuns la 53,3%. La nivelul aceluasi an, prevalenta infectarii cu virusul care cauzeaza Hepatita C era de 74,2%. In ultimii ani s-a constatat ca 12% dintre consumatorii infectati cu HIV au si Tuberculoza, boala pe care o pot tramsmite pe cale aeriana si in randul populatiei generale.

In incheierea scrisorii deschise, reprezentantii ARAS mentioneaza ca programele de reducere a riscurilor, impreuna cu accesul neingradit la tratament pentru HIV si hepatita B si C, reprezinta solutia pentru stoparea raspandirii acestor doua boli grave si foarte contagioase, in randul consumatorilor de droguri si, prin extensie, asupra populatiei generale.

 


Adaugati un comentariu


 

*