Asociatiile de pacienti, suparate pe Voiculescu

25 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Reprezentantii pacientilor atrag atentia asupra gravitatii situatiei cu privire la accesul la tratament si asupra riscului disparitiei unui numar mare de medicamente, necesare in tratarea unor boli cronice.

 

asociatii de pacientiCele mai importante organizatii de pacienti din Romania atrag atentia autoritatilor ca noua metodologie de calcul al medicamentelor pune in pericol nu numai calitatea vietii pacientului ci chiar viata acestuia, in contextul in care accesul la tratament, si asa dificil in prezent, va fi si mai mult limitat, in contextul in care se prefigureaza disparitia de pe piata farma a unui numar mare de medicamente. Alianta Pacientilor Cronici din Romania, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, Asociatia Pa-cientilor cu Afectiuni Auto-imune si Asociatia Trans–plan-tatilor din Romania solicita retragerea urgenta a propunerii noii metodologii de calcul al preturilor si initierea unui proces consultativ autentic, cu pacientii romani, categoria cea mai afectata de actul normativ initiat de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

In acest context, asociatiile de pacienti au lansat si o scrisoare deschisa intitulata sugestiv „Ministrul PR versus dreptul la viata: cum se negocieaza  sanatatea romanilor in 3 minute“, facand trimitere la timpul limitat acordat la consultarile care au avut loc saptamana tecuta, cand reprezentantilor asociatiilor de pacienti nu li s-a permis sa-si sustina argumentele.

 

depozit medicamenteExportul paralel de medicamente goleste farmaciile si lasa pacientii fara medicamentele care ii tin in viata, sustin asociatiile de pacienti.

Intr-un comunicat de presa acomun, acestea atrag atentia ca „speranta de viata in Romania este de 59 de ani. Daca nu esti pacient cu o boala cronica, cand poate fi oricat, in functie de loteria la care se joaca viata ta, la momentul respectiv. Pentru ca, dincolo de pretul medicamentelor si a unor cifre sterile, aici vorbim de vieti de oameni, de calitatea acestor vieti, de milioane de secunde de teroare, alaturi de cei dragi, cand ajungi in farmacie sau in spital si ti se spune ca tratamentul de care depinde viata ta nu exista”.

Radu Ganescu, presedintele COPAC, sustine ca „noi toti am considerat ca, la acest moment, nu avem niciun avantaj prin aceasta modificare de preturi, adica credem ca, din punctul nostru de vedere, al asociatiilor de pacienti, accesul la medicamente va fi si mai limitat in viitor. (…) Nu mi se pare normal sa nu poti avea o discutie coerenta cu toti actorii implicati si in primul rand cu reprezentantii pacientilor!“.

 

medicamentePresedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), Cezar Irimia, a anuntat ca intentioneaza sa actioneze in judecata Ministerul Sanatatii pentru lipsurile din sistem, adaugand ca noua metodologie de calcul al preturilor va determina disparitia mai multor medicamente de pe piata.

In luna august a acestui an, lista medicamentelor eliberate cu prescriptie cuprindea aproximativ 5.400 de medicamente, cu 700 de produse mai putin decat la 1 ianuarie 2015.

Chiar Ministerul Sanatatii a aratat ca Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale a primit 1.175 de notificari de necomercializare din partea detinatorilor de autorizatie de punere pe piata, motivele invocate fiind in principal de natura comerciala (1.085), in perioada 1 ianuarie 2015 – 29 februarie 2016. „In cazul a 274 de astfel de notificari, corespunzatoare unui numar de 159 de denumiri comune internationale (DCI), aceste medicamente reprezinta singura alternativa autorizata pentru respectiva denumire comuna internationala; aceste medicamente se adreseaza in principal domeniilor neurologic, oncologic, infectioaselor, cardiovascular”, a atras atentia Rozalina Lapadatu, presedinta Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

 

Conferinta APAH - oct. 2016Accesul limitat al pacientilor la tratament si investigatii a fost reclamat si cu prilejul celei de-a opta Conferinte Nationale a Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice (APAH), care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. Membrii organizatiei au aratat ca cea mai arzatoare problema cu care se confrunta este accesul la tratamentul fara interferon al pacientilor cu hepatita C, tratament care la acest moment se afla in impas. Negocierile pentru continuarea programului si semnarea unui nou contract, expirat la inceputul acestei luni, nu au fost inca demarate.

Marinela Debu, presedintele APAH-RO, a facut un nou apel public catre autoritati, cerand reluarea tratamentului fara interfereon si extinderea acestuia pentru toti pacientii cu Hepatita C, nu doar pentru cei ajunsi in stadiu avansat al bolii,mentionand ca se are in vedere si apelarea la instantele de judecata pentru obtinerea dreptului la acest tratament. Un precedent exista deja, la inceputul acestei luni, un pacient castigandu-si in instanta dreptul de a beneficia de tratamentul fara interferon.

In cadrul aceleiasi conferinte, presedintele APAH a atras atentia si asupra costurilor ridicate pe care pacientii cu hepatita sunt nevoiti sa le plateasca din buzunar, pentru anumite investigatii, care nu sunt decontate prin sistemul de asigurari de sanatate, si a readus in atentie necesitatea demararii unui Plan National pe Hepatite si a unei strategii integrate pentru pacientii cu afectiuni hepatice.

 

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*