200 de medici picheteaza astazi Ministerul Muncii

31 martie 2016 | 0 comentarii |

Discutiile de ieri, la care ministrul Patriciu Achimas Cadariu a fost „marele absent”, au fost purtate cu secretarul de Stat Francisk Chiriac, dar s-au dovedit la fel de sterile ca si cele anterioare.

 

7Protestele medicilor continua. Asa cum era de asteptat, in urma intalnirii pe care reprezentantii sindicatelor au avut-o miercuri, la Ministerul Sanatatii, nu s-a ajuns la nicio intelegere. In acest context, peste 200 de cadre medicale sunt asteptate sa picheteze, astazi, sediul Ministerului Muncii, anunta sindicalistii din sanatate, pe buna dreptate ofensati de absenta ministrului de la negocieri.

Federatia Sindicala Hipocrat, Sindicatul Promedica si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania – C.F.S.M.R., au participat astazi la o intalnire cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, pentru a discuta pe tema nemultumirilor personalului din sistemul sanitar. Prin invitatia formulata ieri (marti – n.r), am fost asigurati de prezenta ministrului Sanatatii, dl Patriciu Achimas Cadariu, care astazi (miercuri –n.r.) nu a mai avut aceeasi disponibilitate. Discutiile solicitate de Federatia Sindicala Hipocrat, inca din 25 martie, s-au purtat cu dl. Secretar de Stat, Francisk Chiriac”, sustin reprezentantii Federatiei Sindicale Hipocrat, intr-un comunicat remis presei .

In acest context, medicii sunt invitati sa participe la protest joi, 31 martie, cand se estimeaza ca peste 200 de protestatari vor fi in strada. „Ce faci joi, de la ora 12.00? Stim ca ai pacienti si ca programul iti este incarcat, dar da-ti dreptul sa ceri sa fie mai bine! Timp de doua ore, protestam in fata Ministerului Muncii pentru o lege a salarizarii onesta, clara, dar mai ales aplicata! Te asteptam alaturi de noi! Impreuna suntem puternici!” – se mentioneaza intr-o postare pe Facebook.

 

medici revendicari grevaPichetarea Ministerului Muncii, ca o consecinta a esuarii negocierilor cu Ministerul Sanatatii, este anuntata de protestatarii din Sanatate si prin numeroase postari pe platformele de socializare. „Dupa doua saptamani de la depunerea listei continand revendicarile noastre, totul ramane in stadiu de promisiune. Astazi, din nou, nu ni s-a comunicat nicio solutie viabila, ceea ce ne determina sa continuam seria de proteste asa cum am anuntat-o de la inceput. Protestul nu este al meu sau al membrilor de sindicat, este al zecilor de mii de colegi, medici, asistente, personal medical, care lucreaza in conditii uneori greu de imaginat”, sustine dr. Eleodor Carstoiu, presedintele Sindicatului Promedica.

Sindicalistii precizeaza ca discutiile de miercuri au vizat atat nivelul veniturilor din sistemul sanitar, cat si conditiile de munca, fara a se propune insa un plan de masuri concerete. „In acest context, membrii de sindicat din Federatia Sindicala Hipocrat, Sindicatul Promedica si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania – C.F.S.M.R., indignati de lipsa de predictibilitate a reformei din Sanatate si de ignorarea aspectelor privind drepturile salariatilor, prin incalcarea prevederilor Codului Muncii in ceea ce priveste timpul de munca si timpul de odihna, aplicand un ordin al Ministrului Sanatatii care cuprinde norme de aplicare a unei legi deja abrogate, solicita dlui Prim-Ministru, Dacian Ciolos, implicarea imediata in solutionarea revendicarilor si organizarea unei intalniri la nivel guvernamental, cu toate structurile implicate”.

 

greva japonezaMedicii avetizeaza autoritatile ca probabilitatea unui protest social creste cu fiecare zi in care nu se cauta si, implicit, nu se gasesc solutii, iar dorinta de manifestare printr-o maniera radicala este tot mai greu de gestionat. In conditiile tergiversarii luarii unor decizii la nivel guvernamental, protestele continua. Joi, 31 martie, intre orele 12.00 si 14.00, se picheteaza Ministerul Muncii, cu depunerea revendicarilor amintite. Pe 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii va fi celebrata de medicii nemultumiti prin pichetarea Ministerului Sanatatii. Intre 11 – 17 aprilie va avea loc Greva de Avertisment, cu incetarea activitatii timp de 2 ore, iar pe 18 aprilie este programata Greva Generala, cu sustinerea unei treimi din activitate si asigurarea Urgentelor.

Salutam sustinerea pe care mai multe organizatii din Sanatate au anuntat-o pentru aceste miscari. Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Nationala de Medicina Familiei din Romania, Federatia Patronatelor Medicilor de Familie din Romania, precum si mai multe filiale judetene ale Colegiului Medicilor din Romania sunt alaturi de noi in acest demers”, mai spun reprezentantii sindicalistilor.

Medicii sustin ca exista premisele escaladarii conflictului, riscul fiind acela ca medicii sa isi inceteze activitatea spontan, situatie pentru care nu isi asuma responsabilitatea, aceasta fiind considerata o consecinta directa a lipsei de reactie a statului si a autoritatilor competente in a rezolva aceasta stare de fapt.

 


Adaugati un comentariu


 

*