Protestele din Sanatate, reluate din 14 octombrie

3 octombrie 2013 | 1 comentariu |

Coalitia Profesionistilor din Sanatate a dat Guvernului un ultimatum, de a promulga pana la 1 noiembrie actele normative promise, anuntand totodata ca protestele vor continua pana in momentul in care revendicarile vor fi concretizate in acte normative.

 

Coalitia vrea 6% din PIB pentru Sanatate

Masius Sepi (Sanitas) si Vssile Astarastoae (CMR)

Profesionistii din sanatate se pregatesc sa reia protestele, incepand din 14 octombrie. Ei spun ca desi la nivel declarativ le-au fost admise o parte dintre revendicari, promisiunile trebuie sa se concretizeze prin acte normative care sa fie si promulgate, nu doar discutate. Coalitia profesionistilor din sanatate a dat si un ultimatum Guvernului, cerand ca pana la 1 noiembrie sa promulge legile promise, in caz contrar amenintand cu greva generala si cu demisia in bloc.

Cele noua zile de proteste, din punctul nostru de vedere, au fost un succes. Coalitia s-a sedimentat, a ramas unitara in pofida a tot felul de actiuni care doreau sa ne dezbine. In acelasi timp, a devenit si functionala, organizatiile s-au cunoscut prin aceste actiuni, si-au evaluat fortele. In ceea ce priveste negocierile care le-am avut pana in prezent, toata lumea a recunoscut ca ceea ce solicitam noi este rational si ca, in acelasi timp, este in interesul sistemului.O mare parte din ceea ce am cerut a si fost acceptat la nivel declarativ. Deocamdata suntem in fata unor declaratii, a unor intentii si, de aceea, Coalitia a luat decizia ca pana pe data de 14 octombrie vom continua discutiile, negocierile si dupa data de 14 vom desfasura o serie de actiuni si vom pregati alte actiuni si nu vom demobiliza «armata noastra» decat in momentul in care, prin acte legislative aprobate, revendicarile noastre au fost solutionate”, a declarat, intr-o conferinta de presa, prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

 

Mariana Munteanu, lider SANITAS Buzau

Mariana Munteanu, lider SANITAS Buzau

La randul sau, vicepresedintele Federatiei SANITAS, Marius Sepi, a precizat ca se vor strange semnaturi pentru declansarea formelor de greva acceptate in Romania, conform legislatiei in vigoare. „Pana pe data de 14 asteptam solutiile propuse de decidenti. Probabil, vor fi cateva intalniri. Dupa data de 14 vom reintra in «sut». Avem o gandire, de comun acord cu partenerii din coalitie, pe care la momentul potrivit o sa o dam publicitatii, care vor fi formele de actiune. Pot sa va spun ca vor fi si actiuni locale, dar va fi si un miting in Bucuresti, la o data pe care o sa o comunicam. In aceasta perioada, colegii nostri vor strange semnaturi pentru declansarea formelor de greva acceptate in Romania, conform legislatiei in vigoare”, a spus Sepi, in cadrul aceleiasi conferinte.

La Buzau, potrivit liderului SANITAS, Mariana Munteanu, au si fost stranse semnaturile, inca din prima faza a protestelor, pentru ca „salariatii din sanatate nu mai suporta gradul de umilinta la care sunt supusi prin salariile pe care le primesc si conditiile in care muncesc, nici presiunile care se exercita asupra lor”.

 

protesteSolicitand Guvernului promulgarea actelor normative promise, Astarastoae a transmis si medicilor un mesaj de speranta, indemnandu-i totodata sa lupte pentru redobandirea demnitatii profesiei.

 „Vrem sa vedem acest lucru (promisiunile – n.r.) exprimat in actele legislative, care trebuie sa fie promulgate pana la 1 noiembrie. Ne asteptam la diversiuni, la mobilizarea tuturor instrumentelor de forta, ca sa se faca presiuni. (…) In acest moment, profesionistii din sanatate au luat decizia de a-si lua soarta in propriile maini si nimeni nu ii va putea impiedica sa faca acest lucru. Relatia intre medic si pacient se bazeaza pe doi piloni, respectul reciproc si increderea. Ori, in ultimii 23 de ani am vazut ca tocmai aceste elemente au fost atacate de mediocri, de incompetenti si de inculti, care s-au catarat pe scaune mai inalte decat grosimea cartilor pe care le-au citit. Am vazut o campanie fara precedent in lumea civilizata impotriva profesiei si a profesionistilor din sanatate. Am acceptat prea mult acest lucru si au crezut ca sunt prea puternici. Este momentul sa le spunem ajunge!”, a spus Astarastoae.

Nu in ultimul rand, presedintele CMR a dat asigurari ca medicii nu doresc altceva decat sa construiasca un sistem de sanatate centrat pe pacient, in care profesionismul sa fie respectat.Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Cata dreptate auuu! Aici, unde sunt eu, cadrele medicale lucreaza si mai putin ca timp, au putine garzi, iar salariile sunt spectaculoase.

Adaugati un comentariu


 

*