Greva generala este iminenta. Discutiile dintre profesionistii din Sanatate si guvernanti au inregistrat un nou esec

20 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a calificat actiunile de protest programate pentru 25 si 28 noiembrie derept „o sperietoare”, si-i ameninta cu tribunalul pe organizatori.

 

Negocierile au inregistrat un nou esec

Negocierile au inregistrat un nou esec

Sperantele ca greva din sistemul sanitar, planificata de sindicalisti pentru finalul lunii in curs, sa fie anulata, s-au naruit astazi, odata cu finalizarea unei noi runde de discutii intre profesionistii din Sanatate si ministrul Eugen Nicolaescu. Discutiile s-au soldat cu un esec, partile nereusind sa ajunga la o intelegere.

Runda de discutii a avut loc astazi la sediul Ministerului Sanatatii (MS), la intalnire participand reprezentanti ai Coalitiei profesionistilor din Sanatate, printre care si prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR) si oficiali guvernamentali, in frunte cu ministrul Eugen Nicolaescu, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea si ministrul delegat pentru Dialog Social, Adriana Doina Pana.

Negocierile au fost o ultima incercare de a se gasi un compromis intre cele doua parti, dupa ce Federatia Sanitas a anuntat greva de avertisment si greva generala pe 25, respectiv 28 noiembrie, la care vor participa peste 130.000 de salariati din sistemul sanitar.

 

Nemultumirile persista in Sanatate

Nemultumirile persista in Sanatate

Judecand dupa declaratiile facute de reprezentantii celor doua parti, care s-au aflat la masa negocierilor, se deduce cu usurinta ca discutiile nu au dus la niciun rezultat si ca s-a mai facut un pas catre greva anuntata de sindicalisti.

Astfel, in stilu-i deja caracteristic, ministrul Nicolaescu a calificat actiunea de protest a sindicalistilor drept o „sperietoare” declarand si ca „greva generala este ilegala”, si anuntand chiar ca va sesiza instantele in acest sens.

Eu cred ca greva generala este mai degraba o sperietoare, decat un lucru care se poate realiza si, din punctul nostru de vedere, in acest moment este ilegala. Noi trebuie sa discutam despre lucrurile legale in tara asta. Ca unii vor sa incalce legea este problema lor, sunt institutii ale statului care trebuie sa isi faca datoria. Evident, daca este ilegala, sunt ferm convins ca este ilegala, prima noastra masura este sa sesizam instanta, sa constate ilegalitatea. Sper sa nu se ajunga acolo. Pot fi gasite unele solutii, dupa opinia noastra. Dar ele nu pot fi gasite sub presiune, nu pot fi gasite peste noapte. Acum, asta incercam: sa identificam, cum se poate esalona, cum se poate face un calendar in acest sens, sper sa reusim”, a declarat Nicolaescu la iesirea de la negocierile purtate cu reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate. Acesta a mai afirmat ca in cursul zilei de joi va avea o intalnire si cu liderii Sanitas, iar saptamana viitoare este programata o noua runda de discutii cu Coalitia, dar asta, in functie si de rezultatele intalnirii cu sindicalistii.

 

Vasile Astarastoae, Marius Sepi

Vasile Astarastoae, Marius Sepi

In replica, dr. Vasile Astarastoae a declarat ca doar Instanta este abilitata sa se pronunte daca greva generala este sau nu ilegala si nu ministrul Sanatatii sau oricare alt guvernant.

Daca intrebi orice guvernant, in orice tara, orice greva, din punctul lor de vedere, este ilegala. Este o opinie. Din punctul nostru de vedere, greva este expresia nemultumirii unor oameni care ne-au mandatat pe noi sa-i reprezentam. Cred ca este o problema care se pune fortat, sa creeze o imagine nefavorabila pentru profesionistii din sanatate. Cel care va decide daca este greva legala sau ilegala este instanta. Daca instanta va spune ca este ilegala, atunci sindicatele vor opri acest demers, dar asta nu inseamna ca sistemul va functiona”, a afirmat presedintele CMR la finalul intalnirii. Totodata, acesta a adaugat ca „bugetul de la Sanatate nu a crescut. Poate ca pe noul PIB pe care l-au calculat, procentul de 4%, cat declara ca va fi pe 2013, va creste la 4,2% pe 2014. Cat priveste efectiv banii care intra in sistem, daca ii raportam la euro, sunt bani mai putini decat anul trecut. Noi nu putem sa fim de acord cu aceasta scadere, pentru ca de fapt se reflecta asupra activitatii din sistem. Oamenii au de luat zeci de zile libere pentru munca suplimentara, pentru ca li s-a interzis sa fie platiti. S-ar putea, ca la cat sunt platiti ei, sa se hotarasca sa stea si sa se odihneasca si atunci o sa decida cei care sunt cu legea si cu legalitatea. S-ar putea ajunge ca oamenii din sistem sa-si ia liberele toti odata, iar medicii s-ar putea sa faca numai garda la care sunt obligati prin lege”, a mai spus prof. Astarastoae, atragand atentia ca in ultima instanta exista si posibilitatea grevei spontane.

 

Mariana Munteanu -Tusinschi  TurcuMariana Munteanu, liderul Sanitas Buzau, explica insa ca nu este  vorba despre nicio ilegalitate, pentru ca „ceea ce invoca guvernantii, ca nu am avea greva sa declansam greva generala in timpul derularii contractului colectiv de munca actual, nu are sustinere. Noi nu protestam pentru ceea ce avem sau mai bine-zis, nu avem avem, ci pentru drepturile care vream sa ni se acorde pentru anul viitor. In acest context, domnii de la Guvern sun intr-o mare eroare. Mai mult, sa nu uite ca noi nu organizam aceste proteste de dragul de a protesta, pentru nimanui nu-i place sa iasa in strada, dar s-a ajuns la o situatie de nesuportat”.

In completare la cele spuse de mariana Munteanu, liderul Sanitas de la Ramnicu Sarat, Adrian Tusinschi, atrage atentia ca „cel putin la niveolul judetului Buzau, toti angajtii din sanatate si-au dat acordul pentru greva de protest si greva generala, in cazul in care nu bne sunt solutionate revendicarile. Aici nu mai este vorba despre moftul cuiva, ci despre disperarea unei intregi profesii, de la medici, la asistenti medicali, infoirmieri, btancadieri, infirmiere si persoanlul auxiliar. Ca sa muncim doua-trei norme si sa fim platiti cat pentru in sfert de norma, nu se mai poate”, spune liderul ramnicean.

Intre timp, Asociatia Mediatorilor S.T.A.R.S. a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca isi ofera expertiza si resursele pentru a media conflictul din Sanatate, adresand in mod public Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, Ministerului Sanatatii si Ministrului Delegat pentru Dialog Social invitatia oficiala de a apela la serviciile sale pentru a initia procedura medierii.



Comentarii (1)

  1. Buzoianul platitor de taxe spune:

    Amenintare cu conotatie “golaneasca”
    Inclusiv autoritatile recunosc de mai multi ani ca sistemul sanitar este prost subvetionat, ca salariile sunt jenant de mici. Atitudinea actuala a ministrului (acesta ca si a altora care nu s-au ingrijit de sistem) de a ameninta este una golaneasca. Ar trebui macar sa-si recunoasca vina de a nu fi luat masuri din timp si sa demisioneze.
    Amenintarea, oricum este una de doi bani; mai mult decat sa se retina din salariu pentru zilele de greva nu se poate face. In schimb, cadrele medicale pot sa-si dea si demisia in bloc si atunci sa vedem pe unde se situeaza ministrul si primul-ministru care in acest caz nu-si asuma nicio raspundere…

Adaugati un comentariu


 

*