Profesionistii din Sanatate isi cer drepturile in strada

1 noiembrie 2013 | 3 comentarii |

5.000 de profesionisti in halate albe, dintre care 100 din Buzau, participa la „Marsul Tacerii” organizat de SANITAS, in Bucuresti, pe 2 noiembrie. 70.000 de medici si asistenti medicali si-au dat deja acordul pentru declansarea grevei generale. Greva generala este iminenta.

 

5.000 de cadre medicale protesteaza in strada

5.000 de cadre medicale protesteaza

Circulatia rutiera va fi restrictionata sambata, intre orele 11.45-13.00, din cauza unui mars al Federatiei Sanitas pe traseul Piata Victoriei – Calea Victoriei – Pod Natiunile Unite – bd. Natiunile Unite – alveola Parc Izvor, informeaza Politia Rutiera, printr-un comunicat de presa.

Pe timpul marsului, circulatia rutiera va fi restrictionata pe traseul de deplasare si pe strazile adiacente la acesta, iar conducatorii auto sunt rugati sa circule cu maxima atentie in zonele mentionate si sa respecte cu strictete indicatiile politistilor rutieri, semnificatia indicatoarelor si a marcajelor rutiere.

In conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulatie din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, in data de 2 noiembrie, in intervalul orar 10.00-14.00, vor avea loc un miting si un mars al Federatiei Sanitas. Activitatile se vor desfasura astfel: intre orele 10.00-11.00 – afluirea individuala a participantilor; intre orele 11.00-11.45 – miting de protest in Piata Victoriei, perimetrul cuprins intre Bd. Aviatorilor, Sos. Kiseleff si breteaua din Prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara. Circulatia in Piata Victoriei va fi sistematizata pe principiul dublu sens pe Bd. Aviatorilor, iar pe Sos. Kiseleff se va circula normal pana in momentul plecarii in mars”, se mentioneaza in comunicatul amintit.

 

Vasile Astarastoae, presedinte CMR

Vasile Astarastoae, presedinte CMR

Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a decis, vineri, sa sustina demersul sindicatelor din sanatate privind greva generala, aratand ca 14.000 de medici si 50.000 de asistenti medicali au parasit sistemul sanitar din anul 2007 pana in prezent.

Trebuie sa decidem astazi daca, in situatie extrema, Colegiul Medicilor din Romania, prin mesajele sale, va sustine o greva generala in sanatate”, a spus Astarastoae inainte de votul Adunarii Generale, mentionand ca medicii isi vor cere drepturile in strada, la mitingul organizat sambata, in Capitala, de Federatia SANITAS.

Maine vom transmite un mesaj pentru societate: demnitate! Vrem sa transmitem ca noi nu suntem slugi. Mesajul nostru va fi – libertate, demnitate si impreuna pentru binele acestei tari. Astazi luam deciziile cu privire la celelalte actiuni pe care le vom intreprinde in functie de raspunsurile pe care le vom primi. Azi vom decide care este drumul nostru: greva generala, sau demisie in bloc si ce actiuni vom desfasura”, a mai spus Astarastoae.

Presedintele CMR considera jugnitor faptul ca un medic chirurg cu 25 de ani vechime, doctor in stiinte medicale, are, dupa grila de salarizare a guvernului Boc, un salariu de 3.200 de lei, mai mic fata de cel al unui stagiar la ANI, care primeste 3.900 lei, si chiar mai mic si decat al unui consilier local.

Astarastoae a mai spus ca daca cei 47 de milioane de euro alocati SPP pentru construirea unui nou sediu s-ar fi acordat Sanatatii, cu banii acestia le-ar fi fost dublate salariile medicilor rezidenti.

 

SANITAS i-a cerut ministrului Sanatatii sa obtina cresterea bugetului

SANITAS i-a cerut ministrului Eugen  Nicolaescu sa obtina cresterea bugetului Sanatatii

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat la randul sau, ca guvernantii trebuie sa inteleaga ca „sanatatea este o prioritate nationala” si mizeaza pe prezenta la miting, a 5.000 de persoane.

Pana in acest moment nu am obtinut absolut nimic ,pentru ca nu exista nicio decizie clara in acest sens. Vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a-i face pe toti decidentii din Romania sa inteleaga ca sistemul de sanatate este o prioritate nationala”, a spus Sepi, mentionand ca au fost stranse deja peste 70.000 de semnaturi in favoarea grevei generale.

Totodata, prim-vicepresedintele SANITAS i-a cerut ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa vorbeasca cu guvernantii si parlamentarii pentru a creste bugetul pentru Sanatate.

Incepand cu 1 ianuarie, daca noi nu vom primi satisfactii, sa vina dansii (n.r. guvernantii) sa munceasca, pentru ca noi, cei din Sanatate, ne-am saturat”, le-a transmis Sepi guvernantilor si parlamentarilor, mentionand ca in 14 noiembrie, Consiliul National al Federatiei va decide datele la care vor avea loc  greva de avertisment sau greva generala.

In perioada 14-17 octombrie, 200.000 de profesionisti din sistemul sanitar (3000 dintre ei, din Buzau) s-au aflat in greva japoneza, purtand la brat sau in piept o banderola tricolora, pentru a atrage atentia guvernantilor ca „asa nu se mai poate”. Negocierile care au urmat la Ministerul Sanatatii nu i-au convins pe reprezentantii halatelor albe ca revendicarile le vor fi solutionate, asa ca au decis continuarea protestelor.

Pricipalele revendicari ale cadrelor medicale se refera la alocarea a 6% din PIB pentru sanatate, dublarea salariilor medicilor rezidenti si marirea veniturilor personalului medical.

 Comentarii (3)

  1. Craciun Ionela Florentina spune:

    Extraordinari in Bucuresti… Aici mori cu zile; le dai si degeaba… de la asistente pina la doctori. Nu au suflet, au depus un juramint dar degeaba.

  2. Paul Iulius Negoita spune:

    Avem nevoie de acesti oameni extraordinari in cabinete nu in strada. Oare vor fi lasati sa ajunga acolo?! (3 ore)

  3. Dumitru Diaconu spune:

    Bine fac! Oameni hotarati!…

Adaugati un comentariu


 

*