De ce-si ignora Banicioiu reprezentantii in teritoriu?

9 septembrie 2015 | 3 comentarii |

Medicii si asistentii medicali din Directiile de Sanatate Publica, omisi de la cresterile salariale anuntate de Guvern, se considera „discriminati” si cer sa se repare „inechitatile” din sistem.

 

medici-tineriSalariile din sistemul public de sanatate au starnit mari controverse din partea unor organizatii profesionale si mai ales a Aliantei Medicilor coalizati pe Facebook si a unor sindicate cum este si Sindicatul Independent al Medicilor din Buzau care considera ca salariile trebue cel putin dublate, concomitent cu o reforma reala a intregului sistem sanitar.

Desigur, cresterea salariala de 25% anuntata de Guvern este nesemnificativa daca tinem cont de salariile pentru care medicii si asistentii medicali parasesc tara, dar chiar si asa stand lucrurile, Executivul a facut un abuz, luand decizia ca acesti bani, care fiind economisiti din banii asiguratilor, ar fi trebuit sa se intoarca tot la ei, prin servicii medicale si medicamente, nu in sustinerea salariilor din sistemul public de sanatate, care ar trebui sustinute din banii publici aflati la indemana Guvernului.

Trecand si peste acest abuz, mai apare o anomalie, a excluderii mediciilor, asistentilor medicali si infirmierelor din Directiile de Sanatate Publica si din Asistenta Sociala de la majorarea salariala, desi acestia fac parte tot din sistemul public de sanatate.

 

Negocieri- Sanitas-Guvern

Negocieri- Sanitas-Guvern

Intrigati si simtindu-se chiar „discriminati”, o parte dintre cei ignorati au inceput sa protesteze. Ce-i drept, timid si doar pe alocuri, pentru ca cele doua categorii de salariati sunt impartitit in tot felul de sindicate fara reprezentare nationala si care la orice negociere, practic, nu exista.

Un semnal palid a fost dat de reprezentantii Sanitas care, in 28 august au transmis, printr-un comunicat de presa, ca „se continua negocierile cu ministerele Sanatatii, Muncii si Finantelor pentru includerea in categoria personalului medical din Asistenta Sociala si DSP-uri in randul celor care beneficiaza de majorarea de 25% pentru anul in curs si de inca50% in urmatorii doi ani”. De atunci insa… niciun semnal. Probabil ca avand in vedere ca acesti angajati din sistemul public de sanatate nu sunt membrii lor, nu-i afecteaza prea tare supararea lor.

 

Solidaritatea Sanitara

Solidaritatea Sanitara

Un alt sindicat spune ca a transmis, in 5 septembrie, ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, o scrisoare prin care i se „aduce la cunostinta privind situatia critica de la nivelul Directiilor de Sabatate Publica privind discriminarile salariale si inechitatile profesionale cu care se confrunta asistentii medicali angajati ai DSP”. In numele Sindicatului Solidaritatea Sanitara care a luat aceasta atitudine au semnat, potrivit unei postari pe grupul de discutii format de medicii si asistentii medicali nemultumiti, Costel Gheorghe (DSP Calarasi), Silvica Acsinte Dascaliuc (DSP Botosani), Anisoara Craciun (DSP Suceava), Monica Fatu (DSP Buzau) si Marlyne Szakacs (DSP Prahova).

Cum era de asteptat, mesajul nu l-a sensibilizat pe ministrul Banicioiu…

 

medici-protestDupa modelul medicilor coalizati pe Facebook, angajatii Directiilor de Sanatate Publica au inceput, si ei, sa ia atitudine pe retelele de socializare. Ce-i drept timid, nu sunt deocamdata decat cateva sute, desi in teritoriu se spune ca sunt aproximativ 5.000. Asa ca, fiind prea putini, nimeni nu pare sa-i bage in seama, desi activitatea lor este una care tine de siguranta nationala, avand in vedere ca toate programele de preventie si control ale Ministerului Sanatatii sunt aplicate si urmarite prin DSP si orice boala transmisibila de la care se poate ajunge la epidemii este gestionata prin aceste institutii care sunt, cel putin la nivel scriptic, reprezentantii ministerului in teritoriu.

Pe 8 septembrie, luandu-si soarta in propriile maini, asistentele si infirmierele de la Centrul de ingrijire a persoanelor cu handicap grav Balteni, din Targu-Jiu, au declansat un protest spontan, cerand salarii mai mari. Proteste au avut loc si la DSP Dolj, medicii si asistentii vrand sa atraga astfel atentia Guvernului pentru ca au fost exclusi din categoria celor ce vor avea salarii majorate.

 

Vasile Barbu

Vasile Barbu

Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor le-a dat dreptate si chiar, printr-o postare pe grupul de discutii spune ca este „Incredibil! Nu exista nicio logica cu exceptia prevazuta in OUG 35/2015. Iata: (5-10) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (55) si (56) personalul din directiile de sanatate publica si structurile similare ale ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, cu exceptia personalului din cabinetele medicale si de medicina dentara, de unitate, prevazute la alin. (57)”.

Medicii spun ca este „o discriminare revoltatoare si umilitoare” la adresa lor, atata timp cat celorlalti colegi din sistemul public de sanatate li s-au aprobat majorari salariale de 25% si, mai mult, deputatii au adoptat saptamana trecuta un proiect de lege privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, prin care s-a majorat cu 10% cuantumul sprijinului primit de clericii care nu au statut de demnitate publica si cu 25 % pe al celor din unitatile sarace.

 

instanta mediciConcluzia celor mai multi dintre medicii si asistentii medicali care au luat atitudine pe reteaua de socializare este, insa, ca numai in instanta isi vor putea castiga aceste drepturi si este posibil sa aiba dreptate, atata vreme cat nu sunt organizati in sindicate puternice care sa sperie Guvernul si nici nu sunt asa numerosi ca sa conteze prea mult la voturi…

Asa ca nu-i de mirare de ce nimeni nu spune de ce si-a ignorat ministrul Banicioiu tocmai reprentantii proprii in teritoriu.

Scuza ar fi, desigur, ca nu se poate lua din banii CNAS pentru a plati personalul medical din DSP-uri, acestia aflabndu-se in subordinea directa a Ministerului Sanatatii. Dar nici asta nu tine, daca avem in vedere faptul ca angajatii acestui minister, ca de altfel ai intregului Guvern, de la femeia de serviciu pana la ministru, beneficiaza de o triplare a salariilor.

Cei mai mari fraieri suntem insa noi, contribuabilii, pentru ca desi de la noi se iau banii care se distribuie asa cum vor unii, fara sa fim macar intrebati, nu avem nicio reactie de masa…

 Comentarii (3)

  1. Dumitra spune:

    Dl. Prim Ministru a spus clar, ca toti angajatii din sistemul sanitar vor beneficia de acel procent de 25%. Sunt functionar public. Este o discriminare daca vor beneficia doar medicii si asistentii din DSP-uri. Noi functionarii publici unde ne desfasuram activitatea?

  2. Andei spune:

    Pentru ca numai la televizor arata bine.

  3. F. Popovici spune:

    Dl. Ministru are habar cate compartimente sunt in cadrul DSP? Pe acesti salariati, bugetari, unde ii incadreaza? Dl.Ministru are habar ca in cadrul DSP exista doua compartimente? Dar chiar sia asa, acesti salariati din care categorie fac parte? Niciodata nu ati stiut sa va aparati drepturile.

Adaugati un comentariu


 

*