De ce se revolta medicii?

21 august 2015 | 1 comentariu |

„Degeaba Guvernul ia bani dintr-o parte si ni-i da noua, daca nu rezolva problema coruptiei si a risipei din Sanatate. Este ca si cum ai pune un pansament nou peste o cangrena”, explica medicul care a generat revolta medicilor pe Facebook si apoi coalizarea lor intr-o Alianta.

 

bani doctoriIncercarea Guvernului de a potoli nemultumirile din Sanatate prin acordarea unor cresteri salariale si legalizarea „spagii” nu a facut decat sa deschida  Cutia Pandorei. Negocierile cu Sindicatele din Sanatate si stabilirea unei  cresteri salariale cu 75%, in doi ani si jumatate, pentru personalul din sistemul public de sanatate si din asistenta sociala, in loc sa dezamorseze bomba, a aprins fitilul. Promisiunea de acordare a unei cresteri salariale de 25% pentru anul acesta, si inca 50% in urmatorii doi ani, astfel incat sa se ajunga la dublarea salariilor in 2017, nu multumeste decat o mica parte a angajatilor din spitale.

In plus, masurile anuntate de Guvern au starnit un val de proteste din partea altor categorii profesionale, care vor si ele salarii mai mari. Profesorii ameninta chiar cu blocarea anului scolar daca nu li se maresc salariile si s-au dus deja la Guvern cu revendicarile.

 

alianta mediciCel mai mult a infuriat pe toata lumea declaratia ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care a spus ca „nu mai trebuie fim ipocriti, sa ne prefacem ca ceva (spaga -n.r.) atat de evident nu exista”. In acceptiunea premierului Ponta, primirea „atentiilor” din partea pacientului vor deveni legale „daca sunt indeplinite, cumulativ, trei conditii: sa nu se conditioneze actul medical, sa se ofere/primeasca dupa acordarea serviciului medical si sa fie declarate si fiscalizate”. Unii medici au intrebat, mai in gluma, mai in serios, cum li se vor impozita „gaina, ouale sau nucile de la tanti Leana”, dar Banicioiu a avut raspuns si la aceasta dilema: „La valoarea de piata. Se va reglementa prin norme”.

Unii spun ca guvernantii incearca astfel sa-si asigure astfel linistea „marilor rechini”, adica a somitatilor din lumea medicala care au „tarife de mii de euro” si care vor dirija majoritatea pacientilor catre clinicile lor private, iar in felul acesta vor detine in continuare „monopolul”, iar pacientul va fi in continuare „o victima neputincioasa”.

Majoritatea medicilor insa, profesorii, politistii, angajatii din administratia publica si alti bugetari considera „jignitoare”, „aberanta” si „total neserioasa” propunerea de „legalizare a spagii”, printr-o lege care ar fi agreata de insusi ministrul Justitiei si care urmeaza sa fie inaintata saptamana viitoare, Parlamentului.

 

 

Dr. Letitia Veronica Coriu

Dr. Letitia Veronica Coriu

Alianta Medicilor care, pentru prima data isi asuma public pozitia, printr-un lider, transmite prin vocea dr. Letitia Coriu ca medicii nu vor spaga, ci salarii decente si sa-si petreaca „timpul cu pacientii, vorbind despre ce solutii si tratamente exista la problemele lor, nu sa facem negocieri financiare”. In numele celor peste 30.000 de sustinatori ai grupului constituit pe Facebook atrage atentia autoritatilor ca trebuie mai intai eliminat „puroiul” din sistem, pentru ca „rana” care nu a fost curatata si cauterizata cum trebuie, nu se vindeca.

In urma cu o saptamana, Dr. Letitia Veronica Coriu, un medic tanar, care salveaza vieti in Sectia ATI a Spitalului Universitar de Urgenta Floreasca din Bucuresti, publica pe Facebook, o scrisoare in care cerea guvernantilor si politicienilor sa gaseasca solutii pentru salvarea din colaps a sistemului public de sanatate si se revolta ca medicii sunt tratati ca functionari publici doar cand e vorba de raspunderea penala, in timp ce la salarii si conditii de lucru, nu.

Medicului care a avut curajul sa puna „degetul pe rana” i s-au alaturat alti doi colegi de la SUUB, iar impreuna au deschis pe Facebook grupul de discutii Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!” care, in numai o saptamana, a adunat peste 30.000 de membri.

 

AliantaOrganizati, intre timp, in „Alianta Medicilor”, slujitorii lui Hipocrate si-au exprimat doleantele si chiar incerca sa ofere solutii pe care Executivul le-ar putea lua in serios, daca s-ar dori cu adevarat „resuscitarea” si „modernizarea” sistemului de sanatate. „Daca bugetul pentru Sanatate este administrat cum trebuie, sunt suficienti bani, atat pentru salarii decente pentru toate cadrele medicale, cat si pentru dotari in spitale, astfel incat pacientii sa aiba parte de un act medical de calitate”, sustine dr. Coriu, intr-un interviu acordat ziare.com.

Medicii considera ca salarizarea „mizerabila” din sistem, ca si conditiile din spitale, sunt rezultatul deciziilor politicienilor care au administrat si continua sa administreze deficitar fondurile din Sanatate si care au condus la situatia dezastruoasa din sistem si la exodul medicilor si asistentilor medicali. Suntem acuzati de unii parlamentari ca dorim sa aducem Romania in situatia Greciei, pentru ca nu sunt bani la buget. Ca si cum Grecia a ajuns in colaps economic din cauza medicilor si nu tot a politicienilor”, spune dr. Coriu.

 

 Spune NU spagiiMedicul isi anunta colegii si pacientii ca, la ora actuala, se poarta discutii „intre noi, pentru a alcatui o lista de solutii pentru modernizarea sistemului de sanatate, astfel incat banii deja existenti sa ajunga si pentru salarii si pentru dotarile din spitale”, pacientii sa poata fi tratati, iar medicii sa nu mai plece din tara.

Intre solutiile pe care medicii le vad eficiente pentru reformarea sistemului se numara „un audit la sange” al modului in care au fost cheltuiti banii din Sanatate in ultimii ani, „anchetarea si deferirea Justitiei a celor care au deturnat fonduri din Sanatate” si din cauza faptelor lor de coruptie e posibil sa fi murit oameni, sau „depolitizarea sistemului medical”.

Asociatiile de pacienti, prin Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), si-au declarat sustinerea fata de revenidcarile medicilor si solicita Guvernului, alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate, numai in acest fel considerand ca se pot atinge deziteratele vizate. Exista insa si pacienti care isi exprima nemultumirea fata de medici, in general, tocmai din cauza ca acestia au devenit dependenti de „atentii”.

 

medici protestPresedintele Colegiului Medicilor, dr. Gheorghe Borcean, considera „frustrant  pentru un medic sa se simta dependent de o atentie, un cadou, de o donatie pe care o face pacientul”. Presedintele CMR a declarat sustinerea Organizatiei Profesionale pe care o reprezinta fata de pozitia si demersurile Aliantei Medicilor. Ce-i drept, atitudinea dr. Borcean este mult mai calma decat era cea a predecesorului sau, dr. Vasile Astarastoae, care in 2013, impreuna cu Sanitas a fost prinicpalul mobilizator al „Marsului Alb si principalul „cui” in talpa Guvernului, scotand in strada 10.000 de cadre medicale.

De aceeasi parte a baricadei se declara si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) care, printr-un comunicat sustin protestul „medicilor romani reuniti (…) in jurul grupului de initiativa «Alianta Medicilor»” si recomanda tuturor medicilor de familie sa se alature grupului si sa ia parte la dezbateri. Totodata, SNMF si FNPMF sustin „pozitia Aliantei Medicilor care este categoric impotriva legalizarii spagii, mitei, «plicului» sau «atentiei» date de catre pacient medicului”.

 Comentarii (1)

  1. Sorin Stanescu spune:

    Fals, fals, fals in tot ce spune si face acest medic. Vrea doar sa iasa in fata, vrea doar sa conduca. A acceptat, tacit, cei 25% (peste 1000 lei tradus in cifre exacte). Despre plic? Il lua inainte il ia si acum… in rest vorbe goale. Nu accepta sa fie contrazisa, nu accepta sa-i spuna cineva adevarul in fata. Nu esti de acord cu ea (se crede atotstiutoare) te “executa” imediat. Exact ca pe timpul dictaturii comuniste. Promite precum actuala clasa politica inainte de alegeri. Adica promite si uita sa se mai tina de cuvant. In afara procentului castigat de medici prin SANITAS, 25 % si legalizarea spagii, medicii nu vor mai vedea nimik, iar medicul cu 3 casnicii ratate se zbate ca pestele pe uscat.

Adaugati un comentariu


 

*