Medicii de pe Facebook, indignati fata de atitudinea Guvernului si a sindicatelor

19 august 2015 | 2 comentarii |

Ei considera ca majorarea salariala promisa de Victor Ponta este „o bataie de joc”, legalizarea spagii „o aberatie”, iar atitudinea sindicatelor fata de aceste decizii, criticabila. Doctorii spun ca NU vor spaga, ci salarii decente si conditii optime de lucru in spitale!

 

alianta mediciMedicii care incearca sa se coalizeze intr-o Alianta reprezentativa si care acum actioneaza pe Facebook, se declara nemulumiti fata de felul in care Guvernul si sindicatele au rezolvat nemultumirile angajartilor din sistemul sanitar si isi exprima indignarea fata de tentativa de „legalizare” a spagii.

Multi dintre cei peste 28.000 de medici, asistenti medicali si pacienti care au aderat la aceasta gruparea „Alianta medicilor pentru modernizarea in sanatate”, isi exprima nemultumirea fata de deciziile Guvernului privind majorarea cu 25% a salariilor (care pana la aparitia in Monitorul Oficial nici nu este sigura), dar mai ales fata de tentativa Executivului de a „legaliza spaga”.

Totodata, medicii care au aderat la Alinata de pe reteaua de socializare isi exprima surprinderea fata de faptul ca „dintr-o data, o multime de sindicate care au fost tacute de o foarte lunga perioada de timp, s-au trezit din somnolanta si tacere, devenind parteneri de discutii cu Guvernul in aplanarea unei tensiuni din sistemul medical pe care sindicatele nu au generat-o.

Reamintim ca reactia spontana de protest a mii de medici si personal medical a pornit pe Facebook dupa ce, pe 12 august, dr. Coriu Letitia a scris pe reteaua de socializare un mesaj de protest fata de situatia catastrofala a sistemului medical si a modului cum sunt tratati medicii de catre stat”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al medicilor de pe Facebook.

 

medici_facebookCe-i drept, grupul respectiv, care a depasit in prezent 28.000 de membri si se afla intr-o continua crestere, autointitulat pe data de 17 august ca „Alianta medicilor pentru modernizarea in sanatate, cu scopul declarat de a „coaliza atat cadre medicale cat si pacienti pentru a sustine modernizarea sistemului de sanatate din Romania, astfel incat pacientii sa se bucure de servicii de cea mai buna calitate, iar medicii de conditii optime sa isi poata desfasura activitatea performant, in folosul pacientilor”, nu are la ora actuala un statut juridic si lideri asumati public, dar are marea calitate de a se fi coagulat spontan si de a aduna mai multi membri decat ar visa orice sindicat din Romania, intr-un timp record, fara a se alinia politic in vreun fel. Iar numarul creste in continuare, de la o ora la alta.

Medicii spun ca „principala cauza a lipsei unui sistem medical modern in Romania este clientelismul politic, iar de acest lucru sunt vinovate toate partidele. Bugetul sanatatii este enorm, insa a fost constant administrat de oameni numiti numai pe criterii politice care au adus intregul sistem de sanatate in pragul colapsului actual”.

 

spagaMedicii spun ca sunt „pur si simplu scandalizati de desconsiderarea pe care Guvernul o arata nu doar fata de medici, dar si fata de pacienti prin incercarea de a legaliza spaga data doctorului. In nici o tara civilizata un pacient nu da o «atentie» medicului. Am fost chiar de-a dreptul socati cand am auzit la televizor ca se va crea o lista de «norme» care, daca sunt respectate, va face ca mita data medicilor sa devina legala. Este inadmisibil ca intr-o Romanie moderna sa se mai vorbeasca despre un act medical in termeni de dare de mita, spaga sau plic, ori legalizarea acestor fapte”.

Medicii considera ca si mai grav este faptul ca sindicatele din domeniul medical, participante la „negocierile” cu Guvernul, au putut fi de acord cu „propunerea halucinanta de legalizare a mitei”, in timp ce, pe de alta parte, aceeasi reprezentanti sindicali declarau satisfacuti in fata camerelor de filmat ca au reusit sa obtina o marire de „25%” pentru toate persoanele ce lucreaza in domeniul sanitar, se mai arata in comunicatul medicilor.

Pozitia Aliantei Medicilor a fost clara de la inceput: dorim modernizarea sistemului sanitar, iar in cadrul acestui proces de modernizare sa se rezolve si problema salarizarii. Bani exista, dar trebuie bine administrati. Din start am spus ca suntem impotriva legalizarii mitei, o actiune degradanta atat pentru medic cat si pentru pacient”, concluzioneaza medicii de pe Facebook,  mentionand ca in consecinta, ei nu vor recunoaste aceste decizii si vor reactiona in consecinta.

 

-spaga sanatateDorim o lege a salarizarii medicilor similara cu cea a magistratilor!” – sustine Laurentiu Ungurianu.  „Nu vreau spaga! Vreau un salariu decent care sa arate importanta sociala a meseriei medic. Spaga este o umilinta pentru mine. Vreau sa pot sa-mi fac meseria In conditii demne de o tara europeana”, scrie Daniela  Mircea. „Sistem medical modern e incompatibil cu spaga, impozitata sau nu. Daca intr-adevar se schimba ceva, salariile vor fi altele, personalul va fi suficient atras de salariu si de conditii decente de munca, automat garzile vor fi mai putine si medicii nu vor mai fi haituiti, obositi, ingrijorati deci vor fi mai aproape de pacienti etc., deci toate se leaga”, considera  Puia Purcaroiu.NU vrem legalizarea «plicului» ci NORMALIZAREA situatiei din sistemul sanitar. Este ridicola propunerea legalizarii si imorala marirea salariilor doar din spitale. La fel de stupide sunt solicitarile unor «colegi» ca banii din sistemul public sa mearga doar la unitatile publice, uitand ca singurele institutii medicale in proprietatea statului, asimilate ideei de publice, sunt doar unele spitale!”, spune un alt medic.

NU vrem legalizarea plicului…NU putem fi umiliti in ultimul hal de mandrii nostri guvernanti!!! NU avem DOAR obligatii. AVEM si drepturi ca in UE! Ce fac guvernantii acum este un genocid fata de populatie… NU MAI SUNTEM DISPUSI SA ACCEPTAM UMILINTA!”, scrie si Diana Popovici.

 

Radu Ganescu - presedinte COPAC

Radu Ganescu – presedinte COPAC

Cu ei sunt de acord atat medicii cat si pacientii care, prin vocea lui Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania(COPAC), care spune ca „Intelegem perfect ca rabdarea medicilor a ajuns la final. Sunt putini, muncesc extrem de mult si sunt platiti foarte prost. Imi doresc ca medicul care ma opereaza sa nu se gandeasca in acel moment cu ce plateste facturile, imi doresc sa fie preocupat exclusiv de actul medical. Pacientii sunt alaturi de medici in ceea ce fac in acest moment si nu se vor intoarce impotriva lor, pastrand puternica relatia medic-pacient. Ca pacient, imi doresc in egala masura tratamente performante, servicii medicale de calitate si medici bine pregatiti. Nu as vrea ca toti medicii valorosi sa lucreze in strainatate. Consider ca acest lucru se poate face doar prin alocarea a 6% din PIB catre sanatate”.

Medicii de pe Facebook au formulat chiar o lista cu peste 50 de propuneri, prin care cer ca Sanatatea sa primeasca 8% din PIB, astfel incat intregul sistem de sanatate sa poata fi modernizat, iar salariile sa plece de la 3.500 de lei (la angajare) si sa ajunga la 8.470 de lei pentru gradul si treapta cea mai inalta, la care sa se adauge o serie de sporuri si facilitati pentru garzi, pregatire profesionala, transport, recunoasterea performantei medicale si chiar asigurarea unei pensii speciale pentru medici. Interesanta este propunerea adoptarii unei grile de salarizare dupa model german, care sa plece de la acelasi nivel pentru toate specialitatile, iar diferenta sa fie facuta de vechime, sporuri si grade profesionale, eventual de ocuparea unor functii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Medici

Comentarii (2)

  1. Petruta Gabriela Klein-Dinu spune:

    Ba vor… si chiar mult, pe mama mi-au dat-o acasa mai bolnava, cu o infectie urinara in plus si scrie pe ieșirea din spital “pacient necooperant”. De ce “necooperant”? Simplu, i-a dat doctoritei doar 200 de lei, nu a “copperat” de ajuns.

  2. Elena Stoichita spune:

    Isi bat joc de cei din sistemul sanitar!
    BRAVO domnilor doctori!
    Avem nevoie de salarii decente nu de pomana lor de 25%.

Adaugati un comentariu


 

*