Continua protestele in Sanatate

19 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Ministrul Nicolaescu da din umeri neputincios, declarandu-se „un ministru fericit” daca ar avea 6% din PIB. 40.000 de salariati din sanatate vor marsalui insa prin Bucuresti in a de-a doua etapa a protestului, daca nu le sunt solutionate revendicarile, sustin liderii Colegiului Medicilor si ai SANITAS.

 

protestmedici - sanatatea buzoianaAproximativ 150 de medici, asistenti medicali, infirmiere si persoanl auxiliar au protestat astazi, in fata Ministerului Sanatatii, profesionistii din sanatate pochetand institutia pentru a doua zi consecutiv.

Aflat in mijlocul manifestantilor, ministrul Nicolaescu le-a spus acestora ca „unele proiecte de lege sunt exact ceea ce dvs. doriti, alte revendicari nu cred ca vor putea gasi o solutionare astazi sau maine” si i-a invitat, incepand de sambata, la negocieri, precizand ca „daca as avea 6% din PIB, as fi un ministru fericit”. El a mai spus ca a prezentat miercuri, in sedinta de Guvern, o informare referitoare la aceasta situatie si a primit mandat de la premierul Ponta sa discute cu protestatarii. „Daca de sambata ne asezam la masa, sa incercam sa gasim solutii… Eu, saptamana viitoare, ma voi duce in guvern sa ii prezint premierului stadiul negocierilor. Va rog incetati protestele cat timp avem dialog, menajati-va eforturile, ca aveti destula treaba la spitale”, a incheiat Nicolaescu.

Vicepresedintele Federatiei SANITAS, Marius Sepi, a declarat insa ca angajatii din sistemul de sanatate sunt deschisi oricarui dialog, cu conditia ca acesta sa fie un dialog care sa duca la rezultate concrete.

Nu mai vrem declaratii politice, ceea ce noi cerem este ceea ce ei au promis prin progamul lor de guvernare”, sustine Sepi.

Protestatarii au afisat bannere pe care scria „Noi vrem respect”, „Ne-am saturat sa ne caram singuri crucea”, „Vrem dublarea salariilor medicilor rezidenti”, „6% din PIB pentru Sanatate”.

 

sanitas buzau 019Reprezentantii buzoieni ai Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate au protestat si ei, astazi, la Bucuresti, in frunte cu viceliderul SANITAS Corina Donescu, in timp ce liderul local al organizatiei sindicale, Mariana Munteanu, participa la Comisia Sociala organizata de Prefectura Buzau.

Protestatarii au fluierat si au afisat lozinci prin care au cerut „respect” pentru sistemul medical, dar liderii acestora nu au fost chemati la negocieri, desi ministrul a declarat cu o zi in urma ca singura modalitate de rezoolvare a problemelor este la masa negocierilor.

Asa cum am spus si cu alte ocazii, vrem sa se aloce 6% din PIB pentru Sanatate, finantarea cheltuielilor spitalelor pana la sfarsitul acestui an, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica acestui sistem, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistemul public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti. Totodata, cerem consultarea reala a Coalitiei profesionistilor din sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana, Mariana Munteanu.

 

Coalitia vrea 6% din PIB pentru Sanatate

Coalitia vrea 6% din PIB pentru Sanatate

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, sustine ca dupa pichetarea Ministerului Sanatatii, urmeaza organizarea unui mars si a unui miting in Bucuresti, la care sunt asteptati sa participe aproximativ 40.000 de profesionisti din sanatate, iar in ultima instanta se va recurge la greva generala si chiar la demisia in bloc a medicilor.

Daca nu se tine cont de ceea ce dorim noi, nu poate sa fie decat greva generala in sanatate. Daca nu, dupa exemplul colegilor nostri din alte tari, care au reusit in sase ore sa isi rezolve problema, demisia in bloc. Sa lucreze in sanatate cei care ne dau lectii si nu ne dau fonduri! Domnul ministru este de acord cu revendicarile noastre, numai ca declara o anumita neputinta din cauza deciziilor care se iau la nivel guvernamental si la nivelul Parlamentului, decizii cu care el este obligat sa fie solidar”, a declarat Astarastoae, mentionand ca profesionistii din sanatate sunt decisi sa nu dea inapoi, cerand Guvernului sa-i dea puteri depline lui Nicolaescu, sa negocieze cu profesionistii din sistem.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca intelege doleantele protestatarilor, dar nu a spus si ca acestea vor fi solutionate. El i-a cerut insa ministrului Nicolaescu sa discute cu oamenii, sa le spuna care este realitatea si cat poate Guvernul sa faca in acest moment, iar cel mai important, sa-i determine sa renunte la proteste.

 

protest sanatateMinistrul Sanatii, Eugen Nicolaescu, le-a transmis miercuri, cadrelor medicale, ca problemele din sistem nu se vor rezolva in strada, invitandu-i la dialog, dar si  ca Guvernul nu are bani, iar dublarea salariilor medicilor este imposibila in acest an. „Eu am spus ca in acest an este imposibil, pentru ca nu este buget, nu putem sa inventam buget in luna septembrie, dar incercam sa gasim poate anumite procente. Suntem in calcule, cand le vom termina, o sa stam de vorba. Eu le-am spus de cate ori m-am intalnit cu dumnealor, pentru medicii rezidenti, ca sa nu amestecam toate salariile aici, pentru medicii rezidenti ar putea sa fie de la 2% la 20%, in functie de cum vom termina calculele prin restructurare si reorganizare, dar mai devreme de 1 noiembrie nu pot fi acordate”, a spus Nicolaescu.

Profesionistii din Sanatate cer insa ca „Guvernul si Parlamentul sa ii dea puteri depline de negociere ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, astfel incat ceea ce hotaram aici sa fie acceptat fara tot felul de modificari. Experienta ne arata ca discutam aici, stabilim un acord, dupa care in Guvern se revine, pentru ca sunt alte prioritati. Sa ni se spuna clar: sanatatea nu este prioritate si nu avem nevoie de profesionisti. Domnul presedinte Basescu ne-a spus-o clar, sa plecam in strainatate si ne-o spune si Guvernul, si Parlamentul si atunci plecam sau sa se spuna ca este o prioritate si atunci prioritatea o stabilim si in cadrul bugetului”, a spus presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Vasile Astarastoae, admitand ca problemele se rezolva la masa dialogului intr-o tara normala, insa nu si intr-o tara ca Romania, unde modelul protestelor in strada este singura forma de manifestare care a dat roade.

Protestul la care participa angajatii din sistemul de sanatate este programat sa aiba loc timp de 9 zile, in perioada 18-27 septembrie, cand vor avea loc pichetari ale Ministerului Sanatatii, cu cate 120-150 de manifestanti. Urmeaza, in octombrie, un mars si pichetarea Guvernului, iar in noiembrie, greva generala.


Adaugati un comentariu


 

*