Ministrul Sanatatii, suparat. Profesionistii din Sanatate, si mai suparati

4 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Eugen Nicolaescu spune, ca de fiecare data cand este „incoltit”, ca medicii, asistentele si studentii care au iesit in strada trebuie sa vina la masa dialogului. Medicii si asistentii cer, insa, solutii si ameninta cu greva generala.

 

 BUZAU SANITAS (SB)Cum era de asteptat, ampla miscare de protest organizata sambata de Coalitia Profesionistilor din Sanatate a generat si o reactie din partea Ministerului Sanatati (MS). Institutia a remis un comunicat de presa chiar in timp ce miile de medici, asistente si studenti la medicina isi strigau nemultumirile in strada, ajunsi la capatul rabdarii in privinta neajunsurilor cu care se confrunta de ani buni, in activitatea de zi cu zi. Din pacate, in loc sa vina cu solutii, sau cel putin cu niste propuneri viabile pentru rezolvarea problemelor ridicate de protestatari, ministrul Eugen Nicolaescu isi exprima nemultumirea cu privire la decizia personalului medical de a iesi in strada, reiterand afirmatia ca ar fi putut alege calea dialogului.

Ministerul Sanatatii isi exprima regretul fata de optiunea liderilor Coalitiei Profesionistilor din Sanatate de a organiza (…) un  mars de protest si aceasta pentru ca MS porneste de la un principiu de baza si anume ca orice problema isi poate gasi solutionarea prin dialog continuu, colaborare si incredere reciproca” se arata in deschiderea comunicatului remis de minister, chiar in timpul protestului de sambata, la care au participat peste 5.000 de cadre medicale, in frunte cu dr.Vasile Astarastoae, presedintele CMR si lideri ai SANITAS, carora li s-au alaturat numerosi studenti la medicina, medici dentisti, psohologi, farmacisti.

 

sanitas buzau 1Profesionistii din Sanatate sunt, insa si mai suparati si spun ca nu vor renunta la proteste decat atunci cand promisiunile se vor transforma in decizii concrete si vor fi publicate in Monitorul Oficial.

Promisiunile consilierului personal al primului-ministru pe probleme macroeconomice, Cristian Socol, care a declarat ca „incepand cu 2014, ne putem astepta la o crestere sustenabila a bugetelor pentru Educatie si Sanatate. Nu putem sa marim deodata, peste noapte, aceste bugete cu un procent considerabil, ci o vom face in masura in care rezultatele economice si spatiul bugetar o vor permite. Cert este ca aceste cresteri vor avea loc”, nu i-au convins pe profesionistii din sanatate sa renunte la proteste.

Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), considera ca „Marsul Tacerii” a fost o victorie, mai ales prin faptul ca pentru prima data „populatia a aplaudat, manifestandu-si astfel solidaritatea cu cadrele medicale, care sustin si drepturile pacientilor de a avea acces la un sistem de sanatate normal, comparabil cu cel din tarile europene”, dar protestele vor continua pana la indeplinirea dezideratelor propuse.

 

sanitas buzau 2Dreptul membrilor Coalitiei Profesionistilor din Sanatate de a recurge la o astfel de forma de protest este insa recunoscut de oficialii MS, chiar in acelasi document, in care se recunoaste ca s-au purtat numeroase discutii pentru gasirea unor solutii optime la problemele sistemului sanitar romanesc.

Faptul ca s-a ajuns insa la proteste de strada denota ca respectivele discutii nu au avut  niciun rezultat, iar problemele au ramas aceleasi si chiar s-au acutizat.

In aceasta situatie, in loc sa-si puna unele probleme in privinta propriilor competente, oficialii din minister, in frunte cu ministrul Nicolaescu, prefera sa-si exprime regretul pentru faptul ca medicii si asistentii au ales sa protesteze in strada

Ministerul Sanatatii depune toate eforturile legale pentru rezolvarea cat mai curand a problemelor stringente din sistemul sanitar, care nemultumesc atat pacientii si cadrele medicale, cat si autoritatile”, mai spune Nicolaescu.

Principalele revendicari ale Coalitiei Profesionistilor din Sistemul de Sanatate se refera la alocarea a 6% din PIB pentru sanatate pana in 2016; dublarea salariilor medicilor rezidenti; o legislatie care sa protejeze independenta profesionistilor; autonomia spitalelor; apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati; o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate.

 

SANITAS BUZAU (SB)Reamintim ca sambata, 2 noiembrie, cateva mii de medici, asistente, farmacisti, psihologi si studenti la medicina au participat la o ampla actiune de protest, marsaluind pe traseul Piata Victoriei-Palatul Parlamentului pentru „respect pentru profesionistii din sanatate si o mai buna finantare a sistemului sanitar”. La protest au participat si medicii buzoieni, reprezentati de membrii Consiliului Judetean al Colegiului Medicilor, prezidat de dr. Ion Japie, dar „grosul” grupului a fost constituit din medicii si asistentii medicali membri SANITAS, sustinuti de Corina Donescu – vicepresedinte si Aura Cosma – secretarul general al organizatiei. „Actiunile noastre vor avea efect asupra tuturor angajatilor din sistemul sanitar, fie ca sunt sau nu membri de sindicat, fac parte din SANITAS sau din organizatii care nu s-au implicat in aceste miscari de protest si in negocierile care se poarta cu Ministerul Sanatatii si cu Guvernul”, atrag atentia liderii Coalitiei la nivel local.

Este posibil ca supararea ministrului sa fie mai mare ca in alte ocazii si din cauza faptului ca protestatarii i-au lipit fotografia pe o cruce si pe un sicriu ce simbolizau starea actuala a sistemului sanitar din Romania.

 Comentarii (1)

 1. L. Buzoianu spune:

  Un politruc
  Acest politruc, Nicolaescu, spune ca revendicarile trebuie rezolvate la masa dialogului. Dar nu precizeaza cand, deoarece fiecare guvernare a avut ca principale probleme sanatatea si invatamantul si pana la acest moment, in 23 de ani, nu s-au gasit niciodata solutii si nici timp de discutii (mentionez ca in 23 de ani PNL a participat la 2-3 guvernari iar PSD la circa 6-7 – deci nu s-a vrut). Pe de alta parte scuza cu ”trista mostenire” nu merge – cand erau la opozitie doar stiau ce se intampla in tara, deci cand au venit la guvernare de ce au promis ce nu puteau da?
  Este un mincinos de cea mai joasa speta deoarece, cel putin in acest an, semnalele de la personalul medical au venit din primavara, dar pana acum nu a venit cu nicio propunere concreta. Propunerea de ultim moment cu 3% pentru rezidenti este si ea nesigura.
  Pana cand nu se ia un angajament concret, in scris, cu termene, nu cred ca este acceptabila solutia lui sau a oricarui alt guvern ”stati baieti cuminti si asteptati ca avem noi grija ca o sa rezolvam (probabil la Calendele grecesti)”.
  Timpul s-a scurs, banii s-au furat de toti politicienii, deci ce mai ramane de facut ?!?…

Adaugati un comentariu


 

*