Nicolaescu face promisiuni cu jumatate de gura. Profesionistii din sanatate continua protestele

23 septembrie 2013 | 0 comentarii |

In urma intalnirii dintre reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai Profesionistilor din Sanatate s-a concluzionat ca cea mai importanta revendicare, 6 la suta din PIB, nu are sanse de crestere pana in 2016, astfel ca protestele vor continua.

 

protestmedici - sanatatea buzoianaDuminica, la sediul Ministerului Sanatatii, ministrul Eugen Nicolaescu, impreuna cu secretarii de stat Raed Arafat, Radu Pana si Iulian Chiriac,  ministrul pentru Dialog Social Adriana Doina Pana si un reprezentant al Ministerului Muncii au avut discutii prelungite si destul de tensionate cu reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sanatate.

Ministrul Sanatatii a declarat, in cadrul conferintei de presa carfe a urmat acestei intalniri, ca s-au identificat mai multe solutii pentru a rezolva unele  revendicari ale angajatilor din sistem, insa principala revendicare a protestatarilor, privind alocarea a 6% din PIB acestui domeniu, nu poate fi rezolvata imediat. El a sustinut insa, cu jumatate de gura, ca bugetul sanatatii va creste gradual, pana in anul 2016, conform programului de guvernare.

Am convenit ca putem sa crestem finantarea sistemului sanitar ca sa ajungem la 6% si din alte surse. Am identificat inca patru alte canale. Urmeaza sa le aprofundam, sa le analizam cu mai mult profesionalism si, in final, toate sa mearga sa fie apreciate de catre Guvern. Am identificat multe solutii la problemele pe care Coalitia le-a ridicat, avem pentru o mare parte dintre ele termene si modalitati de realizare. Chiar daca nu pot fi rezolvate imediat, ne-am propus anumite etape prin care sa ajungem la solutionare si avem un singur punct in divergenta, a carui rezolvare care nu depinde numai de Ministerul Sanatatii. Am convenit ca trebuie sa atingem acest obiectiv (6% din PIB- n.r.),  conform programului de guvernare, in 2016, dar si ca este nevoie sa se faca o prioritizare a modului in care se vor aloca procente in fiecare an ca sa se ajunga la acest stadiu”, a declarat Nicolaescu.

 

Coalitia din sanatate nu renunta la proteste

Coalitia din sanatate nu renunta la proteste

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, impreuna cu Marius Sepi, vicepresedintele SANITAS, au declarat insa ca protestele personalului medical anuntate pentru luna septembrie vor continua, iar luni la ora 11,00 vor fi realizate pichetari in fata Ministrului Finantelor si Ministerului Sanatatii, aratandu-si astfel nemultumirea.

Profesorul Astarastoae a precizat ca isi mentine in continuare solicitarea cu privire la dublarea salariilor medicilor rezidenti, subliniind ca aceasta este una adresata guvernului. „Intr-o tara normala, Ministerul Finantelor nu este stat in stat. Am ramas pe aceeasi pozitie, solicitam dublarea salariilor medicilor rezidenti”, a spus Astarastoae, acuzand totodata presiunea politica tot mai mai mare din sistemul medical, pe care a comparat-o cu „un cancer”.

Vom modifica actele normative astfel incat cariera profesionala sa nu se bazeze pe carnetul de partid, ci pe merite profesionale. Coalitia si Ministerul Sanatatii vor cauta sa impuna in lege criterii care sa nu permita influenta politica asupra spitalelor, ci un management real al acestora”, a spus dr. Astarastoae, accentuand faptul ca protestele nu sunt indreptate impotriva cuiva, ci sunt in favoarea constructiei unui sistem de sanatate performant.

 

Eugen Nicolaescu , ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu , ministrul Sanatatii

Ministrul Sanatatii a incercat sa se pozitioneze de partea manifestantilor, dar fara a face promisiuni ferme. El a spus ca in cazul in care Guvernul va acorda indexari salariale in anul 2014, personalul sanitar ar trebui sa aiba prioritate, dar indexarea sa fie mai mare pentru personalul cu salarii mai mici si in procente mai mici pentru personalul cu leafa mai mare.

Referitor la faptul ca personalul medical nu face parte din categoria functionarilor publici si nu poate fi asimilat acestei categorii de angajati, ministrul Sanatatii spune ca vor fi gasite trei cai de solutionare, prin care sa se statueze acest lucru in Legea 95, a Sanatatii.

S-a propus, totodata, modificarea Codului Penal, astfel incat sa se protejeze convorbirile dintre medici si pacienti.

Exista probleme din practica, pe care medicii mi le-au sesizat, referitoare la confidentialitatea convorbirilor dintre pacient si medici, care trebuie protejate si asta sa fie clar, prin lege, sub atentionarea de sanctionare daca nu se respecta prevederea legala. Eventual, sa se faca o modificare a Codului Penal, la care iarasi trebuie sa avem un punct de vedere al Ministerului Justitiei, in ceea ce inseamna ca interceptarile convorbirilor telefonice dintre medic si pacient nu pot utilizate in afara cadrului legal”, a afirmat ministrul.

 

Medicina scolara, in atentia autoritatilor

Medicina scolara, in atentia autoritatilor

Revenind la declaratiile recente referitoare la medicina scolara, Nicolaescu a precizat ca s-a decis formarea unui grup de lucru care sa arate clar care sunt obiectivele, cum pot fi ele atinse si care vor fi instrumentele pentru a atinge aceste obiective.

Am avut cateva discutii pe medicina scolara si cea dentara. A ramas ca  aici sa facem un frup de lucru care sa ne spuna, pana la urma, foarte clar care sunt obiectivele medicinei scolare, cum pot fi ele atinse, care vor fi instrumentele pe care le vom avea la dispozitie ca sa le atingem. Am convenit impreuna cu cei care reprezinta medicina scolara sa facem aceasta trecere in revista si, in final, sa gasim solutii pana la sfarsitul anului, iar in prima parte a anului urmator, impreuna si cu MEN care se ocupa de partea de invatamant superior, sa gasim care sunt acele modificari legislative necesar ca sa putem sa atingem obiectivele pe care ni le-am propus”, a explicat ministrul Nicolaescu. Nu a dat insa nicio speranta medicinei dentare de a primi, cel putin in acest an, vreun leu pentru servicii gratuite pentru copii si persoanele defavorizate.

Potrivit ministrului, informarea privind discutiile de la intalnirea cu reprezentiantii Coalitiei profesionistilor din sanatate va fi prezentata in sedinta de guvern de miercuri.

 


Adaugati un comentariu


 

*