Medicii si asistentii medicali ies in strada

6 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Ei ameninta cu greva generala in luna noiembrie, daca revendicarile nu le vor fi luate in considerare de Guvern. Politicienii sunt avertizati „sa nu politizeze acest demers, cum au facut cu maidanezii, pentru ca vor avea niste surprize foarte mari”.

 

Dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR

Dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR

Coalitia Profesionistilor din Sanatate a hotarat astazi declansarea grevei generale in luna noiembrie, in cazul in care Guvernul nu acorda minimum 6% din PIB pentru Sanatate si nu adopta o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, a precizat profesorul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), la conferinta de presa care a urmat intalnirii Coalitiei.

Lista revendicarilor, aprobata de Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate, contine si alte solicitari majore, respectiv „o lege specifica sistemului de sanatate in care proiectul privind performanta sa reprezinte un capitol, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate”, a mai spus Astarastoae.

Acelasi punct de vedere a fost exprimat si de prim-vicepresedintele SANITAS, Marius Sepi.

 

Marius Sepi - SANITAS

Marius Sepi – SANITAS

Coalitia si-a stabilit deja calendarul protestelor, iar intre 9 si 13 septembrie, liderii organizatiilor membre din judete vor inmana prefectilor lista cu revendicari. In data de 17 septembrie va avea loc o noua sedinta a Coalitiei, in care vor fi analizate actiunile realizate pana atunci, iar intre 18 si 27 septembrie sunt programate pichete zilnice in fata Ministerului Sanatatii si Ministerului de Finante, urmand ca in octombrie sa aiba loc un miting in fata Guvernului.

Daca in aceasta perioada vom descoperi ca nu se va intampla ceva pozitiv fata de revendicarile pe care Coalitia profesionistilor o va inainta decidentilor, in luna octombrie vom organiza in Bucuresti un miting in fata Guvernului si un mars pe traseul de la Guvern- Ministerul de Finante – Parlament. Daca si dupa aceste evenimente decidentii nu ne iau in seama, luna noiembrie este rezervata ca principiu unei greve generale in sistemul de sanatate”, a explicat prim-vicepresedintele Federatiei SANITAS, Marius Sepi.

Reprezentantii medicilor au mai spus ca ar putea exista si demisii in bloc, precum si anularea contractelor medicilor de familie cu Casa de Asigurari de Sanatate, in cazul in care factorii responsabili nu vor lua in seama revendicarile profesionistilor din sanatate.

 

Coalitia vrea 6% din PIB pentru Sanatate

Coalitia vrea 6% din PIB pentru Sanatate

Profesorul Astarastoae le-a cerut oamenilor politici sa nu politizeze demersul medicilor, cum au facut cu cainii comunitari.

Am decis sa continuam miscarile si am decis graficul acestor miscari. Atragem atentia factorilor politici sa nu incerce sa politizeze demersul nostru, pentru ca avem o memorie foarte buna si daca o sa vedem ca lacrimeaza unii sau altii, o sa le aducem aminte ce au facut ei si avem ce sa spunem. Miscarea noastra este o miscare civica pentru demnitate, pentru independenta profesiei, pentru un sistem de sanatate care sa fie centrat pe pacient in sensul real al cuvantului. Sa nu indrazneasca sa faca ceea ce au facut inclusiv cu cainii comunitari, sa o politizeze, pentru ca vor avea niste surprize foarte mari”, a mai declarat prof. dr. Astarastoae, la conferinta de presa.

Presedintele CMR cere ca legea salarizarii sa rezolve cu prioritate problema rezidentilor, incepand chiar „cu 1 septembrie, pentru ca plata se face in octombrie si este o cerinta ne-negociabila”.

Presedintele CMR a explicat ca un medic rezident castiga la ora actuala 800 de lei, dar ar trebui sa castige intre 2.100 si 2.700 de lei, specialistul care castiga acum 2.100 de lei, ar trebui sa castige 4.500 de lei, iar un medic primar, care are un salariu de 3.200 de lei pe luna, ar trebui sa castige 5.700 de lei.

 

asistente spitalProfesorul Astarastoae a tinut sa precizeze ca demersul medicilor nu este impotriva Ministerului Sanatatii, dar se va adresa ministrului Sanatatii pentru ca el sa fie reprezentantul si mesagerul nostru catre primul ministru Victor Ponta, care a gasit fonduri pentru institutiile de represiune dar nu si pentru profesionistii din sanatate. Ponta a uitat ca ne-a promis bani pentru marirea salariilor rezidentilor. De pe 9 septembrie anul trecut si pana acum, nu am discutat deloc. Eu spun ca se gasesc bani in bugetul actual, cu conditia ca el sa fie impartit dupa prioritati”, a mai aratat presedintele CMR, subliniind ca medicii romani, pana la 30-35 de ani, au ajuns sa traiasca din banii parintilor, pachetele de acasa si atentiile pacientilor, ceea ce nu este anormal si stresant.

La randul sau, Marius Sepi, a declarat ca „ne dorim ca incepand cu data de 1 ianuarie 2014, tot ceea ce inseamna principiile din legea 284 sa se aplice in sistemul de sanatate. Ar fi in primul rand o etapa de crestere progresiva a veniturilor undeva pana in 50%, pana la urma o reparatie morala fata de ceea ce ni s-a intamplat in ultimii patru ani de zile, in care noi am suportat taieri masive de salarii, de drepturi, de sporuri”, a punctat reprezentantul SANITAS.

El a tinut sa mentioneze ca in cazul unei greve generale se va asigura acel minim al personalului sanitar, astfel incat populatia sa nu aiba de suferit, dar „cei pe care noi ii reprezentam, unii vor pune seringa jos, iar unii vor pune stetoscopul jos. In timpul grevei generale se va asigura asigura acea treime din lege”.

 


Adaugati un comentariu


 

*