Cardul de sanatate, o afacere de 2,5 milioane de lei

6 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Contractul a fost atribuit companiei  S&T Romania, prin negociere directa, fara anunt de participare.

 Contractul, atribuit prin negociere directa

Contractul, atribuit prin negociere directa

Un contract de 2 milioane de lei, la care se adauga TVA de 480.000 de lei, a fost atribuit de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), companiei S&T Romania, aleasa sa se ocupe de productia si distributia cardurilor europene de asigurari sociale de sanatate, aceasta fiind, de altfel, singura firma care a inaintat o oferta pentru acest proiect.

Contractul a fost atribuit pe 22 august, prin negociere, fara anunt de participare, potrivit anuntului de pe site-ul de licitatii publice al Guvernului, justificarea alegerii acestui sistem de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare fiind aceea ca „ansamblul ofertelor prezentate ca raspuns la o licitatie deschisa, la o licitatie restransa sau la un dialog competitiv a fost neconform sau inacceptabil”, astfel ca „au fost luate in considerare la negocieri doar ofertele care au respectat criteriile de selectie calitativa”.

Contractul privind productia si distributia cardurilor europene de sanatate nu va putea fi subcontractat, se mai arata in anunt.

Compania S&T Romania a fost infiintata in 1994 ca filiala a S&T System Integration & Technology Distribution AG – Austria si ofera o gama variata de servicii de consultanta IT, dezvolta si implementeaza solutii personalizate si le asigura clientilor asistenta non-stop, avand intre parteneri mari companii precum HP, IMB, Cisco, Oracle, lenovo sau Microsoft, potrivit site-ului propriu.

 

 

Presedintele CNAS, Cristian Busoi

Presedintele CNAS, Cristian Busoi

Presedintele CNAS, Cristian Busoi, declara, la sfarsitul lunii iulie, ca s-au produs 215.000 de carduri, apreciind ca daca partenerul acestui proiect, CN Imprimeria Nationala SA, va tipari cardurile cel putin in acelasi ritm, pana la sfarsitul anului vor fi produse 7,5 milioane de carduri nationale de sanatate, dar populatia va intra in posesia lor numai dupa ce medicii, spitalele si laboratoarele vor avea cititoare, precizand ca acestea ar putea fi folosite din 2014. Comunicatul nu face insa nicio mentiune referitoare la distribuita cardurilor. In acest context, se pune intrebarea: S&T va produce si distribui cardurile sau cele 2,5 milioane de lei sunt numai pentru distributie?

Costul unui card national de sanatate este de 2,2 euro plus TVA, iar al cititoarelor, de cel mult 50 de euro, conform presedintelui CNAS.

La inceputul lunii august, medicii de familie au lansat o campanie online „DA cardului de sanatate! NU distribuirii! NU inscriptionarii!”, pentru  strangerea de semnaturi prin care sustineau introducerea cardurilor de sanatate, dar respingeau distribuirea si inscriptionarea de catre ei.

Vinerea trecuta, la Conferinta regionala a medicilor de familie, care a avut loc la Mamaia, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a acceptat ca „distribuirea cardurilor de sanatate cu medicii de familie este cea mai proasta solutie” si i-a asigurat pe acestia ca nu ei vor distribui cardurile, iar pana la 15 septembrie se va gasi o solutie rezonabila la aceasta problema. Ministrul a obtinut insa acordul medicilor ca ei sa initializeze documentul, impreuna cu pacientul.


Adaugati un comentariu


 

*