Medicii romani ingroasa pungile recrutorilor francezi

15 mai 2013 | 3 comentarii |

Afacerile companiilor private din Franta care recruteaza medici straini infloresc, fiind vizati mai ales cei din Romania, comenteaza publicatia L’union presse.

 

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007a facut ca activitatea noastra sa ia avant”, recunoaste Sophie Leroy, fondatoarea uneia dintre  agentiile de recrutare a fortei de munca in domeniul medical din Franta, Arime. Ea mai spune ca sunt preferati in special medicii si asistentii medicali din tarile Europei de Est, care avand venituri mici in tara de origine, sunt incantati de ceea ce li se ofera in Franta.

Romanii sunt insa preferati de recrutori, ca si de angajatori, din doua motive. Primul este de ordin financiar, un medic roman castigand intre 300 si 400 de euro pe luna in tara sa, iar al doilea este legat de importanta predarii limbii franceze in scolile romanesti, astfel ca nu mai este necesara o perioada in care sa asimileze limba tarii care-i „adopta”,  mentioneaza Leroy.

Din Romania, in ultimii 7 ani, au plecat sa lucreze in strainatate peste 14.000 de medici, potrivit Colegiului Medicilor din Romania. Cei mai multi dintre ei au mers in Franta, iar mai nou, prefera Germania.

 

In privinta numarului de companii recrutoare de medici existente in Franta, Patrick Romestang, care se ocupa de problemele de demografie medicala in cadrul Ordinului Medicilor din Franta, spune ca „incertitudinea este completa”.

Dar Agentia France Presse a descoperit o duzina pe Internet. Spre exemplu, Medicis Consult este o societate privata specializata in recrutarea de medici straini, care percepe o taxa de 8.000 de euro. Pretul include gasirea candidatului, verificarea diplomelor sale si asigurarea demersurilor administrative in vederea angajarii.

Primarii sau directorii de spitale nu ezita sa faca apel la astfel de structuri, franceze ori straine, ca sa-si rezolve criza de medici, mai ales ca din tarile est-europene vin specialisti gata pregatiti, unii chiar cu o experienta foarte buna, iar pe deasupra nu sunt la fel de pretentiosi ca medicii francezi. Este un fenomen „relativ nou”, care dateaza de trei-patru ani, afirma Mathilde Reynaudi, autoarea unui studiu pe acest subiect, de la Centrul de Analize Strategice (CAS).

 

Cei mai multi dintre candidati sunt din tari ale UE si au diplome europene ce le permite sa practice in Franta, la fel ca medicilor francezi.Avem o multime de candidati din Grecia, unde conditiile de munca s-au deteriorat, spune Zuzanna Jendryczko,de la firma Paragona, cu sediul in Polonia. Din 2006, ea a recrutat pentru centrele medicale din nordul Frantei in special anestezisti, gastroenterologi, radiologi sau generalisti.

Pe aceasta piata in curs de dezvoltare, „beneficiile sunt foarte variabile, atat in termeni de pret, cat si de continut”, spune Mathilde Reynaudi, de la CAS. Unele dintre firmele care se ocupa de recrutare se limiteaza sa „vanda CV-ul, fara sa explice recrutilor conditiile reale de munca”, subliniaza aceasta. Nepregatiti, acesti medici se lupta pentru a se integra si a-si face o clientela, iar unii sfarsesc prin a renunta.


Categorii: Business, Companii, Jobs, Stiri

Comentarii (3)

  1. Andrei Alesandru spune:

    Bravo, Tamara, pentru cele scrise mai sus!

  2. Tamara Stoian spune:

    Dar nici ei pe noi! Cum iti explici ca medicul de familie asteapta mici atentii sa ti dea o trimitere mai departe sau orice alt serviciu? Cum e posibil? Cum e posibil ca medicii nostri sa ia spaga pt interventii chirurgicale ..nu au salarii? Noi nu platim contributii de sanatate? Noi nu mai avem respect pentru noi intre noi…Si sa nu mai aud ca medicii nostri nu castiga sufiecient; intrebati chirurgii cat castiga… intrebati ginecologii cat castiga… intrebati MAI ALES STOMATOLOGII CAT CASTIGA…

  3. Nina Oprea spune:

    Noi nu suntem in stare sa apreciem medicii!!! Parlamentarii nu fac nimic pentru medici…

Adaugati un comentariu


 

*