Sanatatea are nevoie de fluierul arbitrului

15 mai 2013 | 0 comentarii |

Francisco StoicaLa fotbal, treburile sunt clare. Poti primi cartonas galben nu numai daca te-ai dus cu crampoanele pe glezna unui adversar, care a fost scos in urma faptei tale cu targa de pe teren, dar si pentru intentia de a faulta. In afara terenului de fotbal, intentia nu prea este bagata in seama. Am vrut sa depasesc viteza legala, am avut de gand sa fur bani de la banca… Ei si? Sa fii sanatos!

Ar fi ideal sa se poata preveni cumva fapta, atunci cand este in stadiul de intentie. Sau propunere. In toate domeniile ce ne marcheaza viata, nu se iau hotarari decat in urma unor consultari. Decizia este inaintata apoi la forul imediat superior, care o aproba sau nu. La ce nivel se intampla aceste lucruri, conteaza mai putin. Problema este ca rezulta hartii scrise al caror continut trebuie respectat de o mare masa de oameni.

Am spus aceste lucruri pentru ca eu nu cred ca Centrele de Asistenta Sociala din tara au chemat la reevaluare bolnavii cu handicap fara sa fie acoperiti de hartii semnate de unii si de altii. Si daca cineva a spus faceti asa, oamenii au executat. Probabil, sistemul nu a avut atatia salariati care sa mearga acasa la persoanele cu dizabilitati si sa constate daca dosarele au fost intocmite corect. Dar o solutie omeneasca putea fi gasita, macar pentru cei care nu sunt transportabili.

Dar stiti de unde cred eu ca pleaca totul? De la cei care au luat spaga de la oamenii sanatosi, pentru a-i trece in dosare cu un handicap. Scormonirea acestei stari de lucruri a fost doar un fum. Ati auzit de cineva care a fost pedepsit pentru fals? Pai daca un doctor spune ca o persoana este dusa cu pluta, poti sa-l contrazici? Si apoi, ce faci cu cei pe care ii descoperi ca au luat bani necuveniti multi ani? Le iei banii inapoi? De unde sa ii dea?

Nu s-a umblat la problemele de fond. Nu s-a inlaturat neincrederea in comisiile care atesta ca un om are un handicap. Au fost lasate sa functioneze si a fost mai simplu pentru autoritati sa zica, mai bine veniti voi anual, sa va verificam, intr-un picior sau taras, ca este interesul vostru.

Este o recunoastere a faptului ca treburile in acest domeniu nu sunt in regula. Si ca unii nu vor sa raspunda. Prefera sa-i poarte pe drumuri pe unii care abia pot sa mai iasa din casa. Se face de fapt o verificare mascata a valabilitatii unor dosare. A competentei si corectitudinii unor comisii care ar trebui trimise pe terenul de fotbal, unde se pedepseste si intentia.


Adaugati un comentariu


 

*