Genul programului: Comedie

11 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Francisco StoicaMinisterul Sanatatii a implementat, pentru perioada 1 decembrie 2009 – 30 decembrie 2012, un proiect de instruire si preventie pentru o viata sanatoasa.

Costul acestuia, de 16 milioane de lei, reflecta atentia ce se acorda acestui subiect. Obiectivul general, cresterea gradului de formare a profesionistilor din sistemul sanitar. Este foarte bine, pentru ca nu este de joaca atunci cand este vorba de cancerul de colon, cancerul de col uterin sau de san. Acest proiect se afla la final si, probabil, cei care s-au inscris la aceasta instruire au avut de invatat…

Intrebarea care se pune insa, este la ce foloseste acest lucru romanului? Cata preventie  s-a facut in practica si cum anume i s-a explicat fiecaruia dintre noi ce nu trebuie sa faca si ce-i face rau? Cumva aflam cate ceva din regulile preventiei doar cand ajungem la doctor, cand deja avem probleme de sanatate? Cand este poate deja prea tarziu?

Suntem bombardati aproape zilnic cu fel de fel de sfaturi. Nu mancati paine alba pentru ca are in continut nu stiu ce si poate genera cancer. Nu consumati paine neagra pentru ca are coloranti. Pai, ce facem? Trecem la mamaliga? De ce nu apare un ziare si la la televiziuni un specialist din sistemul medical care sa ne spuna la ce ne putem expune?

Ni se spune sa consumam iaurt nu stiu de care, pentru ca face bine la inima. De ce nu apare un doctor care sa ne spuna daca asta este o sarlatanie sau nu?

Trebuie sa bem doi litri de lichide pe zi. Este o invitatie pentru sanatatea noastra sau pentru un succes financiar al afaceristilor?

Reclamele cu medicamente sunt zi de zi. De ce nu apar specialistii in domeniu, sa ne dea siguranta in alegerea pe care o facem?

Mai direct, unde este preventia, in carnetele de notite ale doctorilor care au participat la instructaj? Ajunge atat? Ministerul Sanatatii nu are un compartiment de comunicare pentru asa ceva?

De fapt, traim intr-un cerc vicios. Nu poate nimeni sa spuna nu mai consumati cutare aliment, pentru ca ar provoca falimentul producatorului.

Asa ca omul cumpara, se imbolnaveste, ajunge la medic, pentru ca desigur, acesta nu ar putea exista fara pacienti.

Se vand medicamentele de pe rafturi, prospera industria farmaceutica. Mergem mai departe cu filmul? Ar fi prea in… negru situatia. Nu stiu de ce, dar parca nu se lucreaza pentru sanatatea noastra, desi totul este pe banii nostri.

Sa se incadreze totul intr-o drama bine regizata, sau trebuie sa ne vedem de treburile noastre in continuare si sa nu luam lucrurile in serios pentru a nu o lua razna?

Mai bine ne gandim ca facem parte dintr-o comedie, ca doar rasul ne face bine, este gratuit si nu ni-l recomanda prea multi…


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*