Dai bani la stat, nu vezi bomboane…

18 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Francisco StoicaIntri in cabinetele particulare si constati ca se poate si altfel. Mobilier de cele mai multe ori elegant, incaperi curate, scaune in cel mai rau caz, dar de cele mai multe ori fotolii si canapele. O asistenta cu un birou luxos, dotat cu tot ce trebuie, amabila cu toti pacientii. Si liniste, nu se inghesuie nimeni. La dispozitie, cate un bol cu bomboane din care cei mai curajosi se servesc, nestiind toti ca pentru ei au fost puse acolo. Spui ce te doare, platesti corespunzator si astepti. Ai asteptat aproape o luna momentul acesta, pentru ca asa se fac programarile.

Dincolo, la stat, este posibil sa fii consultat mai repede. In ziua respectiva insa, cand ti s-a spus sa vii, gasesti o gramada de lume. Daca ai noroc, gasesti si un un scaun, pe hol. Trec multi pe acolo, trebuie sa le faci loc. Asistenta iese si intra, mereu in alerta. Sansa ta este ca doctorul sa nu fie chemat la o urgenta. Atunci situatia se complica, nu ai cum sa mai stii ce se va intampla cu viitorul tau apropiat. Nu te intreaba nimeni de iti este foame sau sete, astepti, nu ai incotro. De bomboane nici nu poate fi vorba, nici de muzica in surdina. Ai in schimb parte, la sosirea doctorului care nu mai are decat putin timp la dispozitie, de certuri la usa, imbranceli. Pentru nervii tai este bine sa nu pierzi ziua. Altfel se complica totul. Reprogramare, iar statul in picioare…

Doua tablouri diferite, cu acelasi subiect. Daca faci parte din primul, dai bani o data sau de doua ori pe an, daca esti in al doilea, platesti lunar la Casa de Asigurari de Sanatate, plus ce se mai plateste, in conformitate cu legea, la spitalul unde te-ai prezentat. Respectul pentru tine este mai mare la cabinetele particulare. Te intrebi de ce, pentru ca mai multi bani se duc in cealalta parte. Culmea este ca in ambele locuri poti da peste acelasi medic. El stie sa-ti ofere conditii civilizate acolo unde este afacerea lui, dar nu pretinde acelasi lucru cand lucreaza in institutiile statului. Crede ca acolo nu sunt bani suficienti. Asa sa fie oare?

Probabil le convine. Cu cat cozile sunt mai mari si conditiile mai proaste in spitale, cu atat omul este nevoit sa apeleze la serviciile cabinetelor particulare. Care, daca nu pot rezolva cazuri mai complicate, te trimit la urgenta, tot la spital. Si asa tot dai dintr-un mediu in altul, esti plimbat de colo-acolo, la urma urmei nevinovat pentru ca ti-ai platit taxele la timp. Esti un cetatean respectabil din acest punct de vedere, dar nu si respectat cat trebuie de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, careia nu ar trebui sa-i scape nimic din ceea ce compune buna ta sanatate.

Spun acest lucru avand in vedere organigrama acestei institutii, de invidiat pentru cate directii are, directii care lucreaza pentru dumneavoastra, contributorii.


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*