Ancheta DNA la noua Maternitate din Buzau

18 ianuarie 2013 | 1 comentariu |

Procurorii anticoruptie au ridicat o serie de documente pentru a  verifica suspiciunile de frauda legate de asa-zisa „Maternitate” a lui Mocanu, in care s-au investit aproape 18 milioane de euro. Trei functionari ai Consiliului Judetean au fost deja audiati in legatura cu investitia.

 

Procurorii anticoruptie au descins saptamana acesta la Consiliul Judetean (CJ) Buzau, de unde au ridicat o serie de acte in legatura cu investitia derulata la Noua Maternitate din Buzau, inaugurata cu surle si trambite, la 1 iunie 2012, de fostul presedinte Victor Mocanu, aflat in campanie electorala pentru un nou mandat la sefia CJ Buzau. Vizita echipei DNA nu este deloc intamplatoare, avand legatura cu o plangere depusa la DNA cu privire la un contract de inchiriere a unor utilaje si dispozitive medicale, aduse in unitatea medicala la momentul inaugurarii.  La Consiliul Judetean  au fost ridicate documente de la Compartimentul „Achizitii”, dupa care procurorii DNA s-au deplasat la cladirea din strada Victoriei unde au facut o serie de fotografii. Trei angajatii ai CJ Buzau au fost chemati, ieri, la audieri, la  DNA.

In lagetura cu ancheta DNA, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristi Bigiu, a declarat: astazi „Am primit, marti, o vizita a unei echipe formata din procurori de la DNA Ploiesti. Acestia au ridicat o serie de documente legate de contractele de achizitie directa a unor aparate cumparate pentru dotarea Maternitatii noi, precum si documente legate de contracte de inchiriere de aparatura pentru aceeasi unitate. Este vorba despre un dosar din 2012. In aceeasi zi, echipa s-a deplasat si la cladirea Maternitatii noi, pentru a efectua cercetari specifice”.

In cursul zilei de joi, au fost convocati la Ploiesti trei angajati ai Consiliului Judetean, care au fost chestionati, dar ancheta deste departe de a fi solutionata. Surse din randul anchetatorilor spun ca este vorba despre persoane care au facut parte din echipa de implementare a proiectului si care la vremea respectiva detineau functii importante in aparatul tehnic al CJ, reprectiv, Constantin Lungu – sef Directie Asministrare si Patrimoniu si sef de proiect, Mirela Oprea – secretar general al judetului si Catatlin Botezatu – sef Birou Achizitii.

 

Inca din vara anului trecut, noua conducere a Consiliul Judetean Buzau a semnalat o serie de  nereguli legate de investititiile si aparatura medicala din noua institutie sanitara, despre care fostul presedinte Mocanu spunea ca „este cea mai moderna Maternitate din tara”.  

Sanatatea Buzoiana a semnalat, in mai multe randuri, neregulile evidente, dar si suspiciunile legate de modul in care s-a realizat aceasta investitie.

Pe 4 iulie ne intrebam daca Noua Maternitate este o mare relizare sau o mare cacealma?  Aratam la momentul respectiv, ca nimeni nu stie pe ce s-au cheltuit cele aproape 18 milioane de euro. Aratam ca doua etaje sunt neterminate, spalatoria si statia de oxigen abia acum se construiesc, aparatura „ultramoderna” este de calitate mai slaba decat cea din vechea Maternitate si a fost cumparata la mana a treia, o parte din dotari au fost inchiriate la preturi exorbitante sau lipsesc cu desavarsire, trusele chirurgicale sunt de pe vremea doctorului Dorojan (1960), iar medicii si viitoarele mamici mai au mult de asteptat pana vor avea acces la servicii medicale oferite in noua locatie.

Victor Mocanu, care intre timp a pierdut controlul la varful Consiliului Judetean, declara atunci  ca tot ce s-a facut in cadrul acestui proiect este legal, iar acuzatiile care i -au adus nu au avut alt scop decat sa-i aduca prejudicii electorale.

 

Mai mult, ziaristii care au vrut atunci sa vada cum stau lucrurile, dupa ce actualul presedinte al Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, si-a exprimat indoiala ca cele aproape 900 de miliarde de lei vechi au fost folosite eficient, au descoperit ca dotarile prezentate la inaugurare „disparusera fara urma”.

Surpriza, insa, noua Maternitate, construita pe o suprafata desfasurata de 10.000 de metri patrati, din care 7.000 mp reprezinta spatiile in care ar trebui sa se acorde servicii medicale, era aproape goala. Cele 114 paturi cu care era prevazuta unitatea medicala se transformasera, subit, in doar cateva, la nivelul Sectiei de Terapie Intensiva, iar la etajul 1, unde exista Blocul Operator cu trei Sali de nasteri, o sectie de Terapie Intensiva, vestiarele medicilor, Blocul de nasteri cu sase Sali de operatii si o Sectie de neonatologie cu patru saloane, se afla doar o masa de examinare (consultatie), desi numarul acestora trebuia sa fie zcce. Pentru cele sase Sali de nastere nu existau decat doua mese, iar dintre cele patru ecografe 4D de ultima generatie nu existau decat doua, mai slabe calitativ decat cele cu care medicii lucreaza la ora actuala in vechea Maternitate, incapabile sa realizeze o morfologie fetala, asa cum se intamla pana si la cabinetul unui medic mai bine dotat.  Iar despre trusele chirurgicale, ce sa mai vorbim, acestea sunt de acum 60 de ani, pentru ca pe lista noilor dotari nu s-au mai ajuns banii pentru a figura.

 

Cristi Bigiu

Actualul presedinte al Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, declara atunci ca va dispune un audit intern, pentru a se verifica daca sumele cheltuite si aparatura existente pe hartie” corespund realitatii, dupa care va solicita si un control al Curtii de Conturi.

Putin mai tarziu, adica pe 26 iulie, Bigiu confirma intr-o conferinta de presa ca aparatura medicala cu care s-a laudat fostul presedinte al CJ, Victor  Mocanu, la inaugurarea noului obiectiv medical, fusese inchiriata cu exorbitanta suma de 50.000 de euro plus TVA (adica aproape 60.000 de euro) pe luna.

Nu a exclus insa ca o ancheta serioasa asupra modului in care au fost cheltuiti banii sa se finalizeze cu un dosar penal, pentru ca din primele verificari reiese ca din cinci milioane de euro cat s-au alocat pentru dotari, s-au folosit numai 100.000 de euro, iar diferenta nu se stie unde s-a scurs.

„S-a constituit o comisie interna de evaluare a situatiei de la noua Maternitate, coordonata de vicepresedintele Consiliului Judetean, Cristinel Romanescu. Nu avem deocamdata un raport privind cheltuielile efectuate la acest obiectiv, dar stim deja ca o mare parte din aparatura medicala prezentata la inaugurare era inchiriata de la firma SC Medical Finances Project SRL. Chiria era de 50.000 de euro plus TVA (adica aproape 60.000 de euro – n.r.), in timp ce aparatura cumparata este de numai 100.000 de euro. Contractul de inchiriere a si fost reziliat, declara  presedintele CJ Buzau, Cristi Bigiu.

In a doua jumatatea lunii octombrie se descoperea ca Mocanu facuse achizitii halucinante la Maternitatea Buzau. 80.000 lei costase o simpla lampa de examinare, acelasi pret avea si un aspirator chirurgical, iar o banala chiuveta cu doua posture depasise si ea suma de 80 de mii de lei. In realitate, niciunul dintre produsele enumerate mai sus nu costa, pe internet, la orice firma, mai mult de 9.000 lei. Adica de 10 ori mai ieftin.

 

Victor Mocanu

Ramane de vazut ce mai descopera procurorii anticoruptie si daca fostul presedinte al Consiliului Judetean Buzau, actualul senator Victor Mocanu, va fi acuzat in vreun fel si va fi nevoit sa renunte la mandat, in cazul in care va fi cercetat penal, pentru ca parlamentarii au elaborat deja un proiect de modificare a statutului alesilor din cele doua camere, potrivit caruia procedura de ridicare a imunitatii parlamentare ofera o protectie mai mare demintarilor. Acesta prevede ca solicitarea procurorilor de retragerea a imunitatii in vederea retinerii, arestarii sau perchezitiei deputatului ori a senatorului trebuie sa contina temeiul legal si motivele concrete in cazul respectiv care sa justifice masura solicitata, iar cererea trebuie insotita de probele considerate relevante si puse la dispozitie de catre parchet, care stau la baza motivelor invocate. In acest fel, Parlamentul se transforma intr-un administrator de probe, adica un fel de tribunal paralel.

Proiectul a nascut insa reactii si conroverse dintre cele mai aprigi, asa ca este posibil sa sufere modificari.Comentarii (1)

  1. Contribuabilul buzoian spune:

    La final, DNA va constata ca e cu mainile legate. Mocanu este in Parlament si probabil va avea imunitate.
    Cu acesta ocazie tin sa felicit conducerea PSD Buzau si pe cei care l-au sustinut pe Mocanu sa ajunga parlamentar.
    Cu mai multi ani in urma, romanii erau mirati cum in parlamentul Italian a intret o prostituata – Ciciolina. Acum, UE va fi mandara ca una din tarile componente are parlamentari PENALI !

Adaugati un comentariu


 

*