Audieri in forta, la Spitalul Judetean Buzau

7 februarie 2013 | 1 comentariu |

14 medici, asistente medicale, infirmiere si o ingrijitoare din Sectia Pediatrie dau „cu subsemnatul” in Comisia de Disciplina, astazi si maine, fiind implicate in scandalul copiilor contentionati. Colegiul Medicilor si OAMMR asteapta concluziile pentru a-si exprima punctul de vedere pe linie profesionala.

 

Medici si asistente Sectia Pediatrie

Audieri maraton, astazi si maine, in Comisia de Disciplina a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Buzau. Reactia secretarului de stat Raed Arafat fata de situatia copiilor contentionati de la Sectia Pediatrie a unitatii medicale, mediata excesiv de unele posturi de televiziune, a dat „combustibil” factorilor de decizie de la nivel local.

Astazi, Comisia de Disciplina constituita la nivel administrativ, a inceput audierile persoanelor implicate in scandal, iar pana maine, toate cele 14 persoane care au fost fost de serviciu in ziua cu pricina, vor fi dat „cu subsemnatul”, pentru a se putea stabili daca si in ce masura are, fiecare, o vina. Este vorba despre sefa sectiei, dr Carmencita Matei, asistenta-sefa, Mircica Gazdaru, medicul de garda din ziua respectiva, opt asistemte medicale, doua infirmiere si o ingrijitoare.

Comisia de Disciplina este constituita din dr. Victor Ionita, directorul medical al Spitalului Judetean, Elena Constantin, juristul spitalului, Angelica Sabo, seful RUNOS si dr. Adrian Dima, medic pediatru in sectia vizata de ancheta.

 

Luni, concluziile vor fi analizate de Comisia de Ancheta

 

Presedintele CJ cere sanctiuni

La finalul audierilor, Comisia de Disciplina va formula concluzii si va face propuneri de aplicare a eventualelor sanctiuni administrative, pe care le vor inainta Comisiei de Ancheta constituita prin ordinul presedintelui Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, imediat dupa difuzarea primelor imagini cu copiii legati  de patuturi.

Potrivit secretarului general al Judetului, Laurentiu Gavrila, seful Comisiei de Ancheta si presedinte al Consiliului de Administratie  al SJU, este vorba despre „ medici, asistenti medicali si infirmiere din sectia de Pediatrie, care raspund, astazi si maine, intrebarilor membrilor Comisiei de Discilina. Raspunsurile acestora vor fi consemnate intr-un document ce va fi analizat, probabil luni, de Comisia de Ancheta. Se vor trage primele concluzii si se va stabili daca este nevoie de lamuriri suplimentare, dupa care vor fi decise si sanctiunile administrative, respectiv persoanele carora acestea li se vor aplica. Intre timp, se verifica modul in care s-au luat masuri la nivelul tuturor sectiilor din spital, in vederea aplicarii procedurilor care trebuie respectate”, a precizat pentru Sanatatea Buzoiana, Laurentiu Gavrila.

 

Colegiul Medicilor va analiza concluziile in Comisia de Etica

 

Dr Ion Japie, presedinte CMJ Buzau

Concluziile Comisiei de Disciplina de la nivelul SJU sunt asteptate si de reprezentantii organismelor profesionale ale medicilor si asistentilor medicali, care spun ca eventuale sanctiuni profesionale nu pot fi aplicate decat de Colegiul Medicilor, respectiv, de Ordinul Asistentilor Medicali.

Colegiul Medicilor a atras deja atentia ca eventuale decizii pe linie profesionala nu pot fi luate fata de medicii implicati in scandal decat dupa pronuntarea forului profesional, „sigurul care are aceasta competenta”, dupa cum s-a aratat si in documentul care a prezentat pozitia Colegiului Medicilor din Romania in legatura cu situatia de la SJU Buzau.

Dr. Ion Japie, presedintele Colegiului Medicilor Judetean (CMJ) Buzau, care  a convocat Comisia de Etica imediat dupa izbucnirea scandalului, a aratat ca „legea prevede clar ca pacientii cu probleme psihice pot fi contentionati in interesul lor, in perioada in care li se face tratament sau cand sunt agitati”. Colegiul Medicilor considera, de asemenea, ca „ancheta efectuata imediat dupa incident este superficiala, partinitoare si incearca sa acopere deficientele organizatorice din sistemul de sanatate”.

Dr. Japie spune ca asteapta concluziile Comisiei de Disciplina, pentru ca acestea sa fie analizate de Comisia de Etica si Deontologie Profesionala a CMJ.

 

OAMMR cere sa se judece lucrurile fara patima

 

Elena Comanescu, presedinta OAMMR Buzau

Elena Comanescu, presedinta Ordinului Asistentilor Medicali (OAMGMAMR) Buzau, solicita, la randul sau concluziile Comisiei de Disciplina si spune ca spera ca „totul sa fie analizat cu luciditate si fara patima. Personal, avand o experienta ca asitent medical pediatru de 36 de ani, stiu ca exista situatii in care supravegherea copilului fara insotitor, mai ales daca acesta are si probleme psihice, este extrem de dificila, mai ales in conditiile in care personalul este insuficient. In plus, legea permite contentionarea in sutuatii speciale, si cred ca situatia din sectia Pediatrie a SJU Buzau a fost prezentata tendentios, motiv pentru care  membrii Comisiei de Ancheta este necesar sa ia in consideratie toate aspectele care au condus la situatia respectiva. In ceea ce priveste aspectele de ordin profesional, le vom analiza in Comisia de Etica si Deontologie Profesionala a OMAGMAMR si vom concluziona daca acestea au existat”, spune Elena Comanescu, mentionand ca solicita ca „in Comisia de Ancheta sa se tina cont si de pozitia organismului profesional care reprezinta asistentii medicali, in momentul in care se vor stabili eventuale sanctiuni administrative”.

 

Reamintim ca la inceputul saptamanii trecute, imagini cu copii contentionati (imobilizati) in Sectia pediatrie a Spitalului Judetetean de Urgenta Buzau, cu un puternic impact emotional, au fost prezentate de mai multe televiziuni nationale, generand un intreg scandal. S-a constituit imediat o  comisie de ancheta prin dispozitia presedintelui Consiliului Judetean, dar si la nivelul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, in cauza fiind copii institutionalizati, cu grave probleme neuropsihice. S-a autosesizat si Inspectoratul Judetean de Politie, si Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau, dar au existat si contrareactii la nivelul Colegiului Medicilor din Romania, care considera ca ancheta a fost „superficiala, partinitoare si a incercat sa acopere deficientele organizatorice din sistemul de sanatate, sa dea satisfactie opiniei publice, fara a propune masuri realiste si eficiente de a evita situatii de acest gen”, in timp ce „difuzarea de imagini cu minori filmati fara acordul autoritatii tutelare constituie o grava incalcare a legislatiei privind protectia copiilor”.

Reactia autoritatilor (Consiliul Judetean, Ministerul Sanatatii, Prefectura) a fost insa ferma fata de acest caz si s-a cerut „sanctionarea persoanelor responsabile”.Comentarii (1)

  1. Gabriela N. spune:

    Pana nu se va schimba mentalitatea cadrelor medicale nu se va face nimic, decat schimburi politice de cadre…

Adaugati un comentariu


 

*