Gaina care naste pui vii.tv.ro

5 februarie 2013 | 4 comentarii |

Nina NeaguAm urmarit cu atentie felul in care s-au derulat „ostilitatile” in cazul copiilor contentionati la Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau si am incercat sa le inteleg cu experienta de 20 de ani pe care o am in jurnalismul de sanatate. Imagini cu un mare impact emotional, filmate cu acordul „actorilor principali” sau cu camera ascunsa, au fost transmise timp de doua zile, pe toate canalele media, cu o redundanta pe care n-am vazut-o la niciuna dintre problemele importante cu care se confrunta societatea romaneasca si de care depinde existenta noastra, a tuturor.

Felul in care lucrurile au fost prezentate de unele posturi tv si anumite gazete au aratat ca nu este nevoie de prea multa energie pentru a pune o cireasa pe un morman de balegar si ca intr-o Romanie a „copy-paste” a fost suficient un ministru prea ocupat, de un presedinte de Consiliu Judetean caruia cineva are sa-i plateasca niste polite si de niste „interese” de breasla pentru care niciun efort nu e precupetit in zadar.

Am urmarit in direct, la tv.ro, „executia” unor medici cu experienta si cu un statut profesional extrem de bine cotat la nivel international. Am citit in diferite gazete.ro stirea la „prima mana” (cele trei surse din care deontologia obliga sa fie verificate sunt tabu pentru cei care s-au trezit gazetari peste noapte). Si am asistat cu un sentiment de jena fata de breasla din care fac parte cum deontologi de serviciu combat cu o vehementa demna de cauze mai bune, oamenii care se pricep, precum specialisti in neuropsihiatrie ca doctorul Enache, sau Val Valcu (care are avantajul de a fi si medic si gazetar). Iar cand au avut senzatia ca li se strica esafodajul au ridicat vocea la tonalitati de soprana, ca sa acopere eventualele argumente care le-ar „strica” subiectul…

Impresionanta mobilizare de forte, resurse si energii al caror rol a fost de a  demonstra ceva ce nu era de demonstrat.

Iar cand au inceput sa apara rapoartele si concluziile anchetelor, marii „razboinici” au inceput sa-si bage capul in nisip.

Aflu apoi ca Directia de Protectia Copilului confirma faptul ca cei sase copii internati in sectia de Pediatrie sunt diagnosticati cu grave afectiuni neuropsihice. Si ca masura contentiei, de altfel legala si aplicata in toate spitalele, nu s-a aplicat decat pe durata tratamentului. Explicatie pe care au dat-o de la inceput sefa de sectie si directorii spitalului, dar care pentru a fi verificata cerea timp, pricepere, impartialitate si un pic de stiinta.

Concluzia: micutii au beneficiat de o ingrijire corespunzatoare.

Cu toate acestea, echipa de ancheta desemnata de presedintele Consiliului Judetean si Consiliul de Administratie al Spitalului au decis sanctionarea drastica a personalului medical. Pentru „neglijenta” de a nu fi avut un registru in care sa fie consemnata ora la care s-a instituit contantia.

Iar circul se incheie cu sacrificarea unor „pioni” de pe tabla de sah, in timp ce „regina”, adica Ministerul Sanatatii, nu-si asuma nicio responsabilitate. Mi se pare cam mult pentru un medic cu experienta, in contextul in care sistemul are o criza de specialisti fara precedent, mai ales ca totul a inceput de la o stire dupa modelul gaina care a nascut pui vii, inventata in 1990 de jurnalistul Cristoiu, ca sa traseze o alta directie presei incorsetata in limbajul de lemn impus de regimul de trista amintire…

Iar daca toate astea ne-ar face mai destepti, tot ar fi un castig.

Dar, probabil, se urmareste ca spitalele sa ramana, ca resursa umana, doar cu un catel conditionat sa apere „avutul obstesc” cu pretul vietii, un postas iesit la pensie instruit la seral sa faca injectii, doua moase care n-au prins joburi in strainatate si un director economic care a capatat experienta la CAP…

Pe cale de consecinta, se vor infiinta curse regulate spre Capitala: Cursa spre Floreasca: intre orele 8:00 – 10:00, cardiacii. Peste doua ore, dializele, iar dupa-amiaza, diabetul. Pentru boli de nervi, autobuzul circula din ora in ora. Destinatia: Spitalul de nebuni punct ro.

Iar in provincie, tot ce va mai putea spera un mosulete aflat in criza de rinichi va fi sa primeasca un piafen si un hap de somn.

De ieri, interesul tv.ro s-a mutat pe „Elodia”…


Categorii: Editorial

Comentarii (4)

 1. Irina M. spune:

  Dna dr.Matei este o profesionista, un doctor f bun care a salvat multe vieti.Nu merita asta! Chiar ma intrebam ce s-a mai intamplat pentru ca televiziunile nu au mai dat nimic. Eu am sunat la Antena3 ca sa spun cat de recunoscatoare ii sunt dnei doctor si ce medic bun este, dar pentru ca nu aveam nimic de rau de spus, nici nu am fost luata in seama. Desigur, ei cautau senzationalul! Sunt dezamagita de aceasta presa care te poate ridica, dar si dobori intr-o clipa. Si pentru ce? Important era ca acei copii erau tratati, nu ca erau legati! Dar nu se pune!

 2. Elena spune:

  Felicitari! Se vede experienta si profesionalismul!

 3. Mihaela T. spune:

  Respect! Mai sunt si ziaristi care nu urmaresc senzationalul , ci respecta adevarul!

 4. Mariana T. spune:

  Adevarul, ca intotdeauna este undeva la mijloc. Dar in aceasta ecuatie nimeni nu avea interesul sa afle adevarul, fiecare avea de platit cate o polita, nici nu mai are importanta cine, cui. Au stors subiectul ca pe o lamaie. Rezultatul: ne-am facut de bafta!

Adaugati un comentariu


 

*