Paduchii bantuie scolile buzoiene

5 februarie 2013 | 1 comentariu |

Aproape 1.000 de copii si-au prelungit  vacanta de iarna din cauza bolilor contagioase cu care au venit la cursuri. Cateva sute de copii au fost descoperiti cu pediculoza la controlul epidemiologic.

 

Mihaela Voineagu

Semestrul doi a inceput, pentru cateva sute de elevi si prescolari din judetul Buzau, cu o saptamana de vacanta. Iar asta, nu din cauza conditiilor meteo, care in aceasta iarna nu au mai fost la fel de vitrege ca anul trecut, ci din cauza ca s-au prezentat la primele ore de curs cu diferite boli contagioase, care au impus izolarea lor la domiciliu.

Asa cum se intampla in fiecare iarna, anginele au predominat si de aceasta data, dar ingrijorator este faptul ca 260 de elevi din scolile buzoiene s-au intors din vacanta plini de paduchui.

La triajul epidemiologic efectuat dupa vacanta de iarna de personalul medico-sanitar din cabinetele scolare din mediul urban si CMI-uri in mediul rural, au fost examinati 64.638 de copii si tineri din colectivitatile scolare si prescolare din judet ( 93 % din numarul celor inscrisii in unitatile de invatamant). S-au depistat 928 bolnavi cu boli contagioase ( 1,43 %), ceea ce inseamna o incidenta mai mare decat cea inregistrata dupa vacanta de iarna de anul trecut, cand a fost 1,26 %”, a precizat Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau.

Anginele au predominat in statistica generala a bolilor contagioase depistate la triajul epidemiologic, astfel ca 522 dintre copii (0,8%) au prezentat acest tip de afectiuni. Ingrijorator este insa numarul mare de copii depistati cu paduchi, 260 de cazuri de pediculoza (0,4%) fiind descoperite in scolile si gradinitele din judet. Au mai fost descoperite 59 de micoze (0,09%), 20 de cazuri de varicela (0,03%), 2 cazuri de  scabie (0,003%) si alte boli contagioase care au impus izolarea copiilor la domiciliu si tratarea specifica, revenirea lor in colectivitate fiind conditionata de vindecare, astfel incat sa nu mai reprezinte un pericol pentru ceilalalti acolari si prescolari sau pentru cadrele didactice cu care intra in contact.

Mihaela Voineagu arata ca „morbiditatea inregistrata este asemanatoare ca ierarhie a cauzelor de boala cu cea de la triajul din iarna anului 2012, iar ca pondere, pe primul loc se situeaza anginele, pastrandu-se trendul anului anterior, de scadere a numarului de angine cu streptococ B hemolitic, urmate de pediculoza, alte boli contagioase, micoze,varicela si scabie. S-a inregistrat insa o crestere a imbolnavirilor de pediculoza, angine si varicela, comparativ cu anul precedent”.

Chiar daca revenirea la cursuri a fost conditionata de vindecare, iar toti copiii depistati cu boli parazitare au primit tratament gratuit din partea institutiei de sanatate publica, 42 dintre acestia continuau sa aiba paduchi si la recontrol. Asa se face ca si-au prelungit vacanta cu inca o saptamana…


Categorii: Autoritati, Lifestyle

Comentarii (1)

  1. Geta Merisan spune:

    “MULTUMIM GUVERNANTILOR SI FEMEILOR DELASATOARE,PENTRU INTOARCEREA IN TIMP!-“

Adaugati un comentariu


 

*