Spitalele buzoiene si-au redimensionat cheltuielile: 4.000 de bolnavi nu mai pot fi internati in Spitalul Judetean de Urgenta (II)

24 august 2013 | 0 comentarii |

Medicul Ion Draghici si ec. Valeriu Neacsu au trecut cu bine de examenul de directori, dar adevaratul examen pentru echipa manageriala cu „patalama” este sa reziste pana la sfarsitul anului cu putinii bani pe care ii are la dispozitie si sa obtina incadrarea unitatii medicale intr-un grad superior, la evaluare.

 

spitalSpitalul Judetean de Urgenta (SJU) are, de ieri, echipa manageriala completa  „cu acte in regula”, directorul medical si cel financiar contabil trecand cu bine de examenul pe post sustinut, ce-i drept, fara contracandidati.

Vor avea insa de dus, cel putin pana la sfarsitul acestui an, cel putin doua „pietre de moara”, impreuna cu managerul general, dr. Marius Anastasiu, si directorul de ingrijiri, Rodica Vlad.

Este vorba, in primul rand, despre capacitatea de a gestiona eficient putinii bani pe care ii are spitalul la dispozitie astfel incat sa ajunga pana la sfarsitul anului, asa cum a cerut ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. In al doilea rand, dar la fel de important sau chiar de o si mai mare greutate, este capacitatea de a reusi sa obtina la evaluarea spitalului, trecerea acestuia intr-un grad superior de incadrare, care ar aduce mai multi bani pe cazul rezolvat si ar putea include si Terapia Intensiva de la Buzau in Programul national dse finantare prin care se aloca sume duble tratarii bolnavilor aflati in stare critica.

Vor fi misiuni extrem de dificile, avand in vedere ca pentru a indeplini primul punct trebuie sa faca in asa fel incat numarul internarilor sa scada pana la sfaritul anului cu 3-4.000, iar pentru al doilea punct trebuie sa „scoata din piatra seaca, din iarba verde” sau de unde or sti, medici de anumite specilitati, pe care unitatea medicala nu le are acoperite.

 

Dr. Ion Draghici

Dr. Ion Draghici

Ec. Valeriu Neacsu

Ec. Valeriu Neacsu

Medicul Ion Draghici, care a ocupat si pana acum, cu delegatie, postul de director medical, a facut o impresie excelenta, prin felul in care s-a prezentat in fata comisiei de examinare, asa cum ne si asteptam, de altfel, obtinand media 9,97. Tot foarte bine s-a descurcat si directorul financiar-contabil, ec. Valeriu Neacsu, care a avut media 9,91. Fiecare dintre cei doi are o experienta manageriala care s-a vazut si din felul in care si-au sustinut proiectele de management. Acum, cea mai mare unitate sanitara cu paturi si cea mai importanta din judet are un management medical format din trei specialisti in chirurgie (dr. Maris Anastasiu, managerul general este chirurg, fost sef al Sectiei de Chirurgie Generala; dr. Ion Draghici, directorul medical  este chirurg plastician, fost sef  al Sectiei de Chirurgie Plastica si Arsuri; as. Rodica Vlad, directorul de ingrijiri este fosta asistenta sefa a Sectiei Chirurgie Generala – n.r.), care avem convingerea ca pot, la nevoie, sa «taie in carne vie» pentru a «vindeca» problemele administrative, asa cum sunt obisnuiti sa o faca si in sala de operatii atunci cand vindeca bolnavii”, a precizat pentru Sanatatea Buzoiana, presedintele Comisiei de examen, Laurentiu Gavrila, presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al unitatii medicale, reprezentant al Consiliului Judetean, in subordinea caruia functioneaza SJU Buzau din punct de vedere administrativ.

 

Dr. Viorica Mihalascu, dir. DSP Buzau

Dr. Viorica Mihalascu, dir. DSP Buzau

Asa cum am aratat in articolul anterior despre redimensionarea cheltuielilor din spitale, intre cele cinci spitale publice analizate impreuna cu subprefectul Alecu Vasile, cea mai dificila situatie este la Nehoiu, dar cel mai mult va trebui „sa stranga cureaua” Spitalul Judetean de Urgenta, unde potrivit  bugetului alocat, ar trebui ca numarul interarilor sa nu depaseasca 29.000 pana la 31 decembrie, desi in fiecare s-a inregistrat constant un numar de internari care se invarte in jurul a 33.000.

Planul de masuri solicitat de Institutia Prefectului ca urmare a adresei MS, a fost stabilt in sedinta Comisiei Mixte de consiliere manageriala din data de 8.08.2013, dupa care a fost dezbatut si supus aprobarii in sedinta CA al SJU din 12  august. Acest plan a fost elaborat insa sub rezerva absentei unui buget clar definit care va acoperi in integralitate anul 2013”, a explicat dr. Viorica Mihalascu, directorul executiv al DSP Buzau, mentionand ca teoretic, exista posibilitatea respectarii acestui plan, dar practic va fi extrem de greu, daca unitatea medicala nu va avea si un sprijin din partea CJ sau a Guvernului.

Valoarea contractului incheiat de SJU Buzau cu CJAS pe anul 2013 este de 37.910.000 lei, din care: DRG – 35.017.926 lei; bolnavi cronici – 1.700.663lei, spitalizare de zi – 1.191.411 lei.

 

Dr. Marius Anastasiu, manager SJU Buzau

Dr. Marius Anastasiu, manager SJU Buzau

Din analiza efectuata asupra tuturor domeniilor si activitatilor aferente constructibile Bugetului de Venituri si Cheltuieli a reiesit ca „principala parghie ce poate diminua cuantumul de cheltuieli ramane limitarea importanta a numarului de internari prin UPU, cu selectia exigenta a tuturor cazurilor admise, avand in vedere ca din totalul prezentarilor la UPU in decurs de 24 de ore, doar 1/3 sunt urgente care necesita internare, restul fiind urgente minore ce ar putea beneficia de tratament in Ambulatoriu. Majoritatea se prezinta dupa orele 18, cand cabinetele medicilor de familie nu mai functioaneaza. Totodata, reteaua de asistenta primara, prehospitaliera (medici de familie si ambulatoriu), prin absenta activitatii in week-end, genereaza presiuni suplimentare de internare, direct sau prin 112”, arata dr. Marius Anastasiu, managerul unitatii medicale, mentionand ca si spitalele Rm. Sarat si Nehoiu, unde cazurile complexe nu pot fi rezolvate din lipsa de medici de anumite specialitati si a platoului tehnic, genereaza suplimentar internari ce nu pot fi anticipate.

In realitate, volumul internarilor in spital, pe o analiza istorica a ultimilor ani, a ramas constant la un palier de 32.000-33.000 cazuri/an, ceea ce poate constitui indirect un indicator al starii de sanatate al bazinului demografic aferent SJU Buzau, dar ca sa ne incadram in bugetul actual va trebui sa ne limitam la maxim 29.000 de cazuri pana la sfarsitul anului, in conditiile in care inchiderea spitalelor din Vintila Voda, Patarlagele, Parscov si Pogoanele, care filtrau si selectionau patologia teritoriala, determina acum presiuni suplimentare la internare.

 

medicii ortopezi paraschiv, vulpe si japieReducerea numarului de internari se va putea realiza si prin limitarea internarilor prin Ambulatoriul de specialitate al SJU, fie din obligativitatea tuturor cabinetelor de specialitate de a avea liste de asteptare de 2-4 saptamani, cu internari controlate, fie prin internari preferentiale (cu plata).

Ca o alternativa pentru patologia ce corespunde acestor criterii, se va mari numarul internarilor de zi pana la limita maxima din contract, cu diminuarea proportionala a cheltuielilor pe pacient. Vom incerca, de asemenea, cresterea veniturilor pe ambulatoriu prin cresterea numarului de consultatii raportate la CJAS. In ceea ce priveste reducerea cheltuielilor cu medicamente si materiale sanitare, acest capitol este de mai multe luni sub control (pragul lunar pe cele 2 capitole situandu-se la 290.000-300.000 RON), prin implicarea Comisiei medicamentului si a Consiliului Profesional”, a mai spus dr. Anastasiu, in contextul in care spitalul are insa de achitat arierate la 90 de zile sau mai vechi, de peste 2 milioane de lei.

La 31 august, spitalul avea arierate in valoare de aproximativ 939.000 lei pentru medicamente si materiale sanitare si de peste 556.000 la utilitati. Datorii mari inregistreaza si la plata serviciilor externalizate, cea mai mare suma fiind datorata Medcenter – peste 500.000 la (pentru analizele de laborator) si Comfortuna – 63.000 lei (pentru mancarea bolnavilor), la care se adauga peste 17.600 lei la RMN Imagistic pentru investigatii medicale.

 

Jr. Laurentiu Gavrila, presedinte CA al SJU

Jr. Laurentiu Gavrila, presedinte CA al SJU

In urma analizei efectuate impreuna cu comisia desemnata de Prefectura s-a constatat ca reducerea cheltuielilor cu utilitatile (gaze, electricitate, apa-canal) este greu de realizat, din cauza cresterii tarifelor de furnizare si aplicarii de penalitati. In acest context, pana la sfarsitul lunii noiembrie, conducerea spitalului s-a angajat sa finalizeze, intr-un parteneriat cu IHS (centrul de Dializa), un foraj comun de apa, care va reduce semnificativ factura pe acest domeniu, a mai spus Laurentiu Gavrila, presedintele CA al SJU Buzau si reprezentant al Consiliului Judetean.

Totodata se vor lua masuri de responsabilizare a sefilor de sectii, prin semnarea unor subcontracte de management pe fiecare sectie. O misiune dificila va avea in acest context directorul medical, care va analiza cu sefii de sectii in prima decada a fiecarei luni dinamica indicatorilor si va dispune masuri de corectie si eventual de penalizare a celor vinovati. Tot el va supraveghea corectitudinea raportarilor catre CJAS.

In ceea ce priveste Serviciul de  Radiologie, unde aparatura este invechita si insuficienta, se va intocmi o expertiza tehnico-financiara si, daca se va constata ca plata personalului, autorizatiile, mentenenta si dotarea tehnica in vederea acreditarii vor fi mai mici prin externalizare, se va propune Consiliului Judetean acest lucru. De asemenea, se va incerca suplimentarea veniturilor spitalului prin inchirierea unor spatii dezafectate.

Nu in ultimul rand, s-a solicitat ca CNAS, prin CJAS, sa efectueze plata ritmica, la timp si la valoarea de contract a tuturor serviciilor raportate.

 

Subprefectul Alecu Vasile

Subprefectul Alecu Vasile

Va reamintim ca directorii celor cinci unitati sanitare publice cu paturi s-au intalnit, saptamana trecuta, cu subprefectul Alecu Vasile caruia i-au prezentat  masurile prin care considera ca se vor incadra, pana la sfarsitul anului, in cheltuielile prevazute de contractul cu CJAS.

Conducerile spitalelor publice din judetul Buzau, impreuna cu reprezentantii Directiei de Sanatate Publica, ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si ai Sindicatului SANITAS s-au intalnit cu subprefectul si au intors pe toate fetele posibilitatile incadrarii in bugetul alocat prin contractual cu CJAS, pana la sfarsitul anului, asa cum a solicitat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la sfarsitul lunii trecute.

Marti, 20 august, Institutia Prefectului a transmis Guvernului propunerile unitatilor medicale cu paturi si propriul plan de masuri stabilite in urma analizei situatiei din teren, cerand totodata Guvernului „rectificarea bugetara pozitiva, alocarea unor fonduri pentru investitii in aparatura medicala, incadrarea SJU Buzau in categoria a doua (nu a treia cum este acum – n.r.), includereaSJU Buzau  in Programul de finantare ATI, precum si sprijin in completarea personalului cu medicii rezidenti care au optat pentru un post in aceste spitale”.


Adaugati un comentariu


 

*