Spitalele buzoiene si-au redimensionat cheltuielile: Prefectura a transmis Guvernului un plan de masuri (I)

20 august 2013 | 1 comentariu |

Subprefectul Alecu Vasile considera ca subfinantarea cronica prin care trec unitatile sanitare cu paturi nu va putea fi depasita decat cu implicarea primariilor arondate si a Consiliului Judetean, dar si cu sprijinul Ministerului  Sanatatii.

 

Subprefectul Alecu Vasile

Subprefectul Alecu Vasile

Propunerile de redimensionare a cheltuielilor spitalelor publice solicitate de ministrul Sanatatii, la videoconferinta din 23 iulie, astfel incat acestea sa se incadreze in bugetul contractat cu Casa de Asigurari de Sanatate pana la sfarsitul anului, au fost formulate de unitatile medicale si transmise saptamana trecuta Prefecturii Buzau, au fost centralizate si transmise astazi, Guvernului.

Dupa  ce s-a intalnit cu conducerile fiecarui spital in parte, care si-a stabilit propriile masuri de reducere a cheltuielilor, impreuna cu conducerile Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), secretarul judetului Buzau, primarii localitatilor Rm. Sarat, Nehoiu si Smeeni si reprezentantul Sindicatului SANITAS, Prefectura a elaborat un set de propuneri si masuri pe care considera ca le-ar putea rezolva prin propria implicare sau cu sprijinul Guvernului.

 „In cea mai dificila situatie se afla Spitalul Orasenesc Nehoiu, dar nici celelalte unitati sanitare cu paturi nu o duc prea bine din punct de vedere financiar, iar un sprijin important ar trebui sa le acorde, cel; putin pentru plata facturilor la utilitati, primariile arondate, respectiv, Consiliul Judetean. Pentru rezolvarea crizei de medici cu care se confrunta, este necesara acordarea de facilitati medicilor rezidenti prin repartizarea de locuinte de serviciu, plata chiriei si a utilitatilor aferente de catre Consiliul Judetean Buzau, Consiliul Local Nehoiu si Consiliul Local Rm. Sarat”, a precizat subprefectul Alecu Vasile, care a coordonat intreaga actiune si va superviza si actiunile viitoare care se vor desfasura in vederea atingerii scopului propus.

 

Patronat medici de familie

Medicii de familie vor fi chemati la Prefectura

In urma analizei propunerilor s-a stabilit ca la nivelul judetului Buzau functioneaza cinci unitati sanitare cu paturi in contract cu CJAS Buzau pentru serviciile medicale prestate de acestea, respectiv, Spitalul Judetean de Urgenta Buzau – subordonat Consiliului Judetean Buzau; Spitalul Municipal Ramnicu Sarat – subordonat Consiliului Municipal Ramnicu Sarat; Spitalul Orasenesc Nehoiu – subordonat Consiliului Local Nehoiu; Spitalul De Boli Cronice Smeeni – subordonat Consiliului Local Smeeni; Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca – subordonat Ministerului Sanatatii.

Pentru a veni in sprijinul spitalelor dar si al administratiilor locale, Institutia Prefectului – Judetul Buzau si Consiliul Judetean Buzau vor organiza intalniri cu autoritatile publice locale de pe raza carora cetatenii beneficiaza de serviciile medicale ale spitalelor din Nehoiu, Rm. Sarat si Smeeni in vederea analizarii, potrivit prevederilor legale, alocarii de la bugetele locale a unor sume – cota parte necesare unor cheltuieli de administrare si functionare, in mod special pentru plata utilitatilor.

De asemenea, Prefectura impreuna cu DSP si CJAS vor convoca medicii de familie la o intalnire in care li se va cere o maxima responsabilizare in indeplinirea atributiilor de servicii, astfel incat sa scada presiunea asupra spotalelor prin internarile directe sau prin 112”, a mai spus subprefectul Vasile.

In acelasi timp se vor continua demersurile pentru infiintarea unui Centru Multifunctional in locul fostului Spital Parscov, care sa deserveasca cetatenii din cele 10 localitati arodate fostului Centru de Sanatate, iar cu Primaria Buzau se va incerca gasirea unui spatiu in vederea infiintarii unui Centru de permanenta in cartierul Simileasca.

 

SJU Buzau, inclus in programul de finantare ATI

SJU Buzau, inclus in programul de finantare ATI

Pentru buna desfasurare a activitatii medico-sanitare la nivelul judetului este insa necesara o mai mare implicare si din partea Ministerului Sanatatii, caruia i s-au transmis propunerile formulate in urma analizei situatiei concrete cu care se confrunta unitatile sanitare cu paturi din judet.

Propunerile au fost formulate de reprezentantii spitalelor, impreuna cu conducerile DSP, CJAS si Sindicatul SANITAS, care la randul lor au transmis propriile concluzii, forurilor tutelare.

Astfel, s-a cerut „rectificare pozitiva a bugetului in vederea acoperirii bugetelor pentru toate unitatile spitalicesti din judet pentru lunile noiembrie si decembrie  2013; includererea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau in lista celor 54 de spitale cu finantare speciala pentru serviciile sectiilor de ATI, intrucat activitatea traumatologica si cazuistica de trauma grava ale acestuia sunt considerabile datorita faptului ca municipiul Buzau este situat intr-o zona de mare risc de accidente rutiere si tot in judetul nostru isi are sediul Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie Viscerala; determinarea medicilor rezidenti sa vina pe postul pentru care au optat, cel putin pentru o perioada egala cu rezidentiatul, astfel putandu-se rezolva lipsa de medici din unitatile spitalicesti”, a mai mentionat subprefectul Alecu Vasile.

 

Suplimentarea pazei la Spitalul Sapoca

Suplimentarea pazei la Spitalul Sapoca

Totodata s-a convenit ca este necesara promovarea, de urgenta, a legislatiei privind finantarea spitalelor de psihiatrie si masuri de siguranta (cod penal) si revizuirea categoriei de incadrare a spitalelor de psihiatrie care au si sectii de neurologie si pentru bolnavi psihici incadrati in masuri de siguranta (114 cod penal).

Modificarea ordinului privind normarea numarului de paznici pentru unitatile sanitare cu profil psihiatric care au si bolnavi incadrati in masuri de siguranta si sunt pavilionare, in sensul normarii pe puncte de lucru, precum si  modificarea art.49, alin 13.8 din Legea nr.273/2006-modificata prin OUG nr. 47/2012, care blocheaza conturile spitalelor si produce un efect de „cerc vicios” care conduce la alte arierate prin cresterea dobanzilor sunt imperios necesare.

Introducere in regim de finantare a Compartimentului de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Municipal Rm. Sarat, intrucat acesta este amplasat intr-o zona de risc de accidente rutiere grave, avand adresabilitate interjudeteana si cazuistica de urgenta multipla, a fost o alta propunere adresata MS, ca si  alocarea de fonduri de investitii pentru achizitionarea unui platou tehnic imagistic pentru Spitalul Municipal Rm. Sarat – absolut necesar pentru solutionarea cu celeritate a traumelor grave.

Analizarea posibilitatii alocarii de fonduri pentru investitii in vederea achizitionarii unei centrale termice de catre Spitalul de Boli Cronice Smeeni, pentru care a fost deja inaintata o nota de fundamentare, Ministerului Sanatatii, de catre Directia de Sanatate Publica, ca raspuns la adresa nr.12605/25.02.2013 este o alta problema urgenta care are nevoie de rezolvare.

 

upu bolnavi Pentru anul in curs, pentru cele cinci spitale luate in discutie, la care se adauga Sectia Buzau a Spitalului CF Galati si doua spitale private aflate in contract cu CJAS, bugetul total alocat este de 91.061.420 lei, in care trebuie sa se incadreze pana la sfarsitul anului, desi in realitate acesti bani ajung, cu economie, doar pana in luna noiembrie. Cu toate acestea, Ministerul Sanatatii a cerut managerilor sa se incadreze in bugetul alocat.

In zilele urmatoare, Sanatatea Buzoiana va analiza solutiile de diminuare a cheltuielilor identificate de fiecare spital, in parte.Comentarii (1)

  1. Madalina Alexe Badea spune:

    Cred ca mai normal ar trebui ca fiecare cetatean sa poata opta ca un anumit procent din asigurarile de sanatate sa fie directionate spre o anumita unitate medicala pe care el o alege, asa cum pot face cu cei 2%… Nu mi se pare corect ca din taxele si impozitele achitate de cetateni la nivelul consiliului local sa fie sustinut un spital al groazei cum e cel de la Nehoiu….

Adaugati un comentariu


 

*