Liberalul George Scutaru i-a smuls ministrului Nicolaescu promisiunea unei finantari mai bune a spitalelor buzoiene

14 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

„Am primit asigurari ca Ministerul Sanatatii va analiza cu atentie problema finantarii paturilor din unitatile sanitare de la nivelul judetului Buzau”, spune deputatul buzoian.

 

Deputatul liberal buzoian George Scutaru vrea sa se tina de promisiunile facute alegatorilor buzoieni in campania electorala si de aceea, chiar dupa vacanta Sarbatorilor de iarna, s-a adresat ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cerandu-i sa analizeze cu atentie justificarile managerilor unitatilor sanitare cu paturi buzoiene si sa dispuna o finantare corespunzatoare, tinand cont ca „in vechea guvernare Buzaul a fost defavorizat si, pe langa desfiintarea a trei spitale, a fost redus si numarul de paturi mai mult decat in alte judete, astfel ca s-a ajuns nu numai sub media europeana, ci si sub tinta nationala de paturi la mia de locuitori”.

Explicandu-i colegului sau de partid ca si locuitorii judetului Buzau au aceleasi drepturi ca ceilalti romani, Scutaru a reusit sa-i smulga ministrului Sanatatii promisiunea unei mai bune finantari a spitalelor buzoiene in momentul alocarii bugetului din acest an.

 

M-am intalnit cu Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu si i-am adus la cunostiinta situatia de la nivelul judetului Buzau in ceea ce priveste numarul de paturi finantate din fonduri publice si nevoile din aceasta zona. I-am prezentat un memoriu inaintat de catre Directia Judeteana de Sanatate Publica, alaturi de Consiliul Judetean Buzau, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, Institutia Prefectului si Primaria Municipiului Buzau, in care este analizata modalitatea de aplicare a Planului National de paturi pentru perioada 2011-2013. Rezulta foarte clar ca aplicarea masurilor de restructurare si reorganizare  a spitalelor  de catre fosta guverrnare PD-L  a condus la diminuarea fondurilor bugetare alocate spitalelor din judetul Buzau, dar si la situarea judetului nostru sub media europeana de 5,61 paturi la mia de locuitori dar si sub tinta nationala fixata pentru 2014, de 4,3 paturi la mia de locuitori”, a precizat presedintele PNL Buzau, pentru Sanatatea Buzoiana, dupa intalnirea cu ministrul Nicolaescu.

Spitalele buzoiene vizeaza insa, nu numai in spulimentarea numarului de paturi finantate de la buget, ci si incadrarea intr-o clasa superioara de competenta si finantare, cel putin in cazul Spitalului Judetean de Urgenta care vizeaza clasa II B, de la categoria a III-a, al Spitalului Municipal Rm. Sarat  care vrea sa urce de la categoria IV la III, si al spitalului de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca, unde s-a facut solicitare pentru trecerea intr-o categorie superioara de finantare, de la IV la III.

 

In prezent, ca urmare a diminuarii numarului de paturi aprobate in anul 2011-2012 pentru contractare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), numarul mediu de paturi la mia de locuitori, in judetul Buzau, este de 4,1. Deputatul George Scutaru a foslosit acest argument, ca si evidentierea faptului ca Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta-Sapoca, care desi deserveste 9 judete. primeste finantare exclusiv de la  CJAS Buzau, se justifica o mai buna finantare incepand cu contractul care se va incheia in acest an.

Stim cu totii ca judetul Buzau si locuitorii sai au avut de suferit de pe urma reformei din sanatate operate cu brutalitate de fostul Guvern PD-L, in anul 2011, cand trei spitale au fost inchise, iar al patrulea, cel de la Nehoiu, risca sa aiba aceeasi soarta prin reducerea numarului de paturi. Am reusit pana acum sa redam oamenilor spitalul din Nehoiu si pe cel din Patarlagele si ne dorim ca populatia juidetului Buzau sa aiba acces si pe viitor la servcii medicale de calitate si de proximitate. Astfel, in cadrul intalnirii pe care am avut-o cu Eugen Nicolaescu, am primit asigurari ca Ministerul Sanatatii va analiza cu atentie problema finantarii paturilor din unitatile sanitare de  la nivelul judetului Buzau”, a mai spus deutatul buzoian.

 

Scutaru apreciaza ca cel mai probabil, la sfarsitul lunii februarie, cand va fi emis un ordin de ministru prin care se va prezenta numarul de paturi finantate de la bugetul de stat pentru fiecare judet din tara, in baza lui urmand ca spitalele sa incheie contractele pe anul in curs cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, judetul Buzau va beneficia de o finantare corespunzatoare.

Eu sunt optimist in ceea ce priveste judetul Buzau, pentru ca ministrul Nicolaescu a dovedit ca este un om cu idei inovatoare in sistem si care a demonstrat in precedentul mandat ca a avut rezultate pozitive in activitatea sa”, a conchis deputatul liberal buzoian, mentionand ca nu se va limita la aceasta intalnire cu Eugen Nicolaescu, ci va face toate demersurile pentru ca problema Buzaului sa se afle ca „prioritate” pe agenda minsitrului Sanatatii si sa fie rezolvata.

 

La inceputul anului 2012, printr-un ordin al fostului ministru UDMR al Sanatatii, Attila Cseke, spitalele din judetul Buzau au pierdut 165 de paturi finantate de la bugetul de stat, iar CJAS a avut la dispozitie un buget de 79,1 milioane de lei pentru 1.964 de paturi, cu 15% mai mic decat cel din 2011.

Aceasta situatie a iscat o disputa apriga intre Sindicatul SANITAS, parlamentarii Opozitiei de la acea vreme (cei de la Putere de astazi), managerii unitatilor medicale cu paturi si autoritatile locale pe de o parte, de cealalata parte aflandu-se conducerea CJAS, cea a DSP si prefectul numit de Puterea democrat-liberala.

De departe, cea mai disperata situatie de la acel moment a fost cea a Spitalului Orasenesc nehoiu, care in urma reducerii finantarii a 41 de paturi rsica sa se inchida. Interventiile ulterioare ale deputatului George Scutaru si fostului senator Cristi Bigiu (acum presedinte al Consiliului Judetean), ministrul Ladislau Ritli a acceptat reintroducerea in circuit a 20 de paturi la Nehoiu, astfel ca numarul total de paturi pe judet finantate din bugetul public a crescut la 1984.

 In 2011, numarul de paturi finantate din fondurile asigurarilor de sanatate a fost de 2.338 de paturi, dupa „operarea” taierilor succesive din 2010 cand erau 2.415 patri, respectiv din 2009, cand judetul Buzau avea 2.645 de paturi.


Adaugati un comentariu


 

*