Strategia lui Nicolaescu pentru a mentine medicii de familie departe de proteste

31 octombrie 2013 | 1 comentariu |

Ministrul Sanatatii promite ca la finalul mandatului sau (daca nu se destrama pana atunci USL si daca nu va face premierul o remaniere), in 2016, medicina de familie va reprezenta 10% din totalul fondurilor de care dispune sanatatea.

 

protestmedici - sanatatea buzoianaIn contextul in care peste numai trei zile, 5000 de profesionisti din Sanatate au anuntat ca vor participa la un mars de protest in Capitala, pentru ca sunt menultumiti de starea jalnica in care a ajuns sistemul sanitar sin Romania si pentru felul in care sunt „tratati”, ministrul Sanatatii, Euigen Nicolaescu, se agata de una dintre categoriile de medici care inca nu au aderat la proteste, medicii de familie, vanzandu-le „pielea ursului din padure”.

Ministrul Nicolaescu a declarat, miercuri, intr-o emisiune la care a fost invitat de o televiziune centrala, ca medicii de familie vor primi, pana in 2016, 10% din fondurile alocate sanatatii, care la ora actuala se ridica la 6,4-6,8%.

Invitat sa raspunda intrebarilor despre soarta medicinei romanesti si mai ales a pacientului roman care din ce in ce este mai napastuit si, prin efect de bumerang, abuzeaza de unitatile de primiri urgente pentru ca, fie nu-si poate cumpara medicamentele, ori nu sunt fonduri pentru investigatii si analize, iar in ultima instanta, costurile se multiplica, Nicolaescu a explicat cum vede el rezolvarea problemelor, acordand medicilor de familie mai multe fonduri si mai multe vresponsabilitati.

 „Noi vrem ca la sfarsitul mandatului, in 2016, medicina de familie sa reprezinte 10% din total fondurile sanatate. Acum, ea reprezinta 6,4-6,8%. Ne-am propus sa ajungem la anul la 8,5%, anul urmator sa ajungem undeva la 9,2% si in 2016 sa ajungem la 10%”, a explicat ministrul.

El nu a spus insa si din cat anume se vor aloca cele zece procente, care va fi valoarea nominala a bugetului Sanatatii, care va fi procentul din PIB de care va dispune sistemul sanitar si cat de mari vor fi fondurile colectate din care se vor deconta aceste servicii.

 

Patronat medici de familie

Patronat medici de familie

Calculele lui Nicolaescu, evident facute din birou, transfera o mare parte din responsabilitatea actului medical si un procent din fondurile de sanatate, catre medicul de familie. Cu actuala infrastructura si mentalitatea multora dintre medici si pacienti, este insa greu de crezut ca in Romania se vor petrece lucrurile ca in Franta, spre exemplu, unde medicul de familie are, intr-adevar, la dispozitie finduri insemnate, dar si responsabilitati pe masura…

Ministrul a calculat insa ca prin transferarea unor servicii medicale din sistemul spitalicesc catre medicina de familie si cea din ambulator s-ar face o economie de peste 500 milioane euro, anual.

Credem ca am putea sa recuperam intre 500 milioane si un miliard de euro pe an, ceea ce ar fi cam 9-10% din ce poate sa ofere sistemul sanitar romanesc ca finantare, prin transferarea unor servicii medicale din sistemul spitalicesc care costa foarte mult. Intre 1.400-1.800 lei este cazul care se deconteaza pentru o internare continua si intre 14-20 lei este o consultatie care se realizeaza in pre-spital, adica la medicina de familie sau medicina ambulatorie”, si-a explicat Nicolaescu, rationamentul.

Un sondaj IMAS arata insa ca 73,4% dintre romani nu merg la medic atunci cand sunt bolnavi, din cauza costurilor formale si informale pe care o astfel de vizita le implica, la care se adauga asteptarea si programarile nerespectate din cauza intarzierii medicilor care se impart intre stat si privat si care rareori mai petrec opt ore la cabinet pentru a primi pacientii.

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu

Ministrul Sanatatii a insistat sa se inteleaga insa ca prin noua legislatie in domeniul sanatatii, sistemul va fi dirijat in folosul pacientului. Ce-i drept, nu de aceeasi parere sunt medicii si asociatiile de pacienti, dar se pare ca nici nu conteaza decat ceea ce si-a propus ministrul si Guvernul (de ce-o mai fi pierzand timpul cu atatea negoceri?)…

Noi ne-am propus pentru 2014, intrand pachetul (pachetul de servicii medicale de baza la care are dreptul orice pacient, fie el asigurat sau nu – n.r.) cu 1 februarie, speram noi, in functiune, sa reducem undeva intre 10% si 12% din acest 40% pierderi prin internari in spitale care nu sunt necesare, ceea ce ar insemna cam 25% din 40% speram sa le ducem din internare continua din spitale pe partea de ambulator. Daca facem un calcul, vom vedea ca este de vreo 25 de ori mai ieftin sa consulti in ambulator. Am facut un calcul si vom avea cam de sase ori mai multi pacienti in partea de pre-spital, ducand aceste servicii in pre-spital”, a apreciat Nicolaescu.

Intr-o tara care, in 2012, a ajuns pe primul loc in topul european al saraciei, cu doar 48% din media UE a nivelului de trai, surclasand in premiera Bulgaria, care a urcat la 49%, Fondul de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) a fost „salvarea” statului pentru a asigura o minima protectie medicala, absolut necesara, intregii populatii. Un studiu recent realizat de OMS arata ca ne aflam in topurile cele mai rusinoase la mortalitate si morbiditate in cazul majoritatii afectiunilor grave si foarte grave.

 

cabinet medical ruralIn ceea ce priveste partea de preventie din pachetul de baza, ministrul Sanatatii a spus ca se va face o evaluare a starii de sanatate cetatenilor, asemanator programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei facut in mandatul sau anterior, iar fiecare cetatean va participa la un asemenea program.

Ca programul acesta este anual sau la 3 ani, este in functie de specificul medical, de riscurile pe care le avem fiecare dintre noi”, a mai spus Nicolaescu, fara a pomeni insa vreun cuvant despre faptul ca Romania pierde, anual, din cauza lipsei preventiei, in jur de 2,5 miliarde de euro ca urmare a scaderii productivitatii in cazul bolnavilor care nu mai pot munci din cauza starii de sanatate proprii sau din cauza afectiunilor membrilor familiei, fiind nevoiti sa ramana acasa pentru a avea grija de acestia, asa cum arata o analiza recenta realizata de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente.

Noul proiect al pachetului de servicii medicale de baza prevede consultatii preventive o data pe an pentru copiii cu varste cuprinse intre 4 si 18 ani, doua consultatii succesive pentru persoanele sanatoase intre 18-39 de ani, o data la 3 ani, si trei consultatii succesive pe an pentru toate persoanele peste 40 de ani. Este un pas inainte pentru preventie, insa… avem lege, dar nu si instrumente.

 

Bolnav spital Sf. SavaRomania se afla pe primele locuri in UE, la boli grave, ocupand locul 3  in topul european al tarilor cu cea mai mare rata de mortalitate cauzata de bolile cardiovasculare; locul 1 la prevalenta hepatitei C, cu circa 600.000 de romani infectati, dintre care 90% in faza cronica; locul 1 la incidenta rubeolei, de 27 de ori mai mare fata de media UE; locul 2 la frecventa pojarului, diagnosticat de 7 ori mai des fata de rata medie europeana; locul 1 in UE la prevalenta tuberculozei, denumita si „boala saraciei“. Romania este in primele 10  state europene cu cea mai crescuta incidenta a infectiilor cu transmitere sexuala, cu un milion de cazuri de persoane infectate; ocupa locul 1 la prevalenta leptospirozei, infectie contractata prin contactul cu apa sau cu solul contaminat; locul 3 la cazurile de botulism, infectie care apare dupa consumul de alimente contaminate si locul 7 la numarul deceselor cauzate de HIV-SIDA, cu 0,6 decese la suta de mii de locuitori.

In acelasi timp, Romania ocupa locul 30 din 30 de state europene, in ceea ce priveste accesul pacientilor cu hepatita la tratament si servicii medicale specializate.

Poate ne spune ministru Nicolaescu si cum vor face medicii de familie sa schimbe aceste statistici, in contextul in care in Romania se investesc, anual, in sanatate, aproximativ 500 de dolari pe cap de locuitor, in timp ce Polonia aloca 900 de dolari anual, Ungaria investeste aproximativ 1100 de dolari in fiecare an si chiar Bulgaria aloca 521 de dolari anual pe cap de locuitor in sistemul de sanatate. Nu mai vorbim despre faptul ca tarile din Europa de Vest investesc sume incomparabile: guvernul german, spre exemplu, aloca anual 4875 de dolari pe cap de locuitor pentru sanatate, in timp ce Franta investeste anual aproape 5000 de dolari pe cap de locuitor.

 

Informatiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii se regasesc in baza de date a Observatorului Mondial de Sanatate, care ofera acces la baze de date cu privire la sistemele de sanatate, rata mortalitatii si factorii cauzatori, alimentatie, sanatatea copiilor, sanatatea maternala si de reproducere, imunizare, HIV/SIDA, tuberculoza, malarie, boli neglijate, accesul la apa si salubrizarea, boli netransmisibile si factori de risc, predispozitia la epidemii, sanatatea mediului, violenta, accidente, alte informatii cu privire la sanatate.


Categorii: Analiza, Medici

Comentarii (1)

  1. Sandra Alexiu spune:

    Cresterea procentului alocat medicinii primare este anuntata cu mult timp inainte de a aparea ideea protestului anuntat de Alianta. Principalul dumneavoastra argument nu sta in picioare.

Adaugati un comentariu


 

*