Halatele albe, pregatite de proteste

14 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate din Buzau au semnat, ieri, calendarul miscarilor care vor avea loc in vederea determinarii autoritatilor de a lua in seama starea jalnica in care a ajuns sanatatea si un memorandum ce va fi inaintat, luni, Institutiei Prefectului.

 

Dr. Ion Japie, presedinte Colegiu Medici Buzau

Dr. Ion Japie, presedinte Colegiu Medici Buzau

Reprezentantii COALITIEI Profesionistilor din Sistemul de Sanatate constituita la nivelul judetului Buzau s-au intalnit ieri, la sediul Colegiului Judetean al Medicilor, intr-o sedinta de lucru. Au fost discutate revendicarile pe care COALITIA le-a stabilit la nivel national si programul de manifestare a protestelor care vor avea loc in vederea determinarii autoritatilor de a lua masuri de imbunatatire a statutului social al personalului din sistemul sanitar, respectiv, pozitia sociala si imaginea profesionistilor din sanatate in societate, nivelul veniturilor, respectul societatii, relatia cu angajatorul si cu autoritatile.

In zilele in care au fost stabilite miscari de protest, membrii COALITIEI de la nivel local vor participa la evenimentele organizate la nivel national, prin reprezentanti”, a declarat dr. Ion Japie, presedintele Colegiului Judetean al Medicilor Buzau.

Fiecare dintre organizatiile profesionale/sindicale membre ale COALITIEI a prezentat un set de revendicari, valabile si la nivel national, care au fost inregistrate intr-un document cu revendicari comune ce vor fi inaintate luni, Institutiei Prefectului, in vederea sesizarii Guvernului.

 

Mariana Munteanu, lider SANITAS

Mariana Munteanu, lider SANITAS

SANITAS, varf de lance in acest razboi cu autoritaile, s-a pregatit deja pentru participarea, cu 20 de oameni, la pichetarile Ministerului Sanatatii, Ministerului Finantelor si sediul Guvernului, din 18 septembrie.

Suntem deja organizati si vom merge la Bucuresti, pentru a reprezenta Buzaul si a sustine lista de revendicari care a fost, deja, inaintata autoritatilor. Asa cum s-a decis si la nivel national, protestele vor continua pana cand autoritatile vor intelege ca Sistemul Sanitar este o prioritate nationala, iar pentru a functiona, este nevoie sa fie sustinut financiar, iar cei care lucreaza in acest sistem sa fie respectati si apreciati la adevarata lor valoare si competenta”, a declarat Mariana Munteanu, liderul SANITAS Buzau, cea mai puternica organizatie sindicala din sanatate, in care sunt inscrisi majoritatea asistentilor medicali, personal auxiliar din sanatate dar si o parte dintre medici.

 

Revendicarile vor fi inaintate prefectului

Revendicarile vor fi inaintate prefectului

Revendicarile comune ale organizatiilor membre ale COALITIEI sunt: minim 6% din PIB pentru sanatate; o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat; o lege a salarizarii specifica sistmului de sanatate; apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati; organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurare unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti; consultarea reala a COALITIEI profesionistilor din sistemul de sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Acestor revendicari li s-au adaugat cele specifice fiecarei organizatii profesionale/sindicale.

In cadrul sedintei din 13 septembrie s-a constituit si un Secretariat care in cazul in care vor exista pareri contrare intre membrii Coalitiei va avea rol de mediator, astfel incat revendicarile fiecarei specialitati sa se regaseasca in lista inaintata autoritatilor, dar fara a veni in contradictie cu cele ale partenerilor.

 

Saptamana viitoare incep protestele

Saptamana viitoare incep protestele

Primele manifestari de protest vor avea loc in perioada 18-27 septembrie. „In cazul in care revendicarile noastre nu vor fi acceptate, protestele vor continua in luna octombrie, prin organizarea de mitinguri la Guvern, Ministerul Snatatii, Ministerul de Finante si Parlament. Daca nici dupa aceste actiuni nu se vor gasi modalitati de solutionare a revendicarilor se va proceda la greva generala”, au mai declarat reprezentantii COALITIEI, formata la nivelul judetului Buzau din SANITAS, Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentisti, Colegiul Farmacistilor, Colegiul Psihologilor, Asociatia Biologilor si Societatea Medicilor din Colectivitatile de Copii si Tineri.

In sedinta de ieri s-a mai stabilit, de comun acord, ca fiecare organizatie membra a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate sa sustina atat cu reprezentanti, cat si/sau financiar participarea la miscarile de protest.


Adaugati un comentariu


 

*