Sunt medicii si asistentii medicali buzoieni pregatiti sa protesteze?

30 iunie 2013 | 1 comentariu |

Conducerile Colegiului Judetean al Medicilor, Ordinului Asistentilor si Sanitas s-au intalnit pentru a stabili actiunile premergatoare protestelor preconizate la nivel national pentru aceasta toamna.

 

medicii ortopezi paraschiv, vulpe si japieColegiul Medicilor Buzau va realiza un sondaj in randul medicilor din judet pentru a testa disponibilitatea acestora de a participa la actiunile de protest preconizate la nivel national de catre Colegiul Medicilor din Romania (CMR).

Presedintele Colegiului Medicilor Judetean (CMJ), dr. Ion Japie, a convocat in regim de urgenta o sedinta cu conducerea organizatiei profesionale, la care au fost invitate si Mariana Munteanu, presedinta sindicatului Sanitas Buzau – organizatia sindicala in care sunt inscrisi cei mai multi dintre profesionistii din sanatate, respectiv, Elena Comanescu, presedinta OAMGMAMR Buzau – organizatia profesionala din care fac parte asistentii medicali si moasele din judet.

Sedinta a avut scopul de a informa membrii conducerii Colegiului Medicilor despre ultimele discutii si decizii luate la nivel national privind nemultumirile profesionistilor din sistemul medical si pasii ce trebuie parcursi in vederea declansarii protestelor care au ca principala motivatie salariile mici si conditiile necorespunzatoare de lucru.

 

Dr. Ion Japie, presedinte CMJ Buzau

Dr. Ion Japie, presedinte CMJ Buzau

Incarcatura pe medici este foarte mare. Sunt medici de familie care au si cate 3.000 de pacienti, iar medicii de specialitate trebuie sa acopere sectia, ambulatoriul si garzile. In spitale sunt sectii in care numarul medicilor este deficitar, iar in anumite specialitati chiar nu avem medici. In aceste conditii, desi obligatoriu este ca un medic sa faca o garda pe luna, unii fac si zece. Sunt foarte, foarte obositi, expusi la stres, iar asta in conditiile unei salarizari care nu le ajunge nici sa-si asigure traiul zilnic, mai ales in cazul medicilor rezidenti. Nu mai vorbim de pregatirea de care medicii au nevoie permanent si care costa (…) In plus, in spitale nu sunt suficiente materiale sanitare, medicamente, aparate de investigatii, iar cu mana goala nu se poate face medicina”, a spus dr. Ion Japie, presedintele CMJ, mentionand ca atat medicii cat si asistentii medicali „au primit cu interes informatiile despre deciziile CMR, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa se inceapa consultarea medicilor, respectiv a asistentilor medicali, cu privire la protestele care urmeaza sa se declanseze”.

Printre revendicarile medicilor se numara scoaterea lor din categoria functionarilor publici si liberalizarea profesiei, asigurarea unor conditii mai bune de munca si respectarea timpului european de lucru.

 

medici SJU BuzauDr. Ion Japie si-a informat colegii din Colegiu ca la nivel national s-au stabilit pasii ce trebuie urmati pentru coalizarea tuturor fortelor din sistemul sanitar, precizand ca se preconizeaza organizarea de mitinguri si marsuri de protest in toate orasele din tara, iar daca acestea nu vor avea efectul scontat, este posibil sa se organizeze o ampla actiune de protest in Capitala, dupa care greva generala si chiar s-ar putea ajunge la demisia in bloc a medicilor din spitale, ceea ce ar echivala cu blocarea activitatii acestor unitati medicale.

Inainte de a se trece la proteste, atat noi, Colegiul Medicilor, cat si OAMGMAMR si SANITAS vom avea intalniri cu toti medicii si asistentii medicali, pentru a-i informa despre fiecare etapa ce trebuie parcursa si a obtine acordul lor de participare la miscarile de protest, in timp ce la nivel national se poarta negocieri cu Guvernul, in speranta ca nu va fi necesar sa se ajunga la blocarea sistemului sanitar. In cazul in care nu se vor aproba revendicarile noastre s-ar putea ajunge la cea mai ampla actiune de protest a medicilor din ultimii 20 de ani. Desigur, pentru asta avem nevoie de sprijinul SANITAS, pentru ca CMR nu poate, prin statutul pe care il are, sa declanseze conflicte de munca, dar si de sprijinul pacientilor care, in ultima instanta, sunt cei care sufera cel mai mult din cauza lipsurilor din sistem”, a mai spus dr. Japie, mentionand ca in saptamana care urmeaza se va constitui o alianta intre principalele forte din sanatate, aceasta va fi inregistrata oficial, urmand ca pasii ce vor urma sa se decida in cadrul acesteia.

 

Mariana Munteanu

Mariana Munteanu

Mariana Munteanu, liderul filialei Buzau a principalului sindicat din sanatate, spune ca „Federatia Sanitas sustine actiunile de protest ale CMR, dar asteptam propuneri concrete in acest sens. Noi avem propriile revendicari, pe care le-am manifestat nu de putine ori in ultimii ani, si avem propriul calendar de proteste daca negocierile cu Guvernul nu vor da rezultate. Revendicarile exprimate de CMR se regasesc si intre cele formulate de noi, pentru ca avem in organizatie foarte multi medici, sindicatele lor fiind aproape inexistente la nivelul judetelor. Sigur ca vorm sustine orice propunere de miscare revendicativa, membrii nostri de sindicat au fost consultati in acest sens si sunt de acord, dar asa cum am spus, asteptam propunerile concrete”, a punctat Munteanu.

Nemultumirile medicilor sunt sustinute si de Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor, liderul buzoian al organizatiei profesionale, Elena Comanescu, precizand ca „orice decizie de protest va lua CMR sau Sanitas va fi sprijinita de  OAMGMAMR”.

Nemultumiti de subfinantarea cronica din sistemul de sanatate, de salariile „inumane” si conditiile de lucru, medicii au anuntat, in urma sedintei Consiliului National din 20 iunie, ca vor declansa proteste fara precedent, care pot merge pana la greva generala si chiar demisia in bloc.


Categorii: Medici, Organizatii

Comentarii (1)

 1. Buzoianul spune:

  Din legile lui Murphy

  “Cand o problema genereaza mai multe sedinte, atunci sedintele devin mai importante decat problema.”
  Cam acesta e fenomenul legat de situatia din sistemul sanitar romanesc, despre care s-au tinut nenumarate sedinte, s-au scris nenumarate articole (Dunarea nu are atata apa cata cerneala s-a consumat!)

  Dar sa uitam putin de glume. Fenomenul se numeste OBEDIENTA SOCIALA.
  Noi, romanii, avem in sange aceasta ”apucatura” iar regimul comunist a reusit sa o faca sa intre in codul genetic.

Adaugati un comentariu


 

*