Tinerii voluntari belgieni, responsabili de toxiinfectia alimentara de care au fost afectati

19 iulie 2013 | 0 comentarii |

Primele concluzii ale inspectorilor sanitari privind episodul de gastroenterocolita inregistrat in judetul Buzau, laFundeni-Zarnesti arata drept cauze posibile consumarea de alimente alterate din frigiderul avut la dispozitie si nerespectarea normelor de igiena personala.

 

voluntariBunele intentii si dorinta de a-i invata pe altii cum sa respecte mediul si salubritatea zonei in care traiesc sunt insuficiente uneori, daca voluntarii care se ofera sa faca astfel de activitati nu sunt invatati sa-si protejeze si propria sanatate, prin reguli de igiena personala si de alimentatie.

Asa s-ar putea rezuma episodul de toxiinfectie alimentara inregistrat joi, in judetul Buzau, intr-un grup de tineri voluntari belgieni aflati in comuna Fundeni-Zarnesti timp de zece zile, pentru a ecologiza zona si a desfasura diverse activitati impreuma cu elevii din localitate.

Elevii belgieni, avand varste cuprinse intre 15 si 19 ani, aveau ca misiune nu doar actiunile de ecologizare a unei zone, ci si sa invete cum sa se autogospodareasca, dar se pare ca la acest din urma capitol au avut mari deficiente.

 

hol UPUDupa episodul de gastroenterocolita in urma caruia trei tineri cu varste intre 17 si 19 ani au ajuns la Spitalul Judetean de Urgente – Sectia Boli Infectioase, ancheta epodemiologica a pus in evidenta carente importante in cunoasterea si aplicarea unor norme minimale de igiena alimentatiei si igiena personala, in conditiile in care grupul de belgieni voluntari avea program de autogospodarire in perioada de voluntariat.

Potrivit precizarilor Directiei de Sanatate Publica Buzau, referitoare la acest incident, primele concluzii ale anchetei epidemiologice efectuate la fata locului arata ca „16 adolescenti si tineri s-au aflat pe teritoriul comunei in misiune de voluntariat, avand ca forma de organizare autogospodarirea, inclusiv achizitionarea si prepararea hranei. Trei persoane din grup  au prezentat simptomatologie digestiva (voma, diaree) si sunt internate in Sectia Contagioase a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, aflati acum in afara oricarui pericol. Opiniem ca motivele care au condus la declansarea acestui episod au fost: pastrarea la temperaturi necorespunzatoare a alimentelor, probabil si un consum de alimente expirate, nerespectarea normelor de preparare a hranei si nerespectarea normelor de igiena individuala”, precizeaza Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP Buzau.

 

mancare alterataMedicii buzoieni au gasit in frigiderul pe care tinerii l-au avut la dispozitie, din partea Scolii Zarnesti, unde au fost cazati, o caserola cu mici expirati, ardei umpluti cu branzeturi alterati si alte alimente cu termenul de valabilitate depasit.

Pe langa toate acestea, se pare ca tinerii voluntari nu s-au putut adapta foarte bine nici la conditiile in care ar fi trebuit sa se spele si sa respecte regulile minimale de igiena personala, astfel ca nici nu a fost greu sa se intample nefericitul episod, mai ales daca cei trei aveau o imunitate mai slaba.

Se pare insa ca ei nu au constientizat ca aceste cauze ar putea fi responsabile de gastroenterocolita care i-a afectat, pentru ca in momentul in care au ajuns la spital au declarat medicilor ca au mancat la pranz la un cunoscut fast-food din muncipiul Buzau si, probabil, aceasta ar fi „vinovata”.

Astazi, insa, cei trei tineri internati in spital, stabilizati si in afara pericolului dar insuficient vindecati, au solicitat externarea pe proprie raspundere, pentru a se intoarce acasa, in Belgia, odata cu grupul, care altfel ar fi pierdut biletele de avion.


Adaugati un comentariu


 

*