Focar de toxiinfectie alimentara intr-un grup de tineri voluntari belgieni aflati in judetul Buzau

18 iulie 2013 | 0 comentarii |

16 tineri voluntari belgieni aflati in judetul Buzau, in comuna Zarnesti, s-au imbolnavit de boala diareica acuta, cu o zi inainte sa se intoarca in tara. Unul dintre ei a fost internat ieri, la Boli Infectioase, iar alti doi au fost adusi astazi in urgenta cu ambulanta. Directia de Sanatate Publica a demarat o ancheta epidemiologica.

 

toxiinfectie voluntari belgieniAutoritatile medicale buzoiene sunt in alerta. Un focar de boala diareica acuta a izbucnit in comuna Zarnesti, unde un grup de tineri voluntari belgieni au venit pentru ecologizarea comunei. Copiii se afla in Romania de doua saptamani, iar maine ar trebui sa se intoarca acasa. Unul dintre copii a fost internat, aseara, in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, iar alti doi au ajuns la UPU Buzau in urma cu catva timp, cu simptomatologie acuta specifica de boala digestiva, cu varsaturi agresive si, aproape sigur, vor fi internati la Boli Infectioase, alaturi de colega lor.

Specialistii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau au demarat o ancheta epidemiologica in acest caz si, impreuna cu medicul de familie din comuna, evalueaza la aceasta ora ceilalti copii belgieni, cazati la scoala din comuna, dar si pe contactii acestora.

Este vorba despre 16 copii voluntari din Belgia, cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, aflati in Romania, in comuna Zarnesti din judetul Buzau, intr-o actiune de voluntariat. Dr. Elena Damian, seful Sectiei de Boli Infectioase a SJU Buzau ne-a informat aseara, ca a internat unul dintre copiii din acest grup, cu boala diareica acuta. Copilul este acum stabilizat si se afla sub tratament specific, dar profesorul belgian care l-a insotit la spital a informat medicul ca mai sunt si alti copii in stare asemanatoare. Am declansat, in consecinta, o ancheta epidemiologica, iar la aceasta ora, se efectueaza un consult amanuntit al copiilor din focar”, a declarat dr. venera Acsinte, directorul executiv al DSP Buzau.

 

 upu bolnavi In urma cu catva timp, ambulanta a adus inca doi tineri la spital, cu aceeasi simptomatologie. „Ieri, la UPU Pediatrie s-a prezentat o tanara in varsta de 17 ani, care facea voluntariat la Scoala din Fundeni –Zarnesti,  careia i s-a pus diagnosticul de sindrom de deshidratare acuta.  S-a recomandat consult la Sectia de Boli Infectioase, unde pacienta a ramas internata  pentru continuarea investigatiilor, urmand a se stabili cauza acestei patologii. In aceasta dupa-amiaza au mai venit la UPU alti doi tineri care prezentau acceasi simptomatologie,  urmand ca si ei sa fie trimsi pentru consult la sectia Boli Infectioase”, a mentionat Adriana Bratosin, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean Buzau, apreciind ca cel mai probabil si cei doi tineri prezentati astazi in Urgenta vor ramane internati alaturi de colega lor.

Ieri seara, la catva timp dupa ce au servit masa, mai multi dintre tinerii voluntari belgieni au acuzat dureri digestive, greturi si mai ales varsaturi. Tinerii au declarat medicilor buzoieni ca ieri, la pranz, au servit masa la un cunoscut fast-food din municipiul Buzau, iar seara au preparat chiar ei, mancare de mazare, din conserve cumparate dintr-un cunoscut supermarket din Buzau.

Ramane ca ancheta epidemiologica sa stabileasca din ce cauza s-au imbolnavit si nu este exclus sa-si amane plecarea in Belgia, daca medicii vor considera ca cei trei copii care au ajuns la spital ar putea fi in pericol in timpul transportului.

 

Mihaela Voineagu

Mihaela Voineagu

Bolile diareice acute (BDA) infectioase constituie a doua cauza de morbiditate (imbolnavire) specifica, dupa infectiile respiratorii. Diareea se defineste ca eliminarea a trei sau mai multe scaune pe zi, cu un continut apos de peste 300g (in pseudodiaree cantitatea lor nu depaseste 200g) si aspect patologic (prezenta de mucus, puroi sau sange), insoitite sau nu de manifestari clinice digestive sau extradigestive.

 „In perioada 25 mai – 17 iunie, 176 dintre cazuri de BDA au fost diagnosticate si tratate de medicii de familie, iar alte 94 de cazuri s-au inregistrat in spitalele din judet. Cele mai multe s-au inregistrat la categoria de varsta 0-1 an, 60 de bebelusi fiind diagnosticati cu boala diareica acuta (27 prin cabinetele medicilor de familie si 33 in spitale), copii de un an au fost 44 (27 – medici de familie si 17 – spitale), alti 34 de copii au avut varsta de 2 ani (26 – medici de familie si 8 – spitale), inca 24 de copii de 3 ani au avut astfel de probleme (20 – medici familie si 4 – spitale). La categoria de varsta 5-9 ani au fost 46 de cazuri (35 medici familie si 11 – spitale), la 10-14 ani s-au inregostrat 22 de cazuri (14 medici de familie si 8 – spitale), iar la categoria de varsta 15 – 19 ani au fost 14 cazuri (5 – medici familie si 9 – spitale)”, a detaliat purtatorul de cuvant al DSP Buzau, insp. Mihaela Voineagu.

Medicii atrag atentia ca principalele cauze care conduc la boli diareice acute sunt: nerespectarea igienei personale, mai ales in colectivitatile de copii si adolescenti, neasigurarea efectuarii masurilor antiepidemice primare, dar si  nerespectarea regulilor pregatirii si pastrarii produselor alimentare si neaprovizionarea populatiei cu apa potabila a carei calitate este garantata.

In perioada 25 mai – 17 iulie, DSP Buzau a centralizat, pe baza informatiilor transmise de medicii de familie si medicii din spitale, 270 de cazuri de BDA, la copii cu varste cuprinse intre 0 si 19 ani.

 

Adriana Bratosin

Adriana Bratosin

Numarul de boli digestive care se manifesta in aceasta perioada este mult mai mare, iar enterocolitele predomina. La Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, potrivit datelor puse la dispozitie de purtatorul de cuvant, Adriana Bratosin, „de la inceputul lunii iulie si pana astazi, numai la Unitatea de Primiri Urgente – Pediatrie s-au prezentat 119 copii cu boli digestive, cele mai multe cazuri fiind de interocolita, 24 dintre ei necesitand internarea in Sectia de Pediatrie. Tot in aceasta perioada, la Urgenta Sectiei de Boli Infectioase au fost inregistrate 53 de prezentari cu simptomatologie specifica, iar in 37 dintre cazuri a fost necesara internarea si supravegherea medicala de specialitate”.

Enterocolita este o afectiune a tractului digestiv, care se manifesta cu predilectie la copii, determinata de infectii cu bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziti, printre care mai frecvente sunt salmonela, Ecoli, enterovirusuri, rotavirusuri, adenovirusuri, candida (in special la cei care au primit tratamente indelungate cu antibiotice), giardia etc.

Enterocolita in randul copiilor este un fenomen des intalnit din cauza ca spalarea mainilor nu se face temeinic, copiii baga diverse lucruri in gura – iar cei inscrisi in colectivitate sunt cei mai predispusi.

Un bolnav cu enterocolita poate avea diaree, varsaturi, dureri abdominale, febra, frisoare, stare generala alterata. Enterocolitele sunt periculoase nu numai din cauza virusurilor, bacteriilor si parazitilor care le declanseaza, ci si din cauza urmarilor de durata ale infectiei. In special la bebelusi poate fi afectat sistemul digestiv si se pot ramane cu sensibilitate pentru durata intregii vieti.

Alte efecte majore ale enterocolitei sunt deshidratarea si malnutritia.

Se recomanda, de aceea, prezentarea la medic, imediat ce se manifesta una dintre simptomele mentionate.


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*