Prima victima a gerului la Buzau, o batrana nevazatoare

14 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Autoritatile buzoiene sunt in alerta din cauza gerului. Incepand de aseara, isi concentreaza eforturile sa-i protejeze pe oamenii strazii, pe batrani si pe saraci. La UPU Buzau au ajuns 13 persoane fara adapost sau cu probleme cauzate de ger, intre care o batrana nevazatoare, cu hipotermie.

 

In aceste zile cu temperaturi extrem de scazute, prin structurile subordonate Ministerului Sanatatii si cele ale Ministerului Administratiei si Internelor, in colaborare cu autoritatile locale, se vor asigura masuri de prevenire a deceselor prin hipotermie pentru persoanele fara adapost.

Ministerul Sanatatii a atentionat directiile de sanatate publica judetene si a Municipiului Bucuresti pentru a lua toate masurile care se impun la nivelul unitatilor sanitare, astfel incat acestea sa poata primi, tria si interna un numar mai mare de pacienti, pe perioada atentionarilor meteo”, se precizeaza intr-un comunicat remis redactiei Sanatatea Buzoiana de Biroul de presa al MS.

Pentru gestionarea coresppunzatoare a situatiilor de urgenta generate de scaderea accentuata a temperaturilor din aceste zile, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Buzau a transmis la randul sau, institutiilor implicate si primariilor din judet, avertizarea meteorologica si un set de masuri pe care trebuie sa le respecte „astfel incat sa se previna cazurile de degeraturi sau deces prin hipotermie”, anunta purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului, Sorin Gheorghe.

 

Medicii, in alerta

 

Mihaela Voineagu

 Respectand adresa comuna a Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Sanatatii,  privind procedura de prevenire a deceselor prin hipotermie a persoanelor fara adapost si a celor din spatii neincalzite, Sirectia de Sanatate Publica Buzau a instituit, la randul sau, masurile impuse de temperaturile foarte scazute inregistrate in ultimele 24 de ore.

In cazul in care la unitatile de primiri urgente sau camere de primiri urgente ale unitatilor sanitare cu paturi se prezinta persoane fara adapost (cazuri sociale), dar care nu au nevoie de asistenta medicala de urgenta, personalul medical din cadrul acestor structuri este obligat ca in cel mai scurt timp sa anunte serviciile de ambulanta care vor prelua si transporta aceste persoane la adaposturile special amenajate de catre autoritatile locale. Totodata, Serviciul Judetean de Ambulanta Buzau, in intervalul orar 21.00-01.00 din fiecare zi, vor pune la dispozitie ambulante care sa asigure verificarea zonelor cunoscute ca fiind frecventate de persoane fara adapost si sa le transporte la adaposturile special amenajate”, mentioneaza puratorul de cuvant al DSP Buzau, Mihaela Voineagu, mentionand ca toate aceste precizari au fost comunicate atat SAJ Buzau cat si unitatilor sanitare din subordine, iar acestea raporteaza zilnic la Directia de Sanatate Publica cazurile sociale si cu hipotermie transportate cu ambulanta, cazurile sociale fara probleme medicale care s-au prezentat in UPU sau la camerele de garda ale spitalelor, cazurile asistate in UPU precum si decesele datorate hipotermiei.

 

13 persoane – cazuri sociale, salvate  in prima zi geroasa

 

Dupa o zi de cand au fost instituite masurile amintite, DSP Buzau precizeaza ca potrivit primei raportari transmisa catre Ministerul Sanatatii astazi, in judetul Buzau s-au inregistrat, pana in acest moment, 13 cazuri sociale fara probleme medicale, prezentate in UPU in ultimele peste 12 ore. 

„Zece dintre persoanele prezentate la Spitalul Judetean de Urgenta au fost redirijate catre adaposturi special amenajate. Alte trei cazuri au fost aduse cu ambulanta in UPU, unde se afla si la ora actuala. Intr-unul din cazuri este vorba despre o batrana nevazatoare din Viperesti, cu hipotermie, pentru care vecnii au solicitat ambulanta dupa ce au gasit-o in casa mai mult inghetata. Celelate doua persoane (sot si sotie) sunt din Grebanu si nu necesita ingrijire medicala, dar au fost alungate din casa de propriul fiu si au fost transportate cu ambulanta la spital. Asistentii sociali ai SJU incearca sa ia legatura cu primarii localitatii respective, pentru a le prelua si a le asigura adapost”, a precizat la randul sau, Adriana Bratosin, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

Din fericire, pana acum nu s-au inregistrat decese prin hipotermie.

 

Recomandarile specialistilor

 

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig,  sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor si sa consume cat mai multe alimente bogate in proteine, fructe si legume.  

In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, este recomandata folosirea mijloacelor de protectie adecvate (manusi, caciuli, imbracaminte groasa, etc.), pentru a se feri de degeraturi (in cazul degeraturilor trebuie evitata automedicatia si se recomanda consultarea unui medic).

Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, este bine sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute.

Deasemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.

O atentie speciala trebuie acordata copiilor, care nu trebuie lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate sau transportati pe distante lungi, in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator, chiar daca sunt bine imbracati. 

Spatiile de locuit trebuie sa fie incalzite corespunzator si trebuie evitata utilizarea instalatiilor improvizate, care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon sau la incendii.


Categorii: Actual, Ambulanta, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*