MASA DE PASTE: Cum alegem ouale, carnea de miel si cozonacul? ( I )
Sanatatea Buzoiana va spune, incepand de astazi, tot ce trebuie sa stiti despre fiecare dintre aceste produse, pentru a putea ramane si dupa masa de Paste, sanatosi – astazi, oul.
Pe masa oricarui crestin, in Sfanta Zi de Paste se gasesc oua rosii, preparate din carne de miel si cozonac.La fiecare aliment, prospetimea este cea care ar trebui sa ne preocupe in primul rand, deoarece numai alimentele proaspete ne pot asigura intreaga cantitate de nutrienti existenta in acestea si ne protejeaza de eventuale toxiinfectii alimentare generate de alimentele in curs de alterare. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) atrage atentia, printr-un comunicat de presa, asupra catorva aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand cumparam alimentele pe care le vom consuma cu prilejul Sabatorilor de Paste, pentru a nu avea probleme de sanatate.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterninara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pune la dispozitia cumparatorilor numarul de telefon 0800 826 787 si adresa de email: callcenter@ansvsa.ro pentru cazul in care exista probleme privind calitatea acestor produse.
In comert, ouale se vand in cofraje de 6, 10, 15 si 30 de bucati. In conformitate cu H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a oualor, si Normelor metodologice de aplicare, pe fiecare ou trebuie sa fie aplicate, prin stantare:
– sistemul de crestere al gainilor, este reprezentat de o cifre de la 0 la 3, astfel: cifra 0 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in sistem ecologic; 1- oua provenite de la gaini crescute in aer liber; 2 – oua provenite de la gaini crescute in hale, unde se pot deplasa; 3 – oua provenite de la gaini crescute in baterii imbunatatite.
– un cod de doua litere care reprezinta tara de origine (Romania – RO, Polonia – PL, etc.);
– un cod de doua litere care reprezinta judetul (Buzau – Bz, Bacau – Bc, etc.);
– un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezinta numarul de ordine in cadrul judetului.
Totodata, se aplica, tot prin stantare, pe fiecare ou, data durabilitatii minimale (DDM), care este data pana la care ouale pot fi consumate. Data durabilitatii minimale trebuie fixata la mai putin de 28 de zile dupa data ouatului.
Pe ambalajul de comercializare (cofraj) trebuie sa fie mentionate, cu caractere vizibile si lizibile, informatii referitoare la:
– Marimea/greutatea oului, exista urmatoarea clasificare dupa greutate: oua XL (73g si peste), oua L ( de la 63g pana la 73), oua M (de la 53 g pana la 63) si oua S (sub 53 g);
– Numarul de oua aflate in ambalajul de comercializare (cofraj);
– Clasa de calitate (oua categoria A sau oua proaspete, oua categoria B sau oua calitatea a doua);
– Numele sau denumirea si adresa unitatii care a ambalat sau a celei pentru care se ambaleaza ouale;
– Tara de origine;
– Termenul de valabilitate, urmat de recomandarile de depozitare;
– Metoda de productie/sistemul de crestere al gainilor (0,1,2 sau 3).
Optional, pe cofraj mai pot fi mentionate: pretul de vanzare, indicatii despre modul de furajare a gainilor ouatoare, informatii nutritionale la 100g produs sau pentru un ou cu greutate medie (53 grame), informatii care sa promoveze vanzarea oualor cu conditia ca acestea si modul in care sunt alcatuite sa nu induca in eroare consumatorul.
Important de stiut: Ouale nu se spala, respectiv nu se curata inainte sau dupa clasificarea lor; nu se supun niciunui tratament de conservare, nu se pastreaza in spatii refrigerate (unde temperatura este mentinuta artificial sub + 5 ⁰C). Dupa cumparare, ouale se pastreaza in frigider. Daca de la data ouatului au trecut mai putin de noua zile, ouale sunt considerate extra proaspete, dupa 9 zile de la data ouatului pana la a 27 zi, sunt considerate proaspete.Calitatea unui ou depinde de sistemul de crestere al gainilor (0, 1, 2 si 3) si de hrana administrata acestora. Ouale cele mai gustoase si hranitoare sunt cele provenite de la gaini crescute in sistem ecologic.
Stiti cate oua puteti cumpara cu 5 dolari americani in diferite tari ale lumii? Ne-am interesat si am aflat ca: in China cumperi 57 de oua, in Romania 43 de oua, in SUA 34 de oua, in Canada 19 oua si in Suedia 15 oua.
Un consumator roman consuma in fiecare luna, in medie, 20 de oua, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica.
Cel mai bine tolerat de organism este oul fiert moale, acesta este digerat in 1-2 ore, in timp ce omleta se digera dupa 3 ore.
Un ou marimea M furnizeaza organismului 80 kcal, 6,6 g proteine, 5,9 g lipide, 0,07 sodiu, 100mg fosfor, 70 mg potasiu, 30 mg calciu, 1,4 mg fier, 6 mg magneziu, 80 mg clor, 30 mg sulf, 0,27 g colesterol, de ordinul microgramelor gasim complexul de vitamine B, lecitina, iod, cupru,mangan si zinc.
Colesterolul se gaseste in galbenusul oului.
Presedintele APC Romania, conf. dr. Costel Stanciu, ne sfatuieste sa alegem „in cunoastinta de cauza, calitatea si nu cantitatea fiind cea care conteaza pentru sanatatea noastra”.
*Maine, tot ce trebuie sa stiti cand cumparati carne de miel