Neuropatia diabetica, cea mai frecventa complicatie in diabetul zaharat

29 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Un studiu realizat de Cegedim Romania arata ca neuropatia diabetica afecteaza 43% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip I si II, fiind pe locul patru in topul factorilor de risc asociati acestei boli. 

 

Consiliul director al Societatii de Neuropatie Diabetica – Neurodiab a organizat la Cluj-Napoca, prima intalnire  cu  membrii Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania, in scopul prevenirii complicatiilor invalidante ale diabetului zaharat, informeaza Sanatatea Press Group.

Peste 30 de reprezentanti ai asociatiilor de pacienti cu diabet zaharat din toata tara au primit, in cadrul acestei manifestari, cele mai noi informatii si date referitoare la neuropatia diabetica, precum si sfaturi privind preventia, respectiv, incetinirea instalarii acestei complicatii. Peste 800.000 de romani sufera de diabet zaharat, iar peste 20.000 dintre ei sunt numai in judetul Buzau. 75% dintre acestia prezinta neuropatie diabetica.

 

Pentru persoanele cu diabet zaharat, neuropatia diabetica, cea mai frecventa complicatie severa, adesea invalidanta, poate fi considerata o alta boala. Aceasta are consecinte grave asupra sanatatii, de multe ori ireversibile, astfel ca se impune o abordare intensa a acestei problematici pe de o parte din partea specialistilor, iar pe de alta parte din partea pacientilor si familiilor acestora.

 „Intanirea cu asociatiile de pacienti a fost prima concretizare a obiectivului nostru  – actionarea in interesul pacientului. Persoanele cu diabet zaharat si familiile acestora trebuie sa stie ca echilibrul metabolic si managementul corect al factorilor de risc sunt premisele prevenirii sau incetinirii instalarii neuropatiei diabetice. Este esential ca aceste mesaje sa ajunga la bolnavi inclusiv prin intermediul asociatiilor de pacienti, astfel ca speram intr-o extrem de buna colaborare in acest sens”, a declarat in cadrul evenimentului prof.univ.dr. Amorin Popa, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica.

Prezent la aceasta manifestare, conf.univ.dr. Ioan Andrei Veresiu, vicepresedintele Societatii de Neuropatie Diabetica, a vorbit despre gravitatea neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic, subliniind necesitatea abordarii multidisciplinare a afectiunii si atentia sporita care trebuie acordata inspectarii picioarelor persoanelor cu diabet zaharat. Pe de alta parte, dr. Bogdan Florea, directorul stiintific al Societatii de Neuropatie Diabetica, a scos in evidenta rolul neurologului in neuropatia diabetica si, totodata, a atras atentia ca pacientii nu ar trebui sa improvizeze, ci sa urmeze tratamentul farmacologic indicat.

 

La eveniment a participat si dr. Cornelia Bala, presedintele Asociatiei Romane de Educatie in Diabet, sin Ministerul Sanatatii, care a completat: Educatia in diabetul zaharat si in neuropatia diabetica este esentiala. Pacientul si apartinatorii acestuia trebuie sa stie cum sa monitorizeze boala astfel incat sa previna instalarea complicatiilor. Cand vorbim despre persoane care deja sufera de neuropatie diabetica si se confrunta cu durerile specifice acestei complicatii, sprijinul si consilierea sunt vitale, astfel ca rolul educatorului in diabet si al psihologului este foarte important”.

Reprezentantii asociatiilor de diabetici au interactionat cu specialistii prezenti, discutand despre problemele pacientilor si gasirea celor mai bune modalitati de educatie pentru prevenirea si managementul eficient al neuropatiei diabetice.

 „Speram ca toate asociatiile de pacienti cu diabet zaharat sa intre in acest parteneriat cu Societatea de Neuropatie Diabetica. Diabetul nu doare, insa complicatiile diabetului dor, de aceea este important sa colaboram indeaproape pentru ca informatiile sa ajunga la cat mai multi pacienti. Cu siguranta astazi am plecat cu multe mesaje pe care sa le transmitem celor pe care ii reprezentam”, a declarat in cadrul evenimentului Maria Mesaros, presedintele Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania.

 

Intalnirea dintre reprezentantii Societatii de Neuropatie Diabetica si cei ai Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania a reprezentat inceputul dialogului si a colaborarii dintre cele doua organizatii. Scopul comun declarat este acela de a dezvolta si implementa actiuni menite sa informeze eficient persoanele care sufera de diabet zaharat si neuropatie diabetica, precum si familiile acestora, despre importanta preventiei si tratamentului corect al acestei complicatii.

La nivel mondial, 346 de milioane de oameni sufera de diabet, iar statisticile OMS apreciaza ca numarul acestora se va dubla pana in anul 2030, in Romania prognozandu-se ca 1.395.000 de persoane vor suferi de aceasta boala.

In Romania sunt inregistrati, in prezent, 800.000 de pacienti cu diabet, iar cel putin 600.000 dintre ei prezinta neuropatie diabetica. Peste 20.000 de persoane cu diabet sunt inscrise in Programul pentru Diabet Zaharat din judetul Buzau, coordonat de dr. Silviana Constantinescu, fiind dispensarizati prin cabinetele de Diabet, Boli de Nutritie si Metabolice din Buzau (peste 16.000) si Rm. Sarat (aproape 4.000).

Numai in ultimul an, peste 68.000 de romani au fost diagnosticati cu diabet, iar cele mai recente statistici arata ca peste 18.000 de copii din tara noastra sufera de diabet.

 

Prof. Amorin Popa

Diabetul zaharat se afla printre cele mai raspandite boli cronice in Romania, iar controlul deficitar al acestei afectiuni duce de multe ori la aparitia de complicatii cu urmari grave asupra organismului. Dintre factorii de risc asociati diabetului zaharat, neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie invalidanta a acestei afectiuni.

Din pacate, neuropatia diabetica este subdiagnosticata in Romania, desi ea poate fi depistata prin metode simple si necostisitoare. Este important ca medicii sa se implice activ in diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice. Totodata, persoanele care sufera de diabet zaharat ar trebui sa fie informate atat despre mijloacele de preventie, cat si despre primele semne ale acestei complicatii”, a punctat prof.univ.dr. Amorin Popa.

Potrivit unui studiu Cegedim realizat in perioada august-septembrie 2012, neuropatia diabetica afecteaza 43% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip I si II, fiind pe locul patru in topul factorilor de risc asociati acestei boli, dupa hipertensiune arteriala (74%), dislipidemii (66%) si obezitate (46%) – procentele reprezentand media pentru diabet zaharat de tip I si II. Desi se plaseaza pe locul patru, neuropatia diabetica are o prevalenta foarte ridicata si, fata de complicatiile enuntate anterior, este singura complicatie invalidanta, cu efecte ireversibile si cu impact major asupra calitatii vietii persoanei cu diabet zaharat.

 

In cadrul intalnirii de la Cluj au conferentiat pe tema diabetului prof. univ. dr. Amorin Popa – Neuropatia diabetica; presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu – Piciorul diabetic; dr. Bogdan Florea – Neuropatia diabetica. Punctul de vedere al neurologului; presedintele Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania, Maria Mesaros – Diabetul zaharat in Romania. Punctul de vedere al asociatiilor de pacienti; presedintele Asociatiei Romane de Educatie in Diabet, dr. Cornelia Bala – Educatia specifica in neuropatia diabetica si dr. Norina Gavan, secretar general Neurodiab – De ce Neurodiab?


Adaugati un comentariu


 

*